avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 983 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Datorie ANAF mostenitori
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Datorie ANAF mostenitori

Buna ziua!
In cazul decesului unei persoane care a lasat un autoturism si 1/2 din dreptul de proprietate asupra unui imobil, bunuri ce s-au transmis sotiei si fiicei, este posibil ca ANAF sa execute si peste activul patrimonial transmis?
Cel mai recent răspuns: ContSters336404 , utilizator 12:53, 18 Noiembrie 2014
In cazul acceptarii unei mosteniri, se transmite atat activul, cat si pasivul.
Stiu asta. Intrebarea era, in cazul in care creanta lor nu este pe deplin satisfacuta din activul succesoral, daca se poate trece la executarea bunurilor personale ale mostenitorilor, adica peste ce au dobandit prin acceptarea mostenirii.
Din cate stiu eu DA, pentru ca la asumarea pasivului nu mai conteaza ce activ s-a primit mostenire. Pasivul dobandit devine al mostenitorului si el se raporteaza la averea totala a respectivului mostenitor. De aceea cand la o mostenire pasivul depaseste activul, mosterinea este de obicei refuzata; de aceea si exista acest drept de refuz, tocmai pentru a nu fi afectata averea deja detinuta.
Ultima modificare: Sâmbătă, 15 Noiembrie 2014
adema1980, utilizator
Ce vechime au debitele si ce reprezinta?
Dupa decesul autorului, are loc transmisiunea activului, cat si a pasivului succesoral.



Asadar, odata ce este acceptata succesiunea, este preluat patrimoniului defunctului, aceptand si datoriile.(creantele sunt urmarite in limita cotei -parti din dreptul de proprietate ).


Este posibil ca respectivele creante sa fie prescrise.


( termenul de prescriptie ,pentru creantele bugetare, fiscale, este cel de cinci ani, curge de la 1 ianuarie ).


Executarea silita este realizata asupra bunurile dobandite in urma dezbaterii succesorale, respectand cota -parte din dreptul de proprietate.

( exista si situatii de exceptie, insa apreciez ca nu sunt incidente, in speta ).



Plata datoriilor
Art. 1155
Plata pasivului. Excepţiile de la divizarea de drept a pasivului moştenirii


(1) Moştenitorii universali şi cu titlu universal contribuie la plata datoriilor şi sarcinilor moştenirii proporţional cu cota succesorală ce îi revine fiecăruia.


(2) Înainte de partajul succesoral, creditorii ale căror creanţe provin din conservarea sau din administrarea bunurilor moştenirii ori s-au născut înainte de deschiderea moştenirii pot cere să fie plătiţi din bunurile aflate în indiviziune. De asemenea, ei pot solicita executarea silită asupra acestor bunuri.
(3) Regula divizării de drept a pasivului succesoral nu se aplică dacă:
a) obligaţia este indivizibilă;

b) obligaţia are ca obiect un bun individual determinat ori o prestaţie determinată asupra unui astfel de bun;

c) obligaţia este garantată cu o ipotecă sau o altă garanţie reală, caz în care moştenitorul care primeşte bunul afectat garanţiei va fi obligat pentru tot, însă numai în limita valorii acelui bun, iar participarea sa la restul pasivului moştenirii se reduce corespunzător;


d) unul dintre moştenitori este însărcinat, prin titlu, să execute singur obligaţia. În acest caz, dacă titlul îl reprezintă testamentul, scutirea celorlalţi moştenitori constituie o liberalitate, supusă reducţiunii dacă este cazul.






Ultima modificare: Marți, 18 Noiembrie 2014
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

Alte discuții în legătură

Plata datoriilor celui decedat lami lami Pe scurt : M-am despartit de sotul meu in 2002 dar in 2013 cu hotarare de divort , eu revenind la numele purtat anterior . Avem un baiat de 28 ani . Baiatul a ... (vezi toată discuția)
Mostenire credit banca Florin Negrea Florin Negrea Daca am mostenit un credit inpropiu spus. Eu am stat in casa cu parinti mei ei au avut un credit la pireus au platit 7 ani. Dupa 7 ani au decedat amindoi casa ... (vezi toată discuția)