avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 825 soluții astăzi
Forum Activitate andrew_612

Activitate andrew_612

Initial am discutat aceasta problema cu ApaNova. Raspunsul oficial al lor a fost ca toate instalatiile de dupa bransamentul lor sunt ale proprietarilor, deci ei nu pot interveni in aceasta problema.

Dupa cum am spus mai sus, in momentul actual prin beciul meu trec ambele tevi, si a mea (instalata dupa separatie), si cea veche (care inainte de separatie ne-a deservit si pe mine si pe vecin), actualmente aceasta din urma fiind folosita exclusiv de vecin.

Eu asta doresc sa obtin, o metoda legala prin care eu sa nu mai am in beciul meu acesta teava deoarece este un pericol pentru proprietatea mea si ma si impiedica sa fac reparatii.

Din moment ce teava care il aprovizioneaza actualmente pe vecin este pe spatiul meu, a fost instalata aici dinainte ca el sa se mute si el nu a prezentat pana in acest moment o dovada ca este a lui, a cui este? In contractul meu de vanzare-cumparare este mentionat ca am drept de proprietate pe terenul si cladirea C1 (casa mea).

Nu inseamna acest lucru ca si toate tevile de pe teritoriul meu sunt ale mele?

Va multumesc.
Am inteles. Va multumesc mult pentru raspunsul prompt. Se pare ca nu exista alta cale decat instanta :hammer:.

Va doresc o zi buna.

In completarea celor de mai sus, daca aveti bunavointa sa-mi raspundeti va rog la inca o intrebare: Ar fi ilegal ca eu sa intrerup continuitatea tevii vecinului (in portiunea care imi tranziteaza proprietatea), fara a mai recurge la o instanta de judecata?

Va multumesc.
Pentru a fi acoperit de Lege, am mers personal la Politia locala (inainte de a redacta anuntul) si am intrebat acolo cum sa procedez. Agentul de serviciu mi-a spus sa scriu aceasta notificare si sa o trimit prin posta. Am redactat-o personal, iar aceasta a continut indemnul meu catre vecin, motivul pentru care i-am cerut mutarea tevii si data la care trebuia sa termine lucrarile, respectiv 1 Noiembrie 2015. El a tergiversat lucrarile, probabil pentru a intra in iarna.

Mai mult, cu o luna in urma am mai trimis o notificare in care voiam sa-i aduc aminte de problema. Pe aceasta din urma, vecinul nu a vrut sa o primeasca si a venit retur.

In orice caz, acum sunt lamurit cu ce trebuie sa fac mai departe. Va multumesc pentru timpul acordat si sfat.

Va doresc o zi frumoasa.
Buna ziua,

Am o mica problema cu vecinul meu si as dori sa va cer ajutorul in a gasi o cale de a o rezolva. Furnizarea apei la casele noastre a fost in trecut la comun, vecinul avand contract si noi nu (cu totul ca toata instalatia era in beciul casei noastre). Noi trebuia sa-i platim lui consumul de apa iar el de fiecare data "rotunjea" valorile obligandu-ne sa platim degeaba. De asemenea in cazul unui conflict noi nu am fi putut demonstra ca am realizat plati catre dansul.

Pentru a elimina orice fel de probleme si pentru a avea chitante, am mers la furznizorul de apa (APANova) si am realizat cu ajutorul dansilor o separatie, dobandind astfel un contract. Mentionez ca acest lucru a costat aproximativ 2000 de lei, cost suportat integral de mine.

Acum, ambele tevi trec prin beciul nostru (si a mea si a vecinului), iar eu vreau ca el sa-si scoata teava prin exteriorul proprietatii mele. L-am notificat printr-o scrisoare recomandata trimisa in luna August sa-si faca lucrari, dar pana acum nici nu s-a sinchisit sa vina sa vorbim. Cand l-am confruntat a spus ca "a vorbit cu toti sefii de la ApaNova si nu-i dau voie sa faca lucrari pana in martie".

Mentionez ca beciul a fost inundat in trecut si peretii s-au degradat, necesitand reparare urgenta iar teava lui ma incomodeaza in acest demers, fiind montata intr-o pozitie dezavantajoasa pentru mine. Teava lui este de asemenea foarte ruginita, existand riscul sa se sparga din nou. Acesta este si motivul pentru care l-am rugat sa o mute, pentru a putea efectua lucrari de reparatie. Ce as putea face ca sa-l oblig "sa-si ia teava acasa" ? Tot ce vreau este sa nu mai am am de-a face cu el.

As avea voie sa-i opresc alimentarea cu apa avand in vedere ca teava este pe proprietatea mea ?

Va multumesc pentru timpul acordat. Apreciez orice raspuns in legatura cu aceasta problema.

Andrei.
Răspuns la discuția Separatie tehnica apa
Va multumesc pentru raspunsuri. As vrea sa clarific cateva chestiuni:

ynocentta a scris:

Nu este situatie similara ca la imobil de locuit in comun, deoarece fiind consumatori distincti,legal trebuie fiecare sa detina contracte incheiate cu furnizorii de utilitati
@andrew,ulterior executarii lucrarilor de separatie ,dvs aveti dreptul sa dezafectati orice instalatie care se afla in proprietatea dvs si care apreciati ca poate sa constituie sursa,sa genereze prejudicii pentru dvs


Intr-adevar, suntem consumatori distincti si ar fi trebuit sa avem ambii contracte. Din pacate, vecinul a reusit sa treaca contractul pe numele lui, devenind astfel proprietarul bransamentului (dotat cu un singur apometru). In rest, aceeasi parare o am si eu, ca nimeni nu-mi poate dicta ce sa fac pe proprietatea mea si ca am dreptul sa dezafectez instalatia veche.



Corina20000000 a scris:

Trebuie sa te interesezi la furnizor, daca atunci cand iti vor face tie contract il vor debransa pe vecinul tau, daca nu ai concret aceasta informatie, nu te apuca sa tai teava ca poate sa te dea in judecata vecinul si sa mai si castige.Exista posibilitatea foarte mare ca cei de la apa sa-ti paseze tie contractul ( tu sa fi proprietarul) si vecinul tau sa fie nevoit sa-ti dea citirea apometrului (daca il are montat). Neaparat trebuie sa te interesezi daca accesul vecinului la apa se va face tot prin teava de pe proprietatea ta.


Dupa cum am spus in prima postare, furnizorul a declarat ca nu poate fi mediator in problemele noastre interne si ca instalatiie de pe proprietatile noastre ne privesc. Cu asta au confirmat ca este la latitudinea mea sa-i gazduiesc teava vecinului sau nu. In practica, furnizorul nu are nici macar cum sa-l debranseze, deoarece doar proprietatea mea este bransata, el are doar o ramificatie care pleaca din beciul meu. Referitor la pasarea contractului, am cerut acest lucru, dar nu cred ca sunt sanse sa se intample (deoarece in teorie vecinul are teava separata, vedeti explicatia sub urmatorul citat). Cel mult imi vor face si mie contract.



Corina20000000 a scris:

Daca taie teava si ii va opri alimentarea vecinului cu apa atunci atat vecinul cat si furnizorul de apa il pot da in judecata. Este un prejudiciu adus vecinului si furnizorului.


Asta este de fapt problema. Ar avea acest posibilitate? As dori sa adaug si faptul ca echipa care a venit sa investigheze instalatia in urma cererii mele a declarat ca pe planul de situatie
intern, bransamentul apare desenat pe proprietatea vecinului, ca si cum el ar avea legatura directa cu furnizorul (nimic mai fals). Deci din punctul de vedere al furnizorului, vecinul nu are nici un fel de problema, are instalatia dansului iar eu nu exist in aceasta ecuatie.



Corina20000000 a scris:

Chiar daca la sfarsit vor avea fiecare contractul lui cu furnizorul de apa, trebuie sa afle daca conducta de apa pentru alimentarea vecinului se va face de pe proprietatea lui. In mod normal ar trebui sa execute lucrari pentru vecinul lui sa ii amplaseze o noua conducta si lui.
Dar nu stii exact cum se vor face lucrarile, deci cea mai buna solutie este sa se informeze mai intai.


Din pacate nu se poate acest lucru, cel putin nu din oficiu. Furnizorul nu face decat lucrarile pentru care este platit, nimic mai mult. Mi-a fost confirmat acest lucru, raspunsul dansilor fiind ca atributiile lor se opresc la bransament. Orice alta lucrare trebuie suportata de proprietari, astfel ca pe planul eliberat pentru lucrarea ce urmeaza a fi executata pentru mine nu este prevazut decat largirea caminului existent si adaugarea unui nou apometru la care sa ma cuplez eu. N-ar fi treaba vecinului sa-si faca si lucrari separat, asa cum si eu suport singur cheltuielile de separatie tehica?



De-asta as fi dorit sa-mi confirme un domn / o doamna avocat daca ma supun vreunui risc oprindu-i vecinului alimentarea dupa terminarea lucrarilor.


Toate cele bune.
Buna ziua,

Sunt de curand proprietarul unei case care este in indiviz cu un vecin (suntem totusi separati prin gard). Casa mea este bransata la conducta principala de apa, bransamentul fiind la o jumatate de metru distanta de aceasta, pe trotuar. De la acest bransament, conducta intra in beciul meu si se continua cu instalatia mea. De pe instalatia mea din beci se ramifica o teava care trece prin proprietarea mea pe sub gard la vecin. Deci vecinul nu are o teava directa cu furnizorul, ci una indirecta, prin beciul meu.

Situatia este in felul urmator: ca sa platesc apa consumata de mine, eu trebuie sa-i platesc vecinului partea mea (el face citirea "rotunjit", obligandu-ma la o plata mai mare) deoarece acesta a pus mana pe contractul de furnizare a apei de la unul din proprietarii dinainte. Vecinul refuza sistematic sa-si monteze un apometru in casa (asa cum am eu) pentru a pastra situatia ambigua si a ma obliga sa-i platesc lui, citirea facand-o la bransament cand ii convine lui (niciodata la inceputul lunii).

Pentru a putea plati direct la furnizor si a avea si eu chitante pe numele meu, am facut o cerere de separatie tehnica, platind un avans pentru inceperea lucrarilor de largire a caminului si adaugarea unui apometru suplimentar. Desigur, vecinul nu vrea sa participe cu bani, sustinand ca el "are apometru si apa".

Dupa ce se termina lucrarile de separatie, eu am de gand sa-i tai teava care-mi tranziteaza beciul si proprietatea, obligandu-l astfel sa-si instaleze o teava noua pe sub trotuar (desigur, il voi anunta dinainte). Furnizorul a comunicat in scris ca ei nu au jurisdictie peste proprietatile private, deci "pot sa fac ce vreau".

Acum si intrebarea: Ce risc din punct de vedere legal din partea vecinului daca eu ii tai teava? Ar putea acesta castiga un proces impotriva mea si a ma obliga sa-i tin teava la mine impotriva vointei mele?

Va multumesc.