avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1117 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Obligatie plata datorii ruda decedata
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Obligatie plata datorii ruda decedata

Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu un sfat in urmatoarea situatie: socrul meu a decedat la sfarsitul anului trecut. Din pacate, intre momentul decesului si momentul stabilirii identitatii sale au trecut 3 luni, timp in care i s-a virat pensia in contul deschis la o banca, cont pe care avea si o poprire pentru neplata unui imprumut.
Pensia nu a fost retrasa din cont, insa in mod automat i s-au luat ratele aferente popririi.
In momentul identificarii sale, rudele au anuntat Casa de Pensii in privinta decesului. Drept urmare, Casa de Pensii a solicitat bancii returnarea pensiilor virate si necuvenite. Problema este ca suma nu a putut fi rambursata integral din cauza popririi si acum solicita familiei completarea pana la valoarea totala a sumelor virate.
Va rog sa imi spuneti, cum putem proceda in acest caz?
Decedatul nu a avut niciun bun, doar foarte multe datorii. Rudele (fiul si fratii decedatului) nu au facut succesiunea si nici nu au intentia sa o faca, in conditiile in care nu au avut nicio legatura cu el in ultimii 15 ani.
Exista vreo lege care sa ne oblige sa ii platim datoriile?
Multumesc anticipat pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 11:25, 5 Martie 2017
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Mostenitorii platesc datoriile numai cu bunurile din masa succesorala.
Daca nu exista masa succesorala nu platesc.
Chiar daca sunt obligati sa accepte mostenirea tot nu platesc.
Creditorii pot deschide succesiunea dar nu au ce recupera. Mostenitorii pot fi chemati la deschiderea succesiunii dar nu pot fi obligati sa accepte mostenirea, au dreptul sa renunte la mostenire.

Art. 1114-NCC
Efectele acceptării
(1) Acceptarea consolidează transmisiunea moştenirii realizată de plin drept la data decesului.
(2) Moştenitorii legali şi legatarii universali sau cu titlu universal răspund pentru datoriile şi sarcinile moştenirii numai cu bunurile din patrimoniul succesoral, proporţional cu cota fiecăruia.
(3) Legatarul cu titlu particular nu este obligat să suporte datoriile şi sarcinile moştenirii. Prin excepţie, el răspunde pentru pasivul moştenirii, însă numai cu bunul sau bunurile ce formează obiectul legatului, dacă:
a) testatorul a dispus în mod expres în acest sens;
b) dreptul lăsat prin legat are ca obiect o universalitate, cum ar fi o moştenire culeasă de către testator şi nelichidată încă; în acest caz, legatarul răspunde pentru pasivul acelei universalităţi;
c) celelalte bunuri ale moştenirii sunt insuficiente pentru plata datoriilor şi sarcinilor moştenirii.
(4) În cazul înstrăinării bunurilor moştenirii după deschiderea acesteia, bunurile intrate în patrimoniul succesoral prin efectul subrogaţiei pot fi afectate stingerii datoriilor şi sarcinilor moştenirii.

www.avocatnet.ro/content/art...
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ca sa nu va mai baraie nimeni la cap, mostenitorii pot da la notar o declaratie de renuntare la mostenire. Asta daca stiti sigur ca n-a avut/ nu putea/ nu avea de unde dobandi bunuri.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu e nevoie sa faceti nimic ! Nici declaratii , nici succesiune , ... , nimic . Nimeni nu va poate obliga sa plati datoriile altor persoane ( chiar rude apropiate ; parinti , copii , etc ) decat in cazul in care apare o mostenire . Pana atunci , lasati casa de pensii sa-si " bata capul " cu banca sau cu cine doresc ei , dar pe dvs nu va pot trage la raspundere pentru acea situatie financiara incalcita .
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dupa cum s-a aratat mai sus (@gi-jane2), pentru a nu avea dureri de cap, este util si recomandat ca succesibilii neineresati de patrimoniul defunctului (lipsit de activ) sa dea la notar o declaratie de renuntare la mostenire. Costurile sunt infime, iar beneficiile sunt maxime.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Credit neachitat -debitor decedat npr82 npr82 Buna ziua. Tatal meu a contactat in 2008 un credit de nevoi personale in CHF de la piraeus fara asigurare de viata.. In 2009 a decedat si creditul a fost ... (vezi toată discuția)
Institutia acceptarii sub beneficiul de inventar vasile2013 vasile2013 Nu am reusit sa gasesc in codul civil daca mai exista in cazul mostenirii institutia acceptarii acesteia sub beneficiul de inventar....Mai exista ... (vezi toată discuția)
Plata datoriilor celui decedat lami lami Pe scurt : M-am despartit de sotul meu in 2002 dar in 2013 cu hotarare de divort , eu revenind la numele purtat anterior . Avem un baiat de 28 ani . Baiatul a ... (vezi toată discuția)