avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1206 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... taxe contract comision
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

taxe contract comision

buna ziua,
ce taxe trebuie sa plateasca Angajatorul si prestatorul in cazul unui contract de comision?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:12, 4 Iulie 2011
prestatorul plateste 16% din valoarea contractului inregistrat la ANAF, iar beneficiarul este impozitat conform statului sau pentru beneficiile din urma prestatiei
eu ca angajator in afara de plata imp de 16%, mai trebuie sa-l declar undeva?
Daca actele sunt incheiate de comisionar ca o profesiune obisnuita, nu intamplator, atunci veniturile incasate sunt considerate venituri din activitati profesionale.

In conformitate cu prevederile art. III din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 58/2010 pentru modificarea si completarea Legii nr.571/2003 privind Codul fiscal si alte masuri financiar-fiscale, orice venituri de natura profesionala, altele decat cele salariale, se impoziteaza cu cota de impozit pe venit. Asupra acestor venituri se datoreaza contributiile individuale de asigurari sociale, asigurari sociale de sanatate si asigurari de somaj. Obligatia declararii, calculului, retinerii si platii contributiilor revine platitorului de venit, in conformitate cu prevederile legale in vigoare.

Astfel, incepand cu data de 1 iulie 2010, beneficiarii veniturilor de natura profesionala datoreaza contributiile individuale de asigurari sociale, asigurari sociale de sanatate si asigurari de somaj pana la limita a 5 salarii medii brute pe economie la nivelul salariului mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale.

Aceste contributii se declara, se calculeaza, se retin si se platesc de catre platitorii de venituri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Studiu de caz-modificari dupa 01.07.2010-contributii ContSters109653 ContSters109653 de Rodica Mantescu, valabil la 08-Iul-2010 Intrebare: Va rog sa-mi spuneti daca sunt ceva modificari incepand cu 1 iulie 2010 referitor la contractele de ... (vezi toată discuția)
Dreptul muncii don_clericuzio don_clericuzio Buna ziua! Am o nelamurire legata de dreptul muncii, si anume: Reprezint o companie care vinde produse cosmetice. Am cativa salariati cu carte de munca pentru ... (vezi toată discuția)
Pfa - venituri din activitati profesionale-contributii calculate la 5 salarii medii brute ContSters109653 ContSters109653 Studiu de caz Intrebare Va rog lamuriri referitoare la modificarile din Codul fiscal dupa 01.07.2010. 1. Persoane fizice autorizate - achitarea ... (vezi toată discuția)