avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 421 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... studiu de caz-modificari dupa 01.07.2010-contributii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

studiu de caz-modificari dupa 01.07.2010-contributii

de Rodica Mantescu, valabil la 08-Iul-2010

Intrebare: Va rog sa-mi spuneti daca sunt ceva modificari incepand cu 1 iulie 2010 referitor la contractele de comision, si anume societatea comerciala care are incheiate contracte de comision cu oamenii sai are alte obligatii de plata la stat pe langa impozitul de 10, respectiv 16%? Aici ma refer la sanatate, pensii, somaj. Mentionez ca aceste contracte de comision sunt incheiate pe o perioada nedeterminata si genereaza venituri cu caracter permanent pentru oameni.

Raspuns: Contractul de comision este contractul prin care o parte, numita comisionar, se obliga pe baza imputernicirii celeilalte parti, numita comitent, sa incheie anumite acte de comert, in nume propriu, dar pe seama comitentului, in schimbul unei remuneratii, numita comision.

Daca vrei sa adresezi si tu o intrebare Specialistilor CLICK AICI.

Daca actele sunt incheiate de comisionar ca o profesiune obisnuita, nu intamplator, atunci veniturile incasate sunt considerate venituri din activitati profesionale.

In conformitate cu prevederile art. III din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 58/2010 pentru modificarea si completarea Legii nr.571/2003 privind Codul fiscal si alte masuri financiar-fiscale, orice venituri de natura profesionala, altele decat cele salariale, se impoziteaza cu cota de impozit pe venit. Asupra acestor venituri se datoreaza contributiile individuale de asigurari sociale, asigurari sociale de sanatate si asigurari de somaj. Obligatia declararii, calculului, retinerii si platii contributiilor revine platitorului de venit, in conformitate cu prevederile legale in vigoare.

Astfel, incepand cu data de 1 iulie 2010, beneficiarii veniturilor de natura profesionala datoreaza contributiile individuale de asigurari sociale, asigurari sociale de sanatate si asigurari de somaj pana la limita a 5 salarii medii brute pe economie la nivelul salariului mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale.

Aceste contributii se declara, se calculeaza, se retin si se platesc de catre platitorii de venituri.

Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 58/2010 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal si alte masuri financiar-fiscale nu defineste veniturile de natura profesionala. O astfel de definitie ar putea fi data de normele metodologice de aplicare a O.U.G nr. 58/2010 ce urmeaza a fi elaborate de catre Ministerul Finantelor Publice in termen de 30 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei a ordonantei de urgenta.

sursa RS
Ultima modificare: Miercuri, 14 Iulie 2010
ContSters109653, utilizator

Alte discuții în legătură

Taxe contract comision ELENA2009 ELENA2009 buna ziua, ce taxe trebuie sa plateasca Angajatorul si prestatorul in cazul unui contract de comision? Multumesc. (vezi toată discuția)
Dreptul muncii don_clericuzio don_clericuzio Buna ziua! Am o nelamurire legata de dreptul muncii, si anume: Reprezint o companie care vinde produse cosmetice. Am cativa salariati cu carte de munca pentru ... (vezi toată discuția)
Pfa - venituri din activitati profesionale-contributii calculate la 5 salarii medii brute ContSters109653 ContSters109653 Studiu de caz Intrebare Va rog lamuriri referitoare la modificarile din Codul fiscal dupa 01.07.2010. 1. Persoane fizice autorizate - achitarea ... (vezi toată discuția)