avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1938 soluții astăzi
Forum Activitate ManWithoutQualities

Activitate ManWithoutQualities

Răspuns la discuția Cat platesc la casa de sanatate
Multumesc. Mda din tot ce am citit din codul fiscal m-au apucat durerile de cap.

Am vazut ca impozitul se impune "în cazul persoanelor fizice rezidente române, cu domiciliul în România, veniturilor obţinute din orice sursă, atât din România, cât şi din afara României. " Asta as fi eu, ca am inca pasaport cu domiciliu in tara.

Dar se pare ca veniturile mele s-ar incadra la "Veniturile din activităţi dependente desfăşurate în străinătate şi plătite de un angajator nerezident nu sunt impozabile şi nu se declară în România."

In plus chiar avand domiciliul inca in tara, centrul intereselor mele vitale este in strainatate (insurat in SUA, apartament inchiriat in SUA, mai toate in State. dupa moarte mamii am si renuntat la dreptul de mostenire in tara) si nu vin decat pentru a imi vizita ce a ramas din familie.

Cat despre taxele CNAS am citit ca un amendament parca din 2012 ar fi introdus taxa de 5.5% pe orice venit din strainatate ceea ce consider a fi un abuz atata timp cat sunt asigurat si platesc astfel de taxe in strainatate. Inteleg ca intr-un sistem socialist trebuie sa platesti nu numai pentru tine dar si pentru altii...dar atunci cand eu nu beneficiez in nici un fel de sistem si cand sistemul te someaza sa platesti (mai ales dintr-un venit care din cate spun si ei ar fi neimpozabil)...

Singura vina pe care o am este ca nu am renuntat la domiciliu din primele zile cand am devenit rezident permanent in SUA acum 2 ani jumate. Am zis sa astept pana dupa cetatenie.

Ca o mica notita, la consulat cand am intrebat de pasaport cu domiciliul in strainatate (am aflat ca nu se mai pun stampile CRDS in pasapoarte care nu-s electronice) - am fost sfatuit sa nu renunt la domiciliul in tara ca o sa am probleme cu birocratia. Nu stiu cum sa interpretez acest sfat, ori nestiinta, ori nepasare, ori rea vointa...adica acei functionari stiu prea bine ca daca ai domiciliu in tara atunci statul inca te poate scutura de ceva bani. Probabil insa ca e doar prostie.

Nu stiam de contabilul CAP-ist dar nu ma mira. Nu am primit inca nici o somatie pe adresa parintilor dar cine stie daca s-a pierdut pe drum sau tot asteapta sa se umfle penalizarile cat mai mult.
Răspuns la discuția Cat platesc la casa de sanatate
Multumesc pentru clarificari. Tinand cont ca veniturile din strainatate au fost din activitati dependente la angajatori nerezidenti (burse la univ.) in perioada 1 Ianuarie 2009- May 2012 , nu am avut ce declara la ANAF. Intre Iunie 2012 si Oct 2014 nu am avut nici un venit nici in strainatate nici in tara. Acum sunt angajat tot de o institutie culturala nerezidenta.

Concret, tot ce as datora la Casa de asigurari de sanatate se calculeaza din salariul minim brut pe economie din tara nu pe salariile din strainatate?

Am citit ca aceste decizeri de impunere (nu am primit una inca pe adresa din tara) au fost invinse in instanta de unii, ca mine, care nu au semnat niciodata un contract cu casa, chiar daca acesta este obligatoriu.
Răspuns la discuția Cat platesc la casa de sanatate
Multumesc de info. Am fost student cu bursa in strainatate pana la varsta de 29 de ani apoi somer pe mai bine de 2 ani. Acum 2 ani am capatat si dreptul de rezidenta permanenta insa nu mi-am schimbat pasaportul-domiciliul fiind inca in Romania.
Stiu ca cel putin din punct de vedere al impozitului pe venit nu as avea datorii la ANAF pentru ca munca in timpul studiilor ca asistent univ. ar f considerata activitate dependenta intr-o institutie nerezidenta in Romania. Nu stiu insa la ce sa ma astept de la Casa de Asigurari de Sanatate, daca calculeaza sumele din cat am facut sau n-am facut in strainatate sau din salariul minim pe economie din tara? Sper sa nu se lege de venitul sotiei (in afara transcrierii casatoriei in tara ea n-are nici o legatura cu Romania)
Buna ziua,

Inteleg ca plata asigurarii medicale CAS este obligatorie pentru cei cu domiciliul in tara. Am verificat online la casa de sanatate si CNP-ul meu nu arata ca as fi asigurat sau as fi incheiat contract cu casa de asigurari. Parintii nu au primit pana acum nici o instiintare sau somatie- thank God.Eu sunt plecat din tara de peste 10 ani, nu am lucrat niciodata in tara iar in strainatate am fost ori student cu bursa (ani lungi de studentie de la facultate pana la doctorat unde a trebuit sa platesc pentru a fi asigurat) ori somer.
Asadar ce as datora la CAS? Nu sunt lamurit daca ar trebui sa platesc 5.5% din salariul minim pe economie din Romania+ penalitati pe ultimii 5 ani sau pe bursele de studiu din strainatate.
Ce as datora pe anii in care n-am lucrat/n-am avut bursa nici in tara nici in strainatate si am fost dependent de sotie (cetatean strain) ?
Nu cred ca este normal sa platesc pentru ceva ce n-am folosit niciodata...ultima data cand am fost la medic in tara a fost la recrutarea in armata cand mi-au masurat...patriotismul. :frantic:

Cred ca acest subiect ar trebuie sa fie discutat pe larg...sunt atatia studenti Romani in afara granitelor, majoritatea probabil cu domiciliul inca in tara si habar nu au (nu avem) de legislatia (abusive or not) din tara.