avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 436 soluții astăzi
Forum Activitate lexetordo

Activitate lexetordo

Răspuns la discuția Calcul corect dauna totala pe RCA
Buna seara,

Am primit o despagubire multumitoare ce acopera paguba reala.
Multumesc tuturor celor de pe forum care m-au ajutat cu sfaturi si raspunsuri la mesajele mele.

Eu am ramas cu epava si acum mi-e foarte greu sa o vand, in sensul ca mi se ofera sume derizorii. Puteam de la inceput sa o dau la REMAT si aduceam factura pe care o depuneam la dosar. Astfel, nu mi se mai scadea 25% din valoarea reala ci suma din factura de la firma de dezmembrari (niciodata nu o sa vand epava la pretul reiesit din aplicarea procentului de 25%).

Asa cum preciza si GuideMe intr-unul din posturile anterioare inchiderea dosarului nu este conditionat de vanzarea epavei si depunerea actului de instrainare catre firma de dezmembrari, insa eu am vrut sa pastrez epava pentru cazul in care continuam in instanta si aveam nevoie de expertize suplimentare la auto avariat.

Ordinul CSA 14/2011 se aplica pentru evenimentele rutiere produse pana la 1 ian 2015.
Răspuns la discuția Calcul corect dauna totala pe RCA
Buna ziua,
Revin la cazul meu cu noi modificari aparute in legislatie.

Astazi am gasit pe site-ul ASF-ului noi reglementari privind despagubirile RCA si anume Norma nr. 23/2014 care abroga Ordinul CSA 14/2011. In noile norme, la art. 52 se precizeaza faptul ca valoarea autoturismului la data producerii accidentului este stabilita la valoarea pietii.

In cazul meu, tinand cont ca accidentul a avut loc pe 22.10.2014 se aplica noile norme sau cele din ordinul 14/2011? Chiar daca dosarul, sa zicem nu se va inchide pana la 1 ian 2015? La care din norme fac referire in corespondenta cu asiguratorul sau ASF?
Răspuns la discuția Calcul corect dauna totala pe RCA
Revin cu o intrebare.

La programarea constatarii avariilor, asiguratorul a facut poze autoturismului in service-ul agreat de ei iar eu am completat acolo documentul de avizare dauna cu datele personale, cu ce s-a intamplat si cu avariile rezultate.

Singurele documente pe care le-am primit de la asigurator au fost lista cu documente necesare si informarea in scris ca vor desfasura investigatii suplimentare privind cauzele accidentului.

Interesant este ca pe site-ul asiguratorului, pe documentul model de avizare dauna ce se poate descarca online (document completat de mine si semnat la data constatarii), apare in subsol informarea ca in cazul dosarelor de dauna RCA, avizarea constituie si cerere de despagubire. Asta inseamna ca nu pot sa mai refuz suma propusa de ei daca aceasta nu e conforma cu realitatea? Presupun ca va exista in final si o cerere de plata a despagubirii.

In lista cu documentele primita de la ei apare ca necesar un anume document, in original, care sa ateste cuantumul pagubei. Stie cineva despre ce e vorba? Trebuie sa scot deviz de la service care sa ateste cuantumul pagubei si sa-l depun la dosar? Sa inteleg ca stabilesc ei cuantumul pagubei din moment ce Inspectorul mi-a comunicat verbal ca asteapta pretul total al pieselor? Mentionez ca eu nu am primit nicio nota de constatare.

Cand i-am intrebat daca mai trebuie sa depun ceva la dosar mi-au raspuns ca nu si daca mai au nevoie de ceva ma contacteaza. Totusi nu vreau sa ma bazez pe niste vorbe.

Va multumesc.
Răspuns la discuția Calcul corect dauna totala pe RCA
Tocmai de aceea voi merge pana la capat pentru despagubirea valorii reale si nu a valorii pietei.
Răspuns la discuția Calcul corect dauna totala pe RCA
Am inteles ideea cu pretul pietei si iau in calcul si aceasta situatie pentru a o combate, bineinteles.

Iar daca pretul pietei este cel de pe un print-screen de pe un site auto atunci prefer sa merg in instanta cu ei.
Răspuns la discuția Calcul corect dauna totala pe RCA
Va rog sa-mi precizati ce act, ordin sau norme sustin ceea ce afirmati dvs. mai jos:

- insa daca se gaseste pe piata o masina care e aproape identica cu al Dvs (stare tehnica/estetica, km rulati ...etc) cu 2.500 Euro ei va vor plati doar 1.500 Euro pt ca ramaneti si cu epava. In acest caz va fi foarte greu sa-i bateti in instanta si sa demonstrati ca nu ati primit despagubire corecta.

Din ceea ce spuneti dvs. ei ar putea sa-mi scada din valoarea de pe piata a autoturismului valoarea epavei dar calculata dupa metoda de calcul din ordinele in vigoare.(?!?)
Răspuns la discuția Calcul corect dauna totala pe RCA
Multumesc pentru raspunsurile prompte.

Asa cum a scris si nucu$, art. 60 precizeaza clar cand se aplica alta modalitate de calcul decat cea descrisa de mine conform normelor. M-am uitat inca odata la articolul 60 si nu regasesc "sau acesta nu este în concordantă cu starea tehnică a vehiculului respectiv"
Va rog sa ma corectati daca exista completari la acest articol.

In calculul meu, descris mai sus, am scazut 25% epava, insa putea fi si 15%. Cum pot stabili corect acest procent?
Cum cazul este in cercetare de catre asigurator, eu nu pot vinde/radia "epava" pana cand dosarul nu este inchis. (a.i. conform facturii de la firma de dezmembrari sa se poata scadea suma din valoarea reala a autoturismului la data producerii accidentului). Este corect?

Atunci cand asiguratorul imi va comunica suma pentru despagubire si daca aceasta este mai mica decat cea calculata de mine voi refuza in scris acest lucru.
In paralel voi face reclamatie la ASF in care o sa le atasez modul de calcul al asiguratorului si al meu, copii dupa PV politie, acte auto, poze de la locul accidentului etc.

Daca nu gasesc rezolvare nici din partea asiguratorului si nici din partea autoritatii ce il supravegheaza care ar fi urmatoarea cale de atac?

Rog moderatorii forumului sa nu inchida acest topic, chiar daca nu se va raspunde o perioada de timp, pentru ca voi reveni cu noi informatii din cazul meu, inclusiv cu solutia finala. Asta pentru ca am observat ca multi dintre initiatorii topic-urilor nu au mai revenit cu solutiile pe care le-au primit.
Buna seara,
Pe data de 22.10.2014 am fost implicat intr-un eveniment rutier cu distrugerea masinii mele aproape in totalitate. Siguranta masinii si un miracol au facut sa ies teafar din acest eveniment.
S-a intocmit PV de catre politie, am fost la asiguratorul unde vinovatul avea asigurarea obligatorie, s-a deschis dosar de dauna si am fost instiintat in scris ca urmeaza sa faca si ei cercetari (dupa lege inteleg ca am de asteptat maxim 90 zile).
Pana ma instiinteaza ei am inceput sa caut modalitatea de calcul a cuantumului despagubirii, la dauna totala, valoarea reala a autoturismului la data producerii accidentului.

In modul de calcul am avut in vedere Ordinul CSA 14/2011. Nu am gasit alte modidicari si completari la acest ordin cu privire la calculul cuntumului despagubirilor. Daca sunt si alte ordine pe care le-am omis va rog sa-mi spuneti.

Valoarea de nou a masinii conform schwacke.de este 14590 euro.
Anul de fabricatie a masinii 06/2004
Vechimea masinii la data evenimentului 10 ani si 5 luni cu un rulaj in bord de 136.000 km.
In 10 ani si 5 luni parcursul mediu ar fi de 156250 de km (10 ani x 15000 km + 5 luni x 1250 km)
Parcursul real al masinii este de 136000 km
156250 km - 136000 km = 20250 km
Pentru fiecare mie de km daca se corecteaza cu 0,5 % rezulta un coeficient de corectare de 10 %

In anexa 3 la norme, pentru vechimea de 10 ani si 5 luni uzura medie este de 75 %
75% uzura medie - 10 % coeficient de corectare rezulta o uzura de 65 % (aceasta nu depaseste starea de intretinere buna de 63 % conform anexei)
Deci coeficientul de uzura este de 65 %
14590 euro - 65 % = 5106 euro
Deci valoarea reala la data evenimentului este de 5106 euro (din care se scade epava 25% si rezulta o valoare a despagubirii de 3829 euro)

Rog pe cineva sa-mi spuna daca gresesc cu ceva in aceste calcule. Asiguratorul poate sa invoce alte calcule dupa alte metode interne sau ordine in vigoare?

Ma intereseaza pentru a fi informat in momentul cand asiguratorul imi va comunica suma pentru despagubire si a le cere recalcularea valorii autoturismului la data accidentului daca aceasta este mai mica decat cea calculata de mine.

Va multumesc anticipat!