avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 486 soluții astăzi
Forum Activitate alphonse

Activitate alphonse

Deci pana la urma cum se interpreteaza articolul 2600 din noul cod civil impreuna cu Articolul 8 din REGULAMENTUL (UE) NR. 1259/2010 AL CONSILIULUI
din 20 decembrie 2010?

In privinta pensiei alimentare, Regulamentul (CE) nr. 4/2009 al Consiliului din 18 decembrie 2008 privind competenţa, legea aplicabilă, recunoaşterea şi executarea hotărârilor şi cooperarea în materie de obligaţii de întreţinere spune in art 15 :Legea aplicabilă obligațiilor de întreținere se stabilește în conformitate cu Protocolul de la Haga din 23 noiembrie 2007 privind legea aplicabilă obligațiilor de întreținere (denumit în continuare Protocolul de la Haga din 2007”) în statele membre care au obligații în temeiul actului respectiv. Or In protocolul de la Haga se spune ca obligațiile alimentare se stabilesc in funcție de legea statului semnatar in care isi are reședința obișnuita creditorul.

S-au invocat vreodată in România in instanta legile astea?

Eu tot nu sunt lămurit daca pot sa aduc asta in discuție in fata instantei. La urma urmei, nu mai contează dacă instanta e romana sau străina, dacă după regulamentele EU trebuie sa aplice legislația locului de rezidenta. Ar urma numai sa dovedim care este rezidenta noastră si a copiilor, ceea ce e relativ usor.

Daca cineva e competent pe domeniu sa îmi spună, chiar fără detalii si o sa incerc sa formulez problema si sa o pun pe "cauta un consultant" in site. Precizez ca la momentul asta Procesul e la București.
Eu ma straduiesc sa arat instantei situatia de fapt asa cum este, cu cheltuieli si asa mai departe. Daca ma pune sa platesc 500, si inca mai pot sa traiesc e OK.
Acum intrebarea nu mai are legatura cu competenta, dar cred ca s-ar putea argumenta, chiar daca eu am ales instanta. Dar exista identitate intre lege si instanta? Instanta este obligata sa ia act de faptul ca noi locuim in strainatate asa cum rezulta din documentele deja produse, sau trebuie sa mentionez eu asta si actele sau articolele legii corespunzatoare resedintei pt ca sa le ia in calcul. Daca nu o fac acum, si sunt foarte nemultumit de decizie, mai am drept sa o fac dupa in cale de atac? Intre noi fie vorba, am senzatia ca avocatul meu nu da doi bani pe proces in momentul asta.
Probabil ca trebuia sa cer mai multe informatii si unui avocat roman ca sa ma lamuresc inainte de a depune cererea......sa pot compara alternativele.
Nu stie nimeni? Ni si-a mai pus nimeni intrebarea asta?
Art. 2600

Legea aplicabilă divorţului

(1) În lipsa alegerii legii de către soţi, legea aplicabilă divorţului este:

a) legea statului pe teritoriul căruia soţii au reşedinţa obişnuită comună la data introducerii cererii de divorţ;

b) în lipsa reşedinţei obişnuite comune, legea statului pe teritoriul căruia soţii au avut ultima reşedinţă obişnuită comună, dacă cel puţin unul dintre soţi mai are reşedinţa obişnuită pe teritoriul acestui stat la data introducerii cererii de divorţ;

c) în lipsa reşedinţei obişnuite a unuia din soţi pe teritoriul statului unde aceştia au avut ultima reşedinţă obişnuită comună, legea cetăţeniei comune a soţilor la data introducerii cererii de divorţ;

d) în lipsa cetăţeniei comune a soţilor, legea ultimei cetăţenii comune a soţilor, dacă cel puţin unul dintre ei a păstrat această cetăţenie la data introducerii cererii de divorţ;

e) legea română, în toate celelalte cazuri.

(2) Dacă legea străină, astfel determinată, nu permite divorţul ori îl admite în condiţii deosebit de restrictive, se aplică legea română, în cazul în care unul dintre soţi este, la data cererii de divorţ, cetăţean român sau are reşedinţa obişnuită în România.


Detalii: [ link extern ]
Cum se interpreteaza asta in conditiile in care locuim in strainatate de 10 ani, si nu am ales nici o lege nici inainte nici dupa inceperea divortului. Legea si instanta sunt diferentiate din cate inteleg, pt ca se face o diferenta in Noul civil intre instanta competenta pentru divort si legea aplicabila acestuia. Poate instanta romana sa aplice o norma, lege etc. apartinand statului de resedinta?
Articolul 8 din REGULAMENTUL (UE) NR. 1259/2010 AL CONSILIULUI
din 20 decembrie 2010
de punere în aplicare a unei forme de cooperare consolidată în domeniul legii aplicabile divorțului și separării de corp cum este interpretat?

Legea aplicabilă în absența exprimării opțiunii părților
În absența unei opțiuni în temeiul articolului 5, divorțul și separarea de corp sunt reglementate de legea statului:
(a) pe teritoriul căruia soții își au reședința obișnuită la data sesizării instanței judecătorești; sau, în caz contrar;
(b) pe teritoriul căruia soții își aveau ultima reședință obișnuită, cu condiția ca perioada respectivă să nu se fi încheiat cu mai mult de un an înaintea sesizării instanței judecătorești, atât timp cât unul dintre ei încă mai are reședința în cauză la data sesizării instanței judecătorești; sau, în lipsa acestuia;
(c) a cărui cetățenie este deținută de ambii soți la data sesizării instanței judecătorești; sau, în caz contrar;
(d) unde este sesizată instanța judecătorească.

[ link extern ]
pentru partea cu oprirea procesului, pentru necompetenta internaționala, având în vedere ca atât noi cat si copii locuim in străinătate de mai bine de zece ani nu are nimeni o părere?
Ar fi fost de acord sa mergem la un avocat, cu conditia sa ii acord maximul din ce prevede legea in toate privintele, de la pensia alimentara pentru copii, la dreptul de vizita: de sambata dimineata pana duminica seara, etc. Cere chiar si custodia unica, nu stiu de ce. Nu m-ar deranja divortul in tara, dar incepe sa imi fie frica pt ca aud tot felul de anomalii, de la tati care isi pierd custodia, la pensii alimentare astronomice pentru noi cei care traim in strainatate si unde chiria iti inghite jumatate din venit. Daca sunt pus in situatia sa platesc pensia alimentara de 33% din venit, ca sa pot inchiria un apartament in care sa ii pot primi ar trebui sa locuiesc la mai bine de o ora de locul de munca, si asta ca sa ii pot primi sa doarma doua zile pa luna...nCand am facut cererea am citit ca e dupa nevoile celui care o cere si posibilitatile celui care o da, dar cum stabileste un judecator roman lucrurile astea? Si din cate aflu ii intereseaza doar salariul si atat. In plus, alocatiile pentru copii aici sunt de aproape 1000 de euro pt doi copii si se pare ca astia nici nu sunt luati in considerare in nici un fel. Daca vreau sa discut orice subiect cu ea, imi da cu :daca vrei sa platesti mai putin n-ai decat sa te intorci in tara, ca eu lupt pt drepturile copiilor. Nici nu mai ai ce sa ii spui.
Probabil ca nu am fost clar, eu am depus divortul, sotia a facut cerere reconventionala, si doar eu as vrea sa se opreasca.
Buna ziua,
Locuim in strainatade din 2001. Suntem casatoriti din 2005 si nu am avut niciodata domiciliul comun in Romania. Avem doi copii 3si 5 ani. In 2012, in urma unor probleme am hotarat sa divortam. Dupa sfatul unui avocat local am depus cererea in Romania. Nu stiam ca as fi putut sa fac cererea aici. In acest moment procesul e pe rol, dupa ce s-a facut ancheta sociala la locuintele noastre respective din strainatate. Pot sa cer in acest moment o exceptie de competenta internationala pt ca procesul sa fie intrerupt si sa il reiau aici?
Va multumesc,
O zi buna