avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 704 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Contributii - contracte /conventii civile
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Contributii - contracte /conventii civile

Care sunt contributiile obligatorii de plata pentru contractele/conventiile civile incheiate in conformitate cu prevederile Codului Civil?
Care sunt textele legale si de cand intra sau au intrat in vigoare, pentru plata contributiilor la somaj, pensii si sanatate?
Cel mai recent răspuns: aela , utilizator 09:32, 12 Iulie 2011
In conformitate cu prevederile art. III din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 58/2010 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal si alte masuri financiar-fiscale, orice venituri de natura profesionala, altele decat cele salariale, se impoziteaza cu cota de impozit pe venit. Asupra acestor venituri se datoreaza contributiile individuale de asigurari sociale, asigurari sociale de sanatate si asigurari de somaj.

Baza de calcul la care se aplica aceste contributii este limitata la 5 salarii medii brute pe economie la nivelul salariului mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale.

Aceste contributii se declara, se calculeaza, se retin si se platesc de catre platitorii de venituri.
Ultima modificare: Marți, 12 Iulie 2011
Cornel Vasile, Consilier juridic
Multumesc de raspuns. Dar in actul normativ amintit de dvs, se face referire doar la veniturile profesionale obtinute cu caracter de regularitate, nu cele ocazionale, si de asemenea se retin doar contributiile sociale si asigurari de somaj.
In Legea nr.94/2011 se elimina caracterul ocazional al acestor venituri profesionale, si toate persoanele care realizeaza venituri profesionale indiferent ca sunt ocazionale sau au un caracter de regularitate, datoreaza contributii de asigurari sociale si somaj cu data de 12.07.2011 - data de intrare in vigoare a actului normativ mentionat. Cu alte cuvinte intre 01.01.2011-12.07.2011, se datorau doar contributii de asigurari sociale si somaj pt contractele civile realizate cu caracter de regularitate sau pt pers care desfasurau activitate doar in baza acestora - cei cu contracte civile cu caracter ocazional nu.
Intrebarea este daca asa se aplica? Si daca se datoreaza contributia la asigurari de sanatate si de cand?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Venituri de natura profesionala - obtinute ocazional Miluka Miluka Buna ziua. Astazi, 11.08.2010, a fost postat un articol pe avocatnet.ro (http://www.avocatnet.ro/content/articles?id=20689) respectiv \"Haos fiscal: ... (vezi toată discuția)
Pfa - venituri din activitati profesionale-contributii calculate la 5 salarii medii brute ContSters109653 ContSters109653 Studiu de caz Intrebare Va rog lamuriri referitoare la modificarile din Codul fiscal dupa 01.07.2010. 1. Persoane fizice autorizate - achitarea ... (vezi toată discuția)
Taxe contract comision ELENA2009 ELENA2009 buna ziua, ce taxe trebuie sa plateasca Angajatorul si prestatorul in cazul unui contract de comision? Multumesc. (vezi toată discuția)