avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 270 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... pfa activitate dependenta
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

pfa activitate dependenta

Buna dimineata. OUG 82 art.I punct 2.1 spune:Orice activitate poate fi reconsiderata dependenta daca indeplineste cel putin unul din urmatoarele criterii:...a)b)c)d) iar la art.III pct (1)Prevederile acestei ordonante se aplica pentru veniturile de natura celor prevazute la art.II din prezenta ordonanta de urgenta ,platite dupa data intrarii acesteia in vigoare respectiv venituri din DDA si/sau venituri din activitati in baza contractelor civile.Totusi interpretarea generala care s-a dat este ca orice activitate (nu numai DDA si conventiile civile) poate fi reconsiderata dependenta .E corect? Art.7 alineatul (1) punctul 2.2 din OUG 58 ramane :in cazul reconsiderarii unei activitati ca activitate dependenta impozitul pe venit si contributiile sociale obligatorii vor fi recalculate si virate fiind datorate solidar de catre beneficiar si platitorul de venit.Daca este asa intrebarea ar fi poate exista pfa dependenta sau aceasta se transforma automat in salariat ?
Cel mai recent răspuns: Alexandru Suteu , Consultant fiscal 16:34, 16 Septembrie 2010
Poate exista. Pfa-ul va ramane in continuare cu statutul de pfa, iar pe perioada incheierii contractului de prestari servicii/conventiei civile i se vor retine si vira toate contributiile ca si unui salariat (pensie, sanatate, somaj si impozit). Firma va plati si ea contributiile corespunzatoare ca pentru un salariat, mai putin comisionul itm (platit pentru salariatii proprii) si fd. garantare salarii. Pfa-ul nu se transforma in salariat deoarece nu are contract de munca incheiat la Itm, ci contract/conventie civila incheiat in baza Codului civil inregistrat la Finante. Fiscul are posibilitatea sa reconsidere o activitate ca fiind dependenta. Cel putin eu asa vad lucrurile.
Legal, teoretic, asa ar fi. Insa practic cum se poate inregistra in documente. Poate ne lumineaza vreun contabil. Cum poti, ca angajator, sa platesti taxele pentru un pfa cu care colaborezi ?
Se trece pfa-ul in declaratiile de cas, sanatate si somaj, cu tip contract diferit de ceilalti salariati. De ex. a aparut in M.OF. 639/13.09.2010 Ordinul 1294/2010 cu urmatoarele optiuni in declaratia de somaj:
«98» - pentru contractele de drepturi de autor si drepturi conexe
«99» - pentru contractele/conventiile incheiate potrivit Codului civil
Se platesc contributiile la un loc cu salariatii, se inregistreaza in contul 421 pt.salariati si 401.analitic pt.pfa ,restul conturilor raman aceleasi: 4311,4312,4313,4314,4371,4372,etc (mai putin impozitul: 4441-sal si 4442-pfa). Se intocmeste fisa fiscala 1 pentru salariati si 2 pentru pfa. In Declaratia 100 se declara separat impozitul pentru salariati si pfa, iar in Declaratia 102 contributiile per total(salariati si pfa). Eu asa gandesc.
Ultima modificare: Joi, 16 Septembrie 2010
iirina_19, utilizator
In situatia in care o activitate independenta se reconsidera ca si activitate dependenta in temeiul art.7 din CF titularul actvitatii independente (al PFA,II ,IF ...) se considera a fi angajatul platitorului de venit incepand cu data reconsiderarii activitatii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pfa-acivitate dependenta rcujba rcujba In baza OUG nr.58/2010, orice activitate poate fi reconsiderata dependenta. Activitatea dependenta= orice activitate desfasurata de o persoana fizica intr-o ... (vezi toată discuția)
Conventii in baza codului civil lianamic lianamic Ce obligatii de plata decurg din incheierea unei conventii civile de prestari servicii? Numai impozit, sau toate contributiile sociale platite si de angajat si ... (vezi toată discuția)
Drepturi de autor adriana64 adriana64 Daca am onorariu pt. drepturi conexe, dr de autor cum calculez contributiile si impozitul incepand cu 1 iulie 2010? Ce declaratie pt contributii trebuie ... (vezi toată discuția)