avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1076 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Conventii in baza Codului civil
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Conventii in baza Codului civil

Ce obligatii de plata decurg din incheierea unei conventii civile de prestari servicii? Numai impozit, sau toate contributiile sociale platite si de angajat si de angajator? Daca trebuie sa le retinem si viram pe toate la ce le aplicam? La cuantumul stabilit in conventie? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: mjion , utilizator 13:06, 4 August 2010
Conventiile civile de prestari servicii, cele incheiate in temeiul Codului Civil, sunt supuse regimului fiscal al veniturilor din activitati independente. Teoretic, doar beneficiarul venitului are obligatia platii impozitului pe profit, prin retinere la sursa, precum si obligatia platii asigurarilor sociale(somaj, sanatate, pensii). Din punctul meu de vedere, aceste conventii sunt cele care prezinta cel mai mare grad de risc pentru platitorul de venit in lumina Ordonantei 58/2010, in sensul ca in urma unei inspectii fiscale, activitatea independenta poate fi reconsiderata ca fiind dependenta daca indeplineste anumite conditii prevazute de ordonanta(conditiile sunt stricte si lasa loc la abuzuri), urmand ca in urma reconsiderarii ambele parti ale conventiei sa fie obligate in solidar la plata contributiilor sociale obligatorii (16,5% beneficiarul de venit, 26,5% platitorul de venit) retroactiv de la data intrarii in vigoare a ordonantei.

Avand in vedere inconvenientul acesta, si acela ca o conventie de prestari servicii trebuie sa priveasca fie o lucrare distincta, fie activitati sub 2 ore/zi (pentru a nu fi calificat ca un contract de munca), recomand infiintarea unui PFA si prestarea de activitati pe baza de contract comercial de prestari servicii, sens in care din punctul meu de vedere inspectorul fiscal nu poate reconsidera activitatea independenta ca fiind dependenta, atata timp cat ambele parti sunt comercianti.
Buna ziua,Lucrez cu contract civil, ca expert in cadrul unui proiect cu fonduri nerambursabile europene, desfasurand si fiind platit pe activitatea conform contractului pe termen scurt, 6 luni, la o institutie publica. Pana in prezent am fost platit conform sumei, nete, din contract, institutia achitand la stat doar 10% impozit, eu, platind diferenta de 6%, in anul urmator, cand depun declaratia pe venit.
Ce datorii la stat mai trebuiesc platite in acest caz,, in urma modificarilor aduse in Codul Fiscal, datoriile la stat nu sunt cheltuieli neeligibile din proiect? Din ce fonduri se vor plati? Care este schema contabila de plata a acestor contributii, cine,cum si de unde se vor plati ??
Va multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pfa activitate dependenta MISKA5 MISKA5 Buna dimineata. OUG 82 art.I punct 2.1 spune:Orice activitate poate fi reconsiderata dependenta daca indeplineste cel putin unul din urmatoarele ... (vezi toată discuția)
Contract civil dana manea dana manea lucrez intr-o institutie publica. de carand am angajat pe cineva cu contract civil. nu stiu cum il platim. are o remuneratie bruta de x lei din care viram 10% ... (vezi toată discuția)
Medic nefrolog/contract de prestari servicii luciamanta luciamanta Buna seara. Imi puteti spune, va rog frumos, un medic nefrolog poate incheia un contract de prestari servicii cu o unitate de dializa privata daca respectivul ... (vezi toată discuția)