avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 396 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Dreptul Muncii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Dreptul Muncii

Buna ziua!
Am o nelamurire legata de dreptul muncii, si anume: Reprezint o companie care vinde produse cosmetice. Am cativa salariati cu carte de munca pentru care trebuie sa platesc toate darile si taxele catre stat, necesare.
Am cateva standuri si in catev amall-uri din Bucuresti si din tara.
Intrebarea mea este, daca pot sa renunt la salariati iar in schimb sa inchei cu acestia contracte de comision sau de prestari servicii?
Salariatii isi iau banii iar eu nu mai platesc taxe si impozite pe salarii.....
Aceste contracte trebuie inregistrate la vreun ITM? Sau mentionate in REVISAL?
Sincer nu as mai vrea sa dau la bani unui stat care nu-ti da cu nici o mana dar in schimb iti ia cu trei....

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:42, 23 August 2011
Contracte de prestari servicii doar daca respectivii sunt PFA.
Puteti incheia contrcat de comision cu aceste persoane , insa daca actele sunt incheiate de comisionar ca o profesiune obisnuita, nu intamplator, atunci veniturile incasate sunt considerate venituri din activitati profesionale.

In conformitate cu prevederile art. III din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 58/2010 pentru modificarea si completarea Legii nr.571/2003 privind Codul fiscal si alte masuri financiar-fiscale, orice venituri de natura profesionala, altele decat cele salariale, se impoziteaza cu cota de impozit pe venit. Asupra acestor venituri se datoreaza contributiile individuale de asigurari sociale, asigurari sociale de sanatate si asigurari de somaj. Obligatia declararii, calculului, retinerii si platii contributiilor revine platitorului de venit, in conformitate cu prevederile legale in vigoare.

Astfel, incepand cu data de 1 iulie 2010, beneficiarii veniturilor de natura profesionala datoreaza contributiile individuale de asigurari sociale, asigurari sociale de sanatate si asigurari de somaj pana la limita a 5 salarii medii brute pe economie la nivelul salariului mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale.

Aceste contributii se declara, se calculeaza, se retin si se platesc de catre platitorii de venituri.

Nici contractul de comision si nici contractul de prestari servicii nu se inregistreaza la ITM.
Multumesc pentru raspuns.
Mai am o nelamurire.....sa inteleg ca pot incheia contracte strict pentru vanzarea de produse, pentru o perioada de (sa zicem) 3 luni. Aceste activitati nu sunt activitati profesionale. Contractele sunt incasate intamplator. Il (o) iau pe respectivul (va) la mine in companie, ii fac un contract de comision, iar daca nu-si indeplineste atributiile reziliez contractul, etc.
1. Un astfel de contract poate fi incheiat pe durata determinata sau nedeterminata.

2. Conditiile in care se va rezilia unilateral sau cu acordul partilor acest contract va trebui sa fie inserate in cuprinsul acesuia...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Studiu de caz-modificari dupa 01.07.2010-contributii ContSters109653 ContSters109653 de Rodica Mantescu, valabil la 08-Iul-2010 Intrebare: Va rog sa-mi spuneti daca sunt ceva modificari incepand cu 1 iulie 2010 referitor la contractele de ... (vezi toată discuția)
Taxe contract comision ELENA2009 ELENA2009 buna ziua, ce taxe trebuie sa plateasca Angajatorul si prestatorul in cazul unui contract de comision? Multumesc. (vezi toată discuția)
Contributii la stat. sandrinamelinda1 sandrinamelinda1 In situatia in care in sistemul public de sanatate institutia incheie un contract de prestari servicii cu un medic pensionar care sunt contributiile care se ... (vezi toată discuția)