avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 694 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Impozite si contributii aferente chelt de personal
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Impozite si contributii aferente chelt de personal

Buna ziua,in legatura cu noul cod fiscal pentru Asociatiile de Proprietari as dori sa imi raspundetila urmatoarele intrebari :
-se mai poate face conventie civila si de care pentru administrator si ingrijitor,sau numai contract de munca?
-in cazul in care administratorul are loc de munca cu carte de munca ce trebuie sa achite catre Stat?
-in cazul in care administratorul este pensionar ce trebuie sa achite catre Stat
-la fel daca ingrijitorul si cenzorul sunt pensionari si ce fel de contracte se pot face cu acestia(conventii civile sau contracte de munca)
Va multumesc anticipat si astept cat mai urgent raspunsurile.
Cel mai recent răspuns: grandanat , utilizator 15:00, 31 August 2010
Si noi am vrea sa stim....asteptam sa se lamureasca si guvernul ce vrea, sa se exprime clar si apoi o sa platim si noi ce trebuie de platit.
Deocamdata platiti impozitul, iar pentru CIM ce platea si inainte.
conform codul civil despre locatiunea lucrarilor la Art. 1471,citez"Nimeni nu poate pune in serviciul altui lucrarile sale decit pentru o intreprindere determinata sau pe un timp marginit.",deci se pot face contracte civile numai pentru actiuni ocazionale,pentru genul de contracte pentru care le cereti se pot face contracte individuale de munca denumite individuale de munca cu timp partial conform OG nr.55/2006 pentru modificarea si completarea Legii nr. 53/2003 - Codul muncii la art 20 si 21 (modificari ale art.101 cu complectare art.101A)
citez:
20. Articolul 101 va avea urmatorul cuprins:
"Art. 101
Salariatul cu fractiune de norma este salariatul al carui numar de ore normale de lucru, calculate saptamanal sau ca medie lunara, este inferior numarului de ore normale de lucru al unui salariat cu norma intreaga comparabil."
21. Dupa articolul 101 se introduce un nou articol, articolul 101¹ cu urmatorul cuprins:
"Art. 101¹
(1) Angajatorul poate incadra salariati cu fractiune de norma prin contracte individuale de munca pe durata nedeterminata sau pe durata determinata, denumite contracte individuale de munca cu timp partial.
(2) Contractul individual de munca cu timp partial se incheie numai in forma scrisa.

mag1962 a scris:

Buna ziua,in legatura cu noul cod fiscal pentru Asociatiile de Proprietari as dori sa imi raspundetila urmatoarele intrebari :
-se mai poate face conventie civila si de care pentru administrator si ingrijitor,sau numai contract de munca?

La nivel de proceduri nu s-a schimbat nimic.

-in cazul in care administratorul are loc de munca cu carte de munca ce trebuie sa achite catre Stat?
-in cazul in care administratorul este pensionar ce trebuie sa achite catre Stat

Noul cod fiscal spune ca orice activitate poate fi reconsiderata dependenta daca indeplineste criteriile enumerate in OUG 58.
Personal mi se pare evidenta relatia de dependenta, drept urmare , indiferent ca e vb de conventie civila sau contract de colaborare cu PFA, asociataia ca trebui sa procedeze la fel ca in cazul unui CIM, va retine contributiile datorate de prestatorul de servicii si le va plati in numele lui la bugetul de stat.

Nu are nici o relevanta ca prestatorii de servicii sunt pensionari sau angajati cu CIM in alta parte. Se procedeaza la fel ca la un CIM.
Teoretic. Practic naiba stie cum.

Daca totusi, "se trece cu vederea" aceasta relatie de dependenta, atunci prestatorii de servicii isi vor plati singuri contributiile, impozit, sanatate, somaj, pensii( veniturile lor fiind considerate venituri profesionale si intra sub incidenta OUG 58, art III).
Cu mentiunea ca cei care au si calitatea de pensionar sunt scutiti de la plata pensiei si a somajului.

Iata ce am citit eu:

"Potrivit art. 2 din Normele de aplicare a prevederilor art. III din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 58/2010 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal si alte masuri financiar-fiscale, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 791/2010 persoanele care au calitatea de pensionari ai sistemului public de pensii si realizeaza venituri de natura profesionala (in speta pe baza de conventie civila de prestari servicii) nu datoreaza contributiile individuale de asigurari sociale, asigurari sociale de sanatate si asigurari de somaj incepand cu 1 iulie 2010, indiferent daca aceste venituri au caracter ocazional sau nu. "

Deci pensionarii nu platesc nici o contributie? decat impozit?
Ultima modificare: Luni, 30 August 2010
andradaa, utilizator
Interpretarea de mai sus este o abordare corecta si sunt total de acord cu ea. Poate fi citita sub titlul:
Pensionarii nu datoreaza contributii individuale de asigurari sociale, asigurari sociale de sanatate si asigurari de somaj pentru veniturile de natura profesionala

A fost raspunsul din 30 August 2010 postat de Drd. Ana Cioriciu Stefanescu la intrebarea: "Un pensionar care are o conventie civila si obtine ocazional venituri plateste contributiile de asigurari sociale, sanatete si somaj?"

Sursa: www.avocatnet.ro/content/art...
Ultima modificare: Luni, 30 August 2010
Adriantot, moderator

Alte discuții în legătură

Medic nefrolog/contract de prestari servicii luciamanta luciamanta Buna seara. Imi puteti spune, va rog frumos, un medic nefrolog poate incheia un contract de prestari servicii cu o unitate de dializa privata daca respectivul ... (vezi toată discuția)
Ord 58 / 2010 OANA GHEORGHE OANA GHEORGHE asociatiile de proprietari intra sub incidenta OUG 58/2010? (vezi toată discuția)
Conventie civila alinaelenamustatea alinaelenamustatea Buna dimineata, De mare ajutor mi-ar fii daca ma poate ajuta cineva in privinta unei probleme. Am trei angajati la o asociatie de proprietari, ... (vezi toată discuția)