Da, se poate incheia un asemenea contract de prestari de servicii (=contract civil) in ambele cazuri. Atentie insa la modificarile legislative introduse de Guvern incepand cu 01 iulie 2010!
Mai intai se analizeaza daca veniturile oblinute in baza conventiilor civile vor putea fi reconsiderate de catre organele de inspectie fiscala ca fiind venituri din activitati dependente.
In acest sens, potrivit art. 7 alin. (1) pct. 2.1. din Codul fiscal, astfel cum a modificat prin OUG 58/2010, orice activitate poate fi reconsiderata ca activitate dependenta daca indeplineste cel putin unul dintre urmatoarele criterii:
a) beneficiarul de venit se afla intr-o relatie de subordonare fata de platitorul de venit, respectiv organele de conducere ale platitorului de venit, si respecta conditiile de munca impuse de acesta, cum ar fi: atributiile ce ii revin si modul de indeplinire a acestora, locul desfasurarii activitatii, programul de lucru;
b) in prestarea activitatii, beneficiarul de venit foloseste baza materiala a platitorului de venit, respectiv spatii cu inzestrare corespunzatoare, echipament special de lucru sau de protectie, unelte de munca si altele asemenea;
c) beneficiarul de venit contribuie numai cu prestatia fizica sau cu capacitatea intelectuala, nu si cu capitalul propriu;
d) platitorul de venit suporta in interesul desfasurarii activitatii cheltuielile de deplasare ale beneficiarului de venit, cum ar fi indemnizatia de delegare-detasare in tara si in strainatate, precum si alte cheltuieli de aceasta natura;
e) platitorul de venit suporta indemnizatia de concediu de odihna si indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca, in contul beneficiarului de venit;
f) orice alte elemente care reflecta natura dependenta a activitatii.
O activitate poate fi reconsiderata, potrivit acestor criterii, ca activitate dependenta, in cazul in care raportul juridic in baza caruia se desfasoara activitatea nu reflecta continutul economic al acestuia, potrivit pct. 1 din Normele metodologice date in aplicarea art. 7 din Codul fiscal, astfel cum a fost modificat prin HG 791/2010.
In cazul reconsiderarii unei activitati ca activitate dependenta, impozitul pe venit si contributiile sociale obligatorii, vor fi recalculate si virate, fiind datorate solidar de catre platitorul si beneficiarul de venit. In acest caz se aplica regulile de determinare a impozitului pentru veniturile din salarii realizate in afara functiei de baza (art. 7 alin. (1) pct. 2.2 din Codul fiscal).
In consecinta, daca activitatea desfasurata de persoanele fizice in baza conventiilor civile, indeplineste oricare dintre criteriile amintite mai sus, organele de inspectie pot reconsidera aceasta activitate ca fiind o activitate dependenta, iar impozitul pe venit si contributiile sociale obligatorii, stabilite potrivit legii, vor fi recalculate si virate, fiind datorate solidar de catre platitorul si beneficiarul de venit. In aceste conditii este necesar a se incheia contracte individuale de munca, eventual cu timp partial, in functie de necesitatile proprii.
Conventii civile – venituri de natura profesionala
Veniturile de natura profesionala, sunt acele venituri realizate de o persoana fizica din orice alte activitati decat activitatile definite ca fiind dependente. Activitatile desfasurate de persoanele care obtin venituri de natura profesionala sunt acele activitati desfasurate in afara unei relatii de angajare. Asadar, in cazul in care nu vor fi considerate venituri cu caracter dependent conform criteriilor amintite mai sus, veniturile obtinute in baza conventiilor civile vor intra in categoria veniturilor de natura profesionala, in conformitate cu Normele metodologice de aplicare a prevederilor art. III din OUG 58/2010 pentru modificarea si completarea Legii 571/2003 privind Codul fiscal si alte masuri financiar-fiscale, aprobate prin HG 791/2010.
Persoanelor asigurate in alte sisteme, neintegrate sistemului public de pensiisi alte drepturi de asigurari sociale, cat si persoanelor care au calitatea de pensionari ai sistemului public de pensii nu le sunt aplicabile prevederile referitoare la impozitarea veniturilor de natura profesionala.
Persoanele care realizeaza exclusiv venituri de natura profesionala cu caracter repetitiv - lunar, trimestrial sau semestrial - sau ocazional datoreaza contributiile individuale.
Persoanele care, pe langa veniturile de natura salariala, realizeaza si venituri de natura profesionala cu caracter repetitiv - lunar, trimestrial sau semestrial - datoreaza contributiile individuale si pentru aceste venituri de natura profesionala.
Persoanele care, pe langa veniturile de natura salariala, realizeaza si venituri de natura profesionala in mod ocazional nu datoreaza contributiile individuale si pentru aceste venituri de natura profesionala.
Contributiile individuale pe care le datoreaza persoanele care obtin venituri de natura profesionala sunt:
contributia individuala de asigurari sociale;
contributia de asigurari pentru somaj;
contributia de asigurari sociale pentru sanatate.
In concluzie, mai intai se va analiza daca veniturile obtinute in baza conventiilor civile ar putea fi reconsiderate ca fiind venituri cu caracter dependent conform criteriilor amintite mai sus. In cazul in care vor fi considerate venituri cu caracter dependent, se vor incheia contracte individuale de munca.
In cazul in care nu vor fi considerate venituri cu caracter dependent conform criteriilor amintite mai sus, veniturile obtinute in baza conventiilor civile vor intra in categoria veniturilor de natura profesionala. Contributiile individuale pe care le datoreaza persoanele care obtin venituri de natura profesionala sunt: contributia individuala de asigurari sociale, contributia de asigurari pentru somaj si contributia de asigurari sociale pentru sanatate. Insa, pentru plata acestor contributii se va tine cont de o serie de criterii, respectiv caracterul venitului (repetitiv sau ocazional) si calitatea beneficiarului de venit (salariat sau pensionar).