avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 312 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... venituri de natura profesionala - obtinute ocazional
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

venituri de natura profesionala - obtinute ocazional

Buna ziua.
Astazi, 11.08.2010, a fost postat un articol pe avocatnet.ro (www.avocatnet.ro/content/art... ".
Mie nu-mi este f clar nici din articol daca in cazul veniturilor de natura profesionala, obtinute ocazional se platesc sau nu si contributiile sociale (pensie, sanatate si somaj) sau numai impozitul de 16% ca pana acum.
Puteti sa ma lamuriti si pe mine va rog?
Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: bygu13 , utilizator 15:39, 1 Septembrie 2010
Buna ziua, se poate va rog un raspuns la intrebarea mea?

Multumesc anticipat.
Potrivit prevederilor art. III alin. (1) din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 58/2010 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal si alte masuri financiar fiscale, orice venituri de natura profesionala, altele decat cele salariale, se impoziteaza cu cota de impozit pe venit – 16%. Pentru aceste venituri se datoreaza contributii individuale de asigurari sociale, asigurari sociale de sanatate si asigurari de somaj.

Persoanele care realizeaza exclusiv venituri de natura profesionala cu caracter repetitiv – lunar, trimestrial sau semestrial – sau ocazional datoreaza contributiile individuale de asigurari sociale, de asigurari pentru somaj si de asigurari sociale pentru sanatate.

Persoanele care, pe langa veniturile de natura salariala, realizeaza si venituri de natura profesionala cu caracter repetitiv – lunar, trimestrial sau semestrial – datoreaza contributiile individuale si pentru aceste venituri de natura profesionala, iar daca veniturile sunt realizate in mod ocazional nu datoreaza contributiile individuale si pentru aceste venituri.

Persoanele fizice care realizeaza venituri de natura profesionala, pentru care se datoreaza contributiile individuale prevazute de lege, sunt considerate asigurate obligatoriu, prin efectul legii, in sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, in sistemul asigurarilor pentru somaj, precum si in sistemul de asigurari sociale de sanatate si beneficiaza de prestatiile prevazute de Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare, de indemnizatie de somaj in conditiile Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si de asigurare sociala de sanatate in conditiile Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, cu modificarile si completarile ulterioare.

Cotele contributiilor individuale sunt cele prevazute de lege respectiv: pentru contributia individuala de asigurari sociale – 10,5%, pentru contributia individuala de asigurari pentru somaj – 0,5%, si contributia de asigurari sociale de sanatate – 5,5%.

Baza de calcul a contributiilor individuale pentru veniturile de natura profesionala
a) Baza de calcul a contributiilor individuale, pentru asigurarile sociale si pentru asigurarile pentru somaj o constituie:
- venitul net lunar realizat, dar nu mai mult de echivalentul a 5 salarii medii brute pe economie, pentru veniturile cu caracter repetitiv – lunar, trimestrial sau semestrial – realizate exclusiv din venituri de natura profesionala.
- venitul net lunar realizat, dar nu mai mult de echivalentul a 5 salarii medii brute pe economie, realizat de contribuabilii care pe langa veniturile salariale au si astfel de venituri cu caracter repetitiv.
- venitul net anual realizat, dar nu mai mult de echivalentul a 5 salarii medii brute pe economie, pentru veniturile de natura profesionala realizate exclusiv, in mod ocazional.
b) Baza lunara de calcul a contributiei pentru asigurarile sociale de sanatate o constituie cuantumul net al veniturilor de natura profesionala realizate lunar, determinat ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile deductibile aferente realizarii venitului, care este limitat la echivalentul a 5 salarii medii brute pe economie si nu poate fi mai mic decat un salariu de baza minim brut pe tara, daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia.
Ultima modificare: Joi, 19 August 2010
BX, utilizator
Este foarte interesanta discutia. Profit de ea pentru a solicita un raspuns la intrebarea mea. Si va multumesc anticipat pentru el.
Eu sunt angajat cu carte de munca cu contract la o firma, platesc toate darile catre stat si in acelasi timp inregistrez venituri din publicarea a cateunui articol intr-o revista. In fiecare luna am publicat cateun articol (in afara de august ) pana acum in baza unui contract pe drept civil incheiat dupa predarea fiecarui articol. Adica am pana acum vreo 6-7 contracte acasa.

Veniturile din acest contract sunt considerate ocazionale ? Ce e drept nu este nimic sigur, adica cand voi publica sau cand nu.
Va multumesc!

Cu prietenie
G.T.
Cred ca s-a creat un haos in aceasta OUG.
Vedeti si declaratia lui Boc:
www.avocatnet.ro/content/art...

Revin cu intrebari, dupa ce mai studiez subiectul :)
Numai bine.

PS: Am revenit ca am gasit un articol de ieri, interesant de citit si luat aminte:
www.avocatnet.ro/content/art...
Ultima modificare: Marți, 31 August 2010
Miluka, utilizator
bygu13, situatia respectiva e prevazuta inclusiv in vechiul cod fiscal, Art 52. punctul d) "venituri din activităţi desfăşurate în baza contractelor/convenţiilor civile încheiate potrivit Codului civil."

Deci da, veti putea fi luat la intrebari la un moment dat de catre fisc.

Alte discuții în legătură

Calcul ctrb.oug 58/2010 rodia rodia Pt.determinarea venitului net se face calculul deductibilitatilor lunar???:-/ (vezi toată discuția)
Mai platesc contributii pe intreprindere individuala daca am calitatea de salariat? ernest valentino ernest valentino Sunt incadrat la o societate cu carte de munca, dar mai am si o intreprindere individuala, intrebarea e daca mai trebuie sa platesc contributii separat si ... (vezi toată discuția)
Oug 58/2010 ramona_moraru ramona_moraru Am o pfa si sunt si angajata cu contract de munca in alta parte cum va fi impozitata pfa. Trebuie sa platesc contributiile se asigurari de sanatate pt pfa ... (vezi toată discuția)