avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 764 soluții astăzi
Forum Activitate mucea

Activitate mucea

Răspuns la discuția Evaziune prin pfa?
da..nu cred ca o sa se ajunga la suma atat de mare pentru a se plati tva, am marit eu destul de mult suma..e in jur de 3000, nu 5000..asa am pus atunci la intamplare pentru a fi ca exemplu. ideea e ca el plateste la negru salariile prin mine, si el se cam spala pe maini, iar eu raspund in caz de ceva probleme..pentru ca lumea celalta de la mine din cont primeste banii, chiar de la mine din mana de fapt:)))
Răspuns la discuția Evaziune prin pfa?
Domnule Bratu va multumesc mult de tot! Am vorbit intre timp si cu un prieten avocat, care nu a prea avut timp sa imi explice exact, mi-a spus ca este ilegal, dar nu mi-a explicat despre ce e vb.Mi-a spus doar s anu semnez asa ceva ca ma bate el cu mana lui:)))) Dar din ce spuneti dvs am inteles si DE CE este ilegal. Prietenul respectiv mi-a spus ca ce vrea el sa faca, patronul, dupa parerea lui, este o etapa premergatoare bagarii in insolventa.Daca mai aveti ceva completari va rog sa imi spuneti!Inca o data va multumesc multe de tot, si scuze pentru eroarea de scriere cu "Va rog sa nu imi raspundeti cat mai clar":))))
Avem urmatorul caz:
1. Patronul are mai multe firme F1, F2 si F3
2. Sunt angajat la F1 cu contract de munca,am salariul real trecut in cartea de munca sa zicem de exemplu de 5000 lei. Impreuna cu mine mai lucreaza inca 5 persoane.

Patronul vrea sa faca urmatoarea schema:
1. Raman angajat la firma F1 cu contract de munca pe salariul minim atat eu cat si celelalte persoane
2. Imi creez PFA, dar fac contract cu el pe firma F2, tot pentru serviciile pe care i le ofer in firma F1
3. Imi vireaza mie in contul PFA-ului o suma de bani care reprezinta diferenta de la salariul minim pe economie pana la salariul actual de acum( 5000 lei), plus impozit si sanatate. Aceasta suma este atat diferenta mea de la minim pana la cat am acum, cat si a celorlalti colegi, dorind ca eu sa scot banii din PFA si sa dau restul de "salariu" colegilor. Mentionez ca eu nu ii am angajati pe niciunul din colegi.

Eu inteleg de aici ca el vrea sa evite plata contributiilor care sunt mari la ora actuala si sa plateasca contributiile doar la minimul pe economie cat o sa avem in viitor pe cartea de munca.
Am inteles ca PFA-urile nu trebuie sa justifice banii, ca singura lor grija este sa plateasca impozitul si sanatatea.

Diferenta aia de bani pe care eu o scot si o dau colegilor, sunt bani la negru sau nu? Ce complicatii pot aparea?Este asta evaziune fiscala?

Mntionez ca aceeasi schema vrea sa o aplice in toate firmele, adica o persoana din F2 o sa aiba contract de munca acolo si contract prin PFA la F1(la mine).Incucisarea asta este legala?Nu este intr-un fel..dubioasa?

Va rog sa nu imi raspundeti cat mai clar posibil, nu doar dandu-mi trimiteri la legi.As dori o interpretare cat mai clar posibil.

Va multumesc