avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 310 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Cat platesc la casa de sanatate
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Cat platesc la casa de sanatate

Buna ziua,

Inteleg ca plata asigurarii medicale CAS este obligatorie pentru cei cu domiciliul in tara. Am verificat online la casa de sanatate si CNP-ul meu nu arata ca as fi asigurat sau as fi incheiat contract cu casa de asigurari. Parintii nu au primit pana acum nici o instiintare sau somatie- thank God.Eu sunt plecat din tara de peste 10 ani, nu am lucrat niciodata in tara iar in strainatate am fost ori student cu bursa (ani lungi de studentie de la facultate pana la doctorat unde a trebuit sa platesc pentru a fi asigurat) ori somer.
Asadar ce as datora la CAS? Nu sunt lamurit daca ar trebui sa platesc 5.5% din salariul minim pe economie din Romania+ penalitati pe ultimii 5 ani sau pe bursele de studiu din strainatate.
Ce as datora pe anii in care n-am lucrat/n-am avut bursa nici in tara nici in strainatate si am fost dependent de sotie (cetatean strain) ?
Nu cred ca este normal sa platesc pentru ceva ce n-am folosit niciodata...ultima data cand am fost la medic in tara a fost la recrutarea in armata cand mi-au masurat...patriotismul. :frantic:

Cred ca acest subiect ar trebuie sa fie discutat pe larg...sunt atatia studenti Romani in afara granitelor, majoritatea probabil cu domiciliul inca in tara si habar nu au (nu avem) de legislatia (abusive or not) din tara.
Cel mai recent răspuns: robert1958 , utilizator 20:55, 15 Noiembrie 2014
Tot ce cunosc despre situatia studentilior:

Art . 213
(1) Următoarele categorii de persoane beneficiaz ă de asigurare, fără plata contribuţiei:
a) toţi copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani până la vârsta de 26 de ani, dacă sunt elevi, inclusiv absolvenţii de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni, ucenici sau studenţi şi dacă nu realizează venituri din muncă;

Nu se specifica daca studentii din art. sant din RO sau oriunde.
Oricum cred ca ai depasit de mult varsta de 26 de ani deci ,legea spune ....
Multumesc de info. Am fost student cu bursa in strainatate pana la varsta de 29 de ani apoi somer pe mai bine de 2 ani. Acum 2 ani am capatat si dreptul de rezidenta permanenta insa nu mi-am schimbat pasaportul-domiciliul fiind inca in Romania.
Stiu ca cel putin din punct de vedere al impozitului pe venit nu as avea datorii la ANAF pentru ca munca in timpul studiilor ca asistent univ. ar f considerata activitate dependenta intr-o institutie nerezidenta in Romania. Nu stiu insa la ce sa ma astept de la Casa de Asigurari de Sanatate, daca calculeaza sumele din cat am facut sau n-am facut in strainatate sau din salariul minim pe economie din tara? Sper sa nu se lege de venitul sotiei (in afara transcrierii casatoriei in tara ea n-are nici o legatura cu Romania)
Vorbim despre doua perioade raportat la prescrierea dreptului de a emite decizii de impunere si la art.V din OUG 125/2011:
a) 01 ianuarie2009- 30 iulie2012 in competenta CNAS pe legea sanatatii
b) 01 iulie 2012 - noiembrie 2014 in competenta ANAF pe Cod Fiscal cu modificarile introduse prin OUG 125/2011si OUG 88/2013.

Sumele de plata aferente celor doua perioade depind de nivelul veniturilor impozabile declarate la ANAF.
Daca nu exista venituri declarate la ANAF pentru perioada dela lit.a)se va platii pe 6 luni ,baza lunara de calcul fiind venitul minim brut pe economie conform art.259 al.7 lit.a) din Legea Sanatatii,
iar pentru perioada de la lit b) se va platii pe toata perioada contributia lunara raportata ca baza de calcul tot la salariul minim brut pe economie cu accesoriile de rigoare conform art.296^32 din Cod Fiscal.
Multumesc pentru clarificari. Tinand cont ca veniturile din strainatate au fost din activitati dependente la angajatori nerezidenti (burse la univ.) in perioada 1 Ianuarie 2009- May 2012 , nu am avut ce declara la ANAF. Intre Iunie 2012 si Oct 2014 nu am avut nici un venit nici in strainatate nici in tara. Acum sunt angajat tot de o institutie culturala nerezidenta.

Concret, tot ce as datora la Casa de asigurari de sanatate se calculeaza din salariul minim brut pe economie din tara nu pe salariile din strainatate?

Am citit ca aceste decizeri de impunere (nu am primit una inca pe adresa din tara) au fost invinse in instanta de unii, ca mine, care nu au semnat niciodata un contract cu casa, chiar daca acesta este obligatoriu.
Ultima modificare: Sâmbătă, 15 Noiembrie 2014
ManWithoutQualities, utilizator
Nu stiu care este regimul veniturilor obtinute in strainatate poate ne lamureste un expert in fiscalitate.
Pentru perioada 2009-2014 lucrurile sant clare in sensul ca nu ai avut venituri impozabile la ANAF iar contributia se va calcula asa cum am precizat mai sus.
Pentru perioada actuala cu venitul de la institutia nerezidenta poate ne lamureste Dl Neagu.
Despre contractul cu CNAS nu are rost sa intram in polemica pentru ca ar fi o discutie fara sfarsit si oricum de la 1 iulie 2012 contributia la sanatate a capatat caracterul unui impozit
deoarece in Codul Fiscal care reglementeaza "prelevarea fara prestatie" nu se mai face vorbire despre incheierea vreunui contract cu vreo casa de sanatate "aleasa liber".
Am mai spus-o si o repet : Legea Sanatatii ,cel putin in cea ce priveste constituirea FNUASS
contine atat de multe prevederi contradictorii si inexactitati incat nu pot sa nu-mi aduc aminte ca Ministru Sanatatii era in acea perioada un fost contabil de CAP...

Alte discuții în legătură

Bursele de doctorat viochi viochi Buna ziua ! Fica mea a obtinut in 2018 o bursa de doctorat in SUA. In ce conditii este aplicabila scutirea de plata taxelor si impozitelor in Romania, ... (vezi toată discuția)
Impozite in romania la venituri din u.s.a viochi viochi Buna ziua ! Fica mea a primit o bursa de studii de doctorat in U.S.A., avand o remuneratie considerata de statul roman ca venit impozabil !!! Mentionez ca a ... (vezi toată discuția)
Asigurare de sanatate Jilo Jilo Am domiciliul stabil in Ro, rezidenta si asigurare medical in strainatate - non EU tara. Am un cont purtator de dobanda la BCR iar ANAF a aflat astfel ca am ... (vezi toată discuția)