avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 264 soluții astăzi
Forum Activitate steelboy_dexter

Activitate steelboy_dexter

Exceptarea de la carantinare in cazul navigatorilor
Conform Ordinului ministerului sănătății 816/2020 din 14 Mai 2020, Navigatorii sunt exceptați de la carantinare indiferent de unde vin, zona rosie sau galbena, atunci când au toate documentele necesare.

[ link extern ]

Iar mai nou CNSU a dat o hotărîre in care noi Navigatorii nu suntem menționati printre excepții, Hotărârea nr.43 din 01 Iulie 2021

In cazul in care la aeroport DSP îmi dă carantinare, cum pot contesta decizia de carantinare in instanta, sau cum pot contesta cel mai rapid, menționez că OMS 816/2020 este in vigoare, dar pentru că în Hotărârea NR.43 noi nu suntem menționati la excepții multor colegi de ai mei, li s-au dat carantinare, cei care au contestat carantinarea, am înțeles că au scăpat, adică au anulat-o in instanță.
OMS 816/2020 este destul de clar. Dar în aeroport totuși cei de la DSP dau carantinare, știind de chestia asta.
Cum pot proceda eu in acest caz? Sau care este procedura de contestație? Cum se face?

Din cate stiu eu nu fost predat promitentului cumparator,pana acuma noi nu am lucrat terenul,si la primarie apare pe numele bunicului meu,cum aflu in posesia cui a fost terenul ca in a noastra nu a fost dar nici in a cumparatorului (care este o firama de dezvoltare imobiliara) tot ce stiu este ca a fost lucrat la de catre mandatar prin "intelegere" cu cei de la primarie (avand cunoscuti la noi se fac si din astea)
Si cu prescriptia asta e cam confuza situtia in antecontract sau poate nu o inteleg eu,pt ca nu este stabilit vreun termen sau o durata pt incheierea contractului de v/c,spune asa: "contractul de v/c urmand a se perfecta intr-o saptamana de la data intabularii terenului pe numele proprietarui mandant,operatiune pe care eu vanzatorul promitent mandatar o voi demara de indata" ...ok intr-o sapt de la data intabularii terenului? ok dar cand o sa intabulezi terenul? mie imi suna ciudat,spune ca o va intabula de indata,dar nu spune cand..
Da ce mai ziceti si de fatul ca termanul general de 3 ani sa prescris,si antecontractul nu mai are puterea de a abliga vanzatorul promitent de a perfecta actul..
Antecontract de vanzare cumparare, lipsa acordului unuia dintre soti.
Antecontract de vanzare cumparare, lipsa acordului unuia dintre soti

C. civ., art. 948, art. 969, art. 1295

C. proc. civ., art. 35 alin. (1) şi alin. (2)

În temeiul art. 35 alin. (2) C. fam., antecontractul de vânzare-cumpărare a unui imobil bun comun, încheiat de unul dintre soţi fără consimţământul expres al celuilalt soţ, este lovit de nulitate relativă în întregime, iar nu numai pentru partea soţului care nu şi-a exprimat consimţământul.

C.S.J., secţia civilă, decizia nr. 5603 din 11 decembrie 2001

Prin sentinţa civilă nr. 425 din 12 octombrie 1999, Tribunalul Cluj a respins acţiunea formulată de reclamantul K.W. împotriva pârâţilor K.I. şi K.Z., prin care a solicitat ca, prin hotărârea ce se va pronunţa, să se dispună executarea silită în natură a obligaţiei asumate de pârâţi printr-un antecontract încheiat la 1 mai 1994, având ca obiect vânzarea unui apartament dobândit de pârâţi în timpul căsătoriei; totodată a fost admisă cererea reconvenţională formulată de pârâta K.I., prin care a solicitat să se constate nulitatea absolută a antecontractului de vânzare-cumpărare, întrucât nu şi-a exprimat niciodată consimţământul cu privire la vânzarea apartamentului, nesemnând acest act.

În motivarea acestei sentinţe, tribunalul a reţinut că pârâţii au fost căsătoriţi, iar divorţul a fost pronunţat prin sentinţa civilă nr. 819 din 16 iunie 1997 a Judecătoriei Cluj-Napoca, precum şi că pârâta a contestat semnătura sa pe antecontractul de vânzare-cumpărare, fapt confirmat prin concluziile celor două expertize grafologice efectuate în cauză.

Prin urmare, având în vedere dispoziţiile art. 35 alin. (2) C. fam., antecontractul de vânzare-cumpărare este lovit de nulitate absolută, pentru lipsa consimţământului pârâtei K.I. la încheierea acestuia.

Apelul declarat de reclamant a fost admis prin decizia civilă nr. 160 din 14 iulie 2000, pronunţată de Curtea de Apel Cluj; pe cale de consecinţă, a fost schimbată sentinţa civilă în sensul admiterii în parte a acţiunii, faţă de pârâtul K.Z. care a fost obligat să-i transfere reclamantului dreptul de proprietate asupra unei cote de 1/2 din imobil şi a fost respinsă acţiunea faţă de pârâtă, constatându-se nulitatea parţială a antecontractului pentru cota de 1 din imobil aparţinând acesteia.

Pentru a pronunţa această decizie, curtea de apel a reţinut că promisiunea de vânzare făcută de un coproprietar în timpul stării de indiviziune nu este nulă, ci numai supusă fie condiţiei suspensive ca bunul să cadă la efectuarea partajului în lotul vânzătorului, fie condiţiei rezolutorii în cazul în care bunul va cădea în lotul coindivizarului nepromitent. Totodată, coindivizarul care nu a consimţit la încheierea promisiunii nu poate cere constatarea nulităţii, drepturile lui indivize asupra bunului imobil putând fi apărate numai pe calea acţiunii în împărţeală. Mai mult, aceste reguli sunt aplicabile şi în cazul codevălmăşiei, astfel încât norma din art. 35 C. fam. nu este aplicabilă.

Recursul declarat de pârâta K.I este fondat.

Potrivit art. 35 alin. (1) C. fam., soţii administrează şi folosesc împreună bunurile comune şi tot astfel dispun de ele, iar alin. (2) al aceluiaşi articol prevede că oricare dintre soţi, exercitând singur aceste drepturi, este socotit că are şi consimţământul celuilalt soţ, între soţi funcţionând prezumţia mandatului tacit reciproc; cu toate acestea, mandatul tacit reciproc dintre soţi nu există în cazul actelor de dispoziţie cu privire la imobile, care presupun consimţământul expres al ambilor soţi.

În speţă, după cum corect a reţinut prima instanţă, antecontractul de vânzare-cumpărare a fost încheiat fără consimţământul pârâtei K.I., deci cu încălcarea dispoziţiilor legale menţionate.

Lipsa consimţământului pârâtei la încheierea actului juridic menţionat, condiţie esenţială prevăzută de art. 948 C. civ. pentru validitatea convenţiilor, se sancţionează cu nulitatea contractului de vânzare-cumpărare, act pe care, de altfel, pârâta nu l-a confirmat până în prezent.

Totodată, soţii nu au procedat la împărţirea bunurilor comune şi nici nu au promovat vreo acţiune de constatare a cotelor de proprietate, astfel încât hotărârea instanţei de apel privind transferarea către reclamant a dreptului de proprietate asupra cotei pârâtului de 1/2 din imobil este nelegală.

Prin urmare, antecontractul fiind încheiat cu nesocotirea dispoziţiilor legale menţionate, nu poate fi executat în condiţiile art. 969 şi art. 1295 C. civ., astfel încât se va admite apelul, se va casa decizia şi se va respinge ca nefondat apelul declarat de reclamantul K.W., menţinându-se sentinţa primei instanţe.
Themis,multumesc este destul de clar! Nu exista vreo intrerupere sau vreo cauza de suspendare,au trecut pur si simplu 6 ani si nimeni nu ne-a cerut sa perfectam contractul,si care ar fii acuma primu pas,ca tata sa scoata certificat de mostenitor?
Terenul nu-l poseda nimeni deocamdata,ca tata trebuie sa dezbata mostenirea si sa scoata certificat de mostenitor,dar nu-l poseda nici ei ca au decat un antecontract,este bun comun,pt ca a fost dat de C.A.P,numai familiilor,cei necasatoriti nu au primit,avand in vedere ca bunicii mei aveau deja 25 de ani de casnicie,cand au primit terenul acesta (prin constituire),desi bunicu a declarat in procura ca este bunul lui propriu si ca la dobandit pt ca a muncit ca Mecanizator la S.M.A,ceea nu este adevarat,asta ca sa poata sa faca antecontractul fara a fii nevoie de consimtamantul bunicii.
Clauzele sunt in antecontract,terenul nu este intabulat,impozitul a fost si este platit de mandatar pe numele lu bunicu,in antecontract ca si termen scrie asa: ....prin mine mandatarul contractul de v-c urmand a se perfecta in termen de o saptamana de la data intabularii proprietatii pe numele proprietarului mnadant,operatiune pe care eu vanzatorul promitent mandatar o voi demara de indata.
Buna Ziua!
Am un antecontract de vanzare cumparare care a fost incheiat in anul 2007 decembrie,prin care bunicul meu a vandut terenul prin mandatar unei persoane X imputernicita unei societati.
In 2007 bunicul a facut o procura speciala prin care mandateaza pe cineva sa vanda terenul in locul lui,in procura apare doar numele si semnatura lui (al bunicii nu apare,avand in vedere ca era in viata si a decedat in iulie 2009) in antecontract la fel,nici vorba de bunica,si nici semnatura lu bunicu(dar este semnatura mandatarului,e ok) dar semnatura si numele ei (a bunicii) nu este.
Iar in 2014 decedeaza si bunicu si tatal meu ramane mostenitor ,intrebarea mea este,cum as putea anula acest antecontract de v-c.
avand in vedere clauzele
1.pretul de vanzare 4400 de Euro eu vanzatorul promitent mandatar declar ca vanzatorul promitent mandant a primit banii,si prin mine madatatarul contractul de vanzare cumparare urmand a se perfecta in termen de o saptamana de la data intabularii terenului pe numele proprietarului mandant,operatiune pa care eu mandatarul o voi demara de indata
2.cumparatorul promite ca o sa cumpere.
3.in cazul nerespectarii clauzelor contactuale eu vanzatorul promitent mandatar inteleg sa se constate pe cale judecatoreasca proprietatea asupra terenului pe numele societatii cumparatoare prmitente pe cheltuiala mea a vanzatorului promitent mandatar si/sau a vanzotorului mandant si ca societatea cumparatoare intelege ca pierde pretul achitat.

Cum ar putea sa anuleze tata acest contract fiind singurul mostenitor si nu vrea sa vanda terenul,avand in vedere ca contractul de v-c nu sa facut de 6 ani si bunicu si bunica au murit,si in procura si in antecontract bunica nu apare pe nicaieri,antecontrectul a fost facut in 2007 si ea amurit in 2009 si bunicul mai recent in 2014