avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 507 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Evaziune prin pfa?
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Evaziune prin pfa?

Avem urmatorul caz:
1. Patronul are mai multe firme F1, F2 si F3
2. Sunt angajat la F1 cu contract de munca,am salariul real trecut in cartea de munca sa zicem de exemplu de 5000 lei. Impreuna cu mine mai lucreaza inca 5 persoane.

Patronul vrea sa faca urmatoarea schema:
1. Raman angajat la firma F1 cu contract de munca pe salariul minim atat eu cat si celelalte persoane
2. Imi creez PFA, dar fac contract cu el pe firma F2, tot pentru serviciile pe care i le ofer in firma F1
3. Imi vireaza mie in contul PFA-ului o suma de bani care reprezinta diferenta de la salariul minim pe economie pana la salariul actual de acum( 5000 lei), plus impozit si sanatate. Aceasta suma este atat diferenta mea de la minim pana la cat am acum, cat si a celorlalti colegi, dorind ca eu sa scot banii din PFA si sa dau restul de "salariu" colegilor. Mentionez ca eu nu ii am angajati pe niciunul din colegi.

Eu inteleg de aici ca el vrea sa evite plata contributiilor care sunt mari la ora actuala si sa plateasca contributiile doar la minimul pe economie cat o sa avem in viitor pe cartea de munca.
Am inteles ca PFA-urile nu trebuie sa justifice banii, ca singura lor grija este sa plateasca impozitul si sanatatea.

Diferenta aia de bani pe care eu o scot si o dau colegilor, sunt bani la negru sau nu? Ce complicatii pot aparea?Este asta evaziune fiscala?

Mntionez ca aceeasi schema vrea sa o aplice in toate firmele, adica o persoana din F2 o sa aiba contract de munca acolo si contract prin PFA la F1(la mine).Incucisarea asta este legala?Nu este intr-un fel..dubioasa?

Va rog sa nu imi raspundeti cat mai clar posibil, nu doar dandu-mi trimiteri la legi.As dori o interpretare cat mai clar posibil.

Va multumesc

Cel mai recent răspuns: horatiusasu , utilizator 22:55, 8 Decembrie 2014
multi angajatori procedeaza asa, fiind la limita legalitatii. o sa aveti incasari pe pfa - pe dvs nu va avantajeaza
mucea a scris:

Va rog sa nu imi raspundeti cat mai clar posibil


Am sa incerc sa fiu cat se poate de vag ca sa nu intelegi nimic.

Scopul este sa nu plateasca CAS-ul adica pensiile voastre PFA-urile platesc taxe doar daca titularii nu au contracte de munca dar voi ramaneti toti la minim pe economie asa ca nu veti plati . Restul taxelor sunt micute asa ca nu vorbim de ele .... desi daca sunteti multi se aduna si alea. Un alt interes subsidiar este un eventual conflict cu un angajat. Una e sa datoreze 1000 lei si alta e sa datoreze 5000 (pt ca restul nu se vad). Un alt avantaj tot subsidiar este din eventuale concedii medicale (primele 5 zile le suporta societatea iar restul trebuie sa le recupereze de la casa de sanatate si e o procedura stufoasa. functionarii de acolo sunt literalmente ingropati in dosare)

Deci: este sau nu evaziune? Consider ca este pentru ca se diminueaza taxele.
Este metoda sigura? Este pentru cei ce traiesc in 2006. Pt cei ce traiesc in 2014 este de mult rasuflata.
Pentru cine nu e sigura? Pt toti dar in special pt persoana care face PFA-ul.
Ce se poate intampla? Sa fie reconsiderat venitul si sa se plateasca toate taxele salariale .
De ce risca mai mult PFA-ul? Pt ca patronul are SRL (adica raspundere limitata) si pana se prinde fiscul ce si cum le baga in insolventa , le vinde etc). PFA-ul in schimb are raspundere solidara .... adica daca ai o casa cumparata in rate nu poti sa ti-o amortizezi pe PFA sa mai scapi de taxe dar fiscul ti-o ia daca ai calcat alaturi.

Si cateva legi sa nu te plictisesti:

ART. 7 Definiţii ale termenilor comuni
(1) În înţelesul prezentului cod, cu excepţia titlului VI, termenii şi expresiile de mai jos au următoarele semnificaţii:
1. activitate - orice activitate desfăşurată de către o persoană în scopul obţinerii de venit;
2. activitate dependentă - orice activitate desfăşurată de o persoană fizică într-o relaţie de angajare;
2.1. Orice activitate poate fi reconsiderată ca activitate dependentă dacă îndeplineşte cel puţin unul dintre următoarele criterii:
a) beneficiarul de venit se află într-o relaţie de subordonare faţă de plătitorul de venit, respectiv organele de conducere ale plătitorului de venit, şi respectă condiţiile de muncă impuse de acesta, cum ar fi: atribuţiile ce îi revin şi modul de îndeplinire a acestora, locul desfăşurării activităţii, programul de lucru;
b) în prestarea activităţii, beneficiarul de venit foloseşte exclusiv baza materială a plătitorului de venit, respectiv spaţii cu înzestrare corespunzătoare, echipament special de lucru sau de protecţie, unelte de muncă sau altele asemenea şi contribuie cu prestaţia fizică sau cu capacitatea intelectuală, nu şi cu capitalul propriu;
c) plătitorul de venit suportă în interesul desfăşurării activităţii cheltuielile de deplasare ale beneficiarului de venit, cum ar fi indemnizaţia de delegare-detaşare în ţară şi în străinătate, precum şi alte cheltuieli de această natură;
d) plătitorul de venit suportă indemnizaţia de concediu de odihnă şi indemnizaţia pentru incapacitate temporară de muncă, în contul beneficiarului de venit.
2.2. În cazul reconsiderării unei activităţi ca activitate dependentă, impozitul pe venit şi contribuţiile sociale obligatorii, stabilite potrivit legii, vor fi recalculate și virate, fiind datorate solidar de către plătitorul şi beneficiarul de venit#-o ghici cine e asta . În acest caz se aplică regulile de determinare a impozitului pentru veniturile din salarii realizate în afara funcţiei de bază

4. activitate independentă - orice activitate desfăşurată cu regularitate de către o persoană fizică, alta decât o activitate dependentă; asta este PFA-ul

ART. 11 Prevederi speciale pentru aplicarea Codului fiscal
(1) La stabilirea sumei unui impozit sau a unei taxe în înţelesul prezentului cod, autorităţile fiscale pot să nu ia în considerare o tranzacţie care nu are un scop economic sau pot reîncadra forma unei tranzacţii pentru a reflecta conţinutul economic al tranzacţiei. În cazul în care tranzacţiile sau o serie de tranzacţii sunt calificate ca fiind artificiale, ele nu vor fi considerate ca făcând parte din domeniul de aplicare al convenţiilor de evitare a dublei impuneri. Prin tranzacţii artificiale se înţelege tranzacţiile sau seriile de tranzacţii care nu au un conţinut economic şi care nu pot fi utilizate în mod normal în cadrul unor practici economice obişnuite, scopul esenţial al acestora fiind acela de a evita impozitarea ori de a obţine avantaje fiscale care altfel nu ar putea fi acordate.

Sfatul meu: daca te documenteaza-te inainte sa spui DA. Ai grija in ce te bagi.




Avokitten a scris:

multi angajatori procedeaza asa, fiind la limita legalitatii. o sa aveti incasari pe pfa - pe dvs nu va avantajeaza


Cu tot respectul imi permit sa va contrazic. Este complet ilegal.

Ca sa fie la limita legalitatii ar trebui ca oferta sa se intalneasca cu cererea in mod liber. Raporturile intre cele doua parti sunt deja stabilite de mai mult timp si acum se incearca o reincadrare a lor. In plus o parte din raspunderea pentru plata taxelor este transferata catre o persoana care habar nu are in ce se baga.

Inca ceva acel PFA va avea un singur client adica un caz clar de activitate dependenta. Ca sa treaca de acest punct ar avea nevoie sa mai faca si alte facturi adica sa inventeze niste activitati care nu exista ... adica FICTIVE.



Corect raspunsul d-lui Bratu la toate punctele. Nu veti avea pensie si veti avea si multa raspundere.
Si o completare la toate cele expuse, daca nu sunt de-ajuns: vor fi si cheltuieli suplimentare; cu registre, cu contabilitatea daca nu poti sa o tii singur, cu infiintarea PFA, cu statul pe la cozi ca sa platesti darile sau ca sa-ti depui declaratiile. Bataie de cap pentru d-voastra si taxe mai mici pentru grupul F1, F2, F3...
Domnule Bratu va multumesc mult de tot! Am vorbit intre timp si cu un prieten avocat, care nu a prea avut timp sa imi explice exact, mi-a spus ca este ilegal, dar nu mi-a explicat despre ce e vb.Mi-a spus doar s anu semnez asa ceva ca ma bate el cu mana lui:)))) Dar din ce spuneti dvs am inteles si DE CE este ilegal. Prietenul respectiv mi-a spus ca ce vrea el sa faca, patronul, dupa parerea lui, este o etapa premergatoare bagarii in insolventa.Daca mai aveti ceva completari va rog sa imi spuneti!Inca o data va multumesc multe de tot, si scuze pentru eroarea de scriere cu "Va rog sa nu imi raspundeti cat mai clar":))))

Alte discuții în legătură

Incadrarea farmacistului ca pfi pisoi mic si rau pisoi mic si rau Buna ziua! Incepand cu data de 01.02.2011 firma la care lucrez ne forteaza sa trecem de la contract de munca la forma de PFI. Ne-a fost prezentat un model de ... (vezi toată discuția)
Pfa activitate dependenta MISKA5 MISKA5 Buna dimineata. OUG 82 art.I punct 2.1 spune:Orice activitate poate fi reconsiderata dependenta daca indeplineste cel putin unul din urmatoarele ... (vezi toată discuția)
Refuz plata factura in lipsa comenzii barry_w barry_w O firma F1 a executat niste produse in baza unei intelegeri verbale intre patronii celor 2 firme. Firma F2 a primit produsele si le-a vandut firmei F3. Firma ... (vezi toată discuția)