Obligatia de plata devine scadenta in 2015, deci creanta nu este prescrisa.
Oricum, m-ati lamurit. Va multumesc frumos!
Stoica Ioana a scris:
Dupa decesul autorului, are loc transmisiunea activului, cat si a pasivului succesoral.
Asadar, odata ce este acceptata succesiunea, este preluat patrimoniului defunctului, aceptand si datoriile.(creantele sunt urmarite in limita cotei -parti din dreptul de proprietate ).
Este posibil ca respectivele creante sa fie prescrise.
( termenul de prescriptie ,pentru creantele bugetare, fiscale, este cel de cinci ani, curge de la 1 ianuarie ).
Executarea silita este realizata asupra bunurile dobandite in urma dezbaterii succesorale, respectand cota -parte din dreptul de proprietate.
( exista si situatii de exceptie, insa apreciez ca nu sunt incidente, in speta ).
Plata datoriilor
Art. 1155
Plata pasivului. Excepţiile de la divizarea de drept a pasivului moştenirii
(1) Moştenitorii universali şi cu titlu universal contribuie la plata datoriilor şi sarcinilor moştenirii proporţional cu cota succesorală ce îi revine fiecăruia.
(2) Înainte de partajul succesoral, creditorii ale căror creanţe provin din conservarea sau din administrarea bunurilor moştenirii ori s-au născut înainte de deschiderea moştenirii pot cere să fie plătiţi din bunurile aflate în indiviziune. De asemenea, ei pot solicita executarea silită asupra acestor bunuri.
(3) Regula divizării de drept a pasivului succesoral nu se aplică dacă:
a) obligaţia este indivizibilă;
b) obligaţia are ca obiect un bun individual determinat ori o prestaţie determinată asupra unui astfel de bun;
c) obligaţia este garantată cu o ipotecă sau o altă garanţie reală, caz în care moştenitorul care primeşte bunul afectat garanţiei va fi obligat pentru tot, însă numai în limita valorii acelui bun, iar participarea sa la restul pasivului moştenirii se reduce corespunzător;
d) unul dintre moştenitori este însărcinat, prin titlu, să execute singur obligaţia. În acest caz, dacă titlul îl reprezintă testamentul, scutirea celorlalţi moştenitori constituie o liberalitate, supusă reducţiunii dacă este cazul.