avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 650 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Plata datoriilor celui decedat
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Plata datoriilor celui decedat

Pe scurt : M-am despartit de sotul meu in 2002 dar in 2013 cu hotarare de divort , eu revenind la numele purtat anterior . Avem un baiat de 28 ani . Baiatul a fost mereu in grija mea si el nu a contribuit cu nimic la cresterea si educarea lui. Am pastrat legatura in sensul ca ne vorbeam , ne salutam ... atat . Baiatul fiind in alta localitate se vedeu sau vorbeau destul de rar 1 , 2 ori pe an . Pe 18 ian 2016 , ex-sotul a decedat . Din mila si mai mult ptr copil, l-am ajutat platindu-i chiria esalonat ptr ca era pe punctul de evacuare , am contribuit o luna si ceva la intretinerea lui in timpul cat a stat la pat acasa si la inmormantarea lui . Eu si cu verisoara lui primara . Are foarte multe datorii de achitat , lumina taiata , chiria nu am ajuns la zi cu ea , restante la apa , impozit neplatit . In momentul de fata , eu nu mai sunt dispusa sa platesc aceste datorii , avand si eu o pensie medicala, stiu ca nu am nicio obligatie dar dilema mea este daca fiul meu va suporta consecinte si va fi nevoit sa le plateasca el . Daca ar fi realizat si el ... nu ar fi probleme .. Locuinta ex-ului nu este propietate , e cu chirie la stat . Noi nu avem nimic acolo , nu ne trebuie nimic , nu are nicio mostenire DECAT DATORII . Nu as vrea ca sa urmareasca pe fiul meu mai tarziu sa ii plateasca datoriile pe care le-a acumulat el . Ce sfaturi imi dati va rog . ( nu vreau sa detaliez cum de a ajuns in situatia asta , si nici nu e cazul , de morti , numai de bine )
Cel mai recent răspuns: lami , utilizator 13:18, 1 Februarie 2016
Nu sunteti obligata sa-i platiti datoriile.
Daca nu se dezbate mostenirea, nimeni nu-l poate obliga pe fiul dv sa-i plateasca nimic (nu este mostenitor, atata timp cat nu s-a dezbatut succesiunea si nu are un certificat de mostenitor). La o adica, o mostenire se poate refuza cu totul, cu creante si datorii...mai ales daca-s numai datorii....
Numai bine!
Multumesc mult !
CAPITOLUL I
Transmisiunea moştenirii

SECŢIUNEA a 2-a
Acceptarea moştenirii
Art. 1114
Efectele acceptării
(1) Acceptarea consolidează transmisiunea moştenirii realizată de plin drept la data decesului.
(2) Moştenitorii legali şi legatarii universali sau cu titlu universal răspund pentru datoriile şi sarcinile moştenirii numai cu bunurile din patrimoniul succesoral, proporţional cu cota fiecăruia.
(3) Legatarul cu titlu particular nu este obligat să suporte datoriile şi sarcinile moştenirii. Prin excepţie, el răspunde pentru pasivul moştenirii, însă numai cu bunul sau bunurile ce formează obiectul legatului, dacă:
a) testatorul a dispus în mod expres în acest sens;
b) dreptul lăsat prin legat are ca obiect o universalitate, cum ar fi o moştenire culeasă de către testator şi nelichidată încă; în acest caz, legatarul răspunde pentru pasivul acelei universalităţi;
c) celelalte bunuri ale moştenirii sunt insuficiente pentru plata datoriilor şi sarcinilor moştenirii.
(4) În cazul înstrăinării bunurilor moştenirii după deschiderea acesteia, bunurile intrate în patrimoniul succesoral prin efectul subrogaţiei pot fi afectate stingerii datoriilor şi sarcinilor moştenirii.


Odata ce nu ati acceptat succesiunea, nu ati acceptat nici plata datoriilor defunctului.( patrimoniul cuprinde un activ si un pasiv).

Ultima modificare: Luni, 1 Februarie 2016
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Mmultumesc mult .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Există diferentiere între datoriile mostenite? --clau-- --clau-- Dacă pasivul moștenit provine din datoriile unui defunct la fisc înseamnă că se plătesc de către moștenitori chiar dacă nu există active in ... (vezi toată discuția)
Institutia acceptarii sub beneficiul de inventar vasile2013 vasile2013 Nu am reusit sa gasesc in codul civil daca mai exista in cazul mostenirii institutia acceptarii acesteia sub beneficiul de inventar....Mai exista ... (vezi toată discuția)
Credit neachitat -debitor decedat npr82 npr82 Buna ziua. Tatal meu a contactat in 2008 un credit de nevoi personale in CHF de la piraeus fara asigurare de viata.. In 2009 a decedat si creditul a fost ... (vezi toată discuția)