avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 971 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Evaziune prin pfa?
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Evaziune prin pfa?

Avem urmatorul caz:
1. Patronul are mai multe firme F1, F2 si F3
2. Sunt angajat la F1 cu contract de munca,am salariul real trecut in cartea de munca sa zicem de exemplu de 5000 lei. Impreuna cu mine mai lucreaza inca 5 persoane.

Patronul vrea sa faca urmatoarea schema:
1. Raman angajat la firma F1 cu contract de munca pe salariul minim atat eu cat si celelalte persoane
2. Imi creez PFA, dar fac contract cu el pe firma F2, tot pentru serviciile pe care i le ofer in firma F1
3. Imi vireaza mie in contul PFA-ului o suma de bani care reprezinta diferenta de la salariul minim pe economie pana la salariul actual de acum( 5000 lei), plus impozit si sanatate. Aceasta suma este atat diferenta mea de la minim pana la cat am acum, cat si a celorlalti colegi, dorind ca eu sa scot banii din PFA si sa dau restul de "salariu" colegilor. Mentionez ca eu nu ii am angajati pe niciunul din colegi.

Eu inteleg de aici ca el vrea sa evite plata contributiilor care sunt mari la ora actuala si sa plateasca contributiile doar la minimul pe economie cat o sa avem in viitor pe cartea de munca.
Am inteles ca PFA-urile nu trebuie sa justifice banii, ca singura lor grija este sa plateasca impozitul si sanatatea.

Diferenta aia de bani pe care eu o scot si o dau colegilor, sunt bani la negru sau nu? Ce complicatii pot aparea?Este asta evaziune fiscala?

Mntionez ca aceeasi schema vrea sa o aplice in toate firmele, adica o persoana din F2 o sa aiba contract de munca acolo si contract prin PFA la F1(la mine).Incucisarea asta este legala?Nu este intr-un fel..dubioasa?

Va rog sa nu imi raspundeti cat mai clar posibil, nu doar dandu-mi trimiteri la legi.As dori o interpretare cat mai clar posibil.

Va multumesc

Cel mai recent răspuns: horatiusasu , utilizator 22:55, 8 Decembrie 2014
Eroarea de scriere a fost amuzanta si am tratat-o ca atare.

Daca va uitati bine am amintit si eu o speculatie referitoare la insolventa. Totusi sa nu mergem prea departe ca poate ca omul pur si simplu nu mai face fata taxelor si incearca sa gaseasca o solutie.

Ceea ce este de retinut este ca cel care va deschide acel PFA va raspunde solidar la plata taxelor in caz de reconsiderare a activitatii (lucru foarte posibil) si nu va avea raspundere limitata ca in cazul SRL-ului. Cu alte cuvinte isi va asuma un risc foarte mare in mod gratuit.

Ar mai fi o completare. Cel care va face PFA-ul va lucra 8 ore cu CIM si in restul timpului va factura niste servicii destul de scumpe (pentru ca va include munca lui si altor 4-5 colegi) in conditiile in care nu va avea niciun salariat. Tranzactia nu va fi credibila din punct de vedere economic si chiar daca juridic a parea ok (asta in caz ca totul se face ca la carte - lucru de care ma indoiesc) va fi reconsiderata de fisc. O alta chestiune interesanta ar fi urmarirea veniturilor. Sa presupunem ca s-ar factura in numele a 5 persoane (titularul + inca 4) asta inseamna 5000(salariul) - 1000 (minimul pe economie --- am rotunjit sa fie calculul mai simplu) = 4000. 4000*5 (nr de oameni) * 12 (nr de luni in an) = 240000 adica PFA devine platitor de TVA (pt ca depaseste 220000 lei). Si asta fara sa tinem cont de impozit si sanatate. Sa fii platitor de tva complica si mai mult lucrurile.

Daca prietenul dvs a spus ca va bate cu mana lui atunci din punctul meu de vedere nu va este prieten ci va este un prieten adevarat.
da..nu cred ca o sa se ajunga la suma atat de mare pentru a se plati tva, am marit eu destul de mult suma..e in jur de 3000, nu 5000..asa am pus atunci la intamplare pentru a fi ca exemplu. ideea e ca el plateste la negru salariile prin mine, si el se cam spala pe maini, iar eu raspund in caz de ceva probleme..pentru ca lumea celalta de la mine din cont primeste banii, chiar de la mine din mana de fapt:)))
@marian bratu

Excelent raspuns, la care mai adaug faptul ca PFA trebuie sa faca alte activitati decat salariatul cu CIM, ceea ce e complicat de rezolvat (mai ales de catre un patron care nu gandeste pana la capat consecintele) , iar ANAF poate intr-adevcar sa reconsidere acivitatea ca fiind dependenta, pe baza insesi actelor semnate de initiatorul topicului. E o discutie mai ampla, dar daca nu stapaniti toate consecintele, nu semnati.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incadrarea farmacistului ca pfi pisoi mic si rau pisoi mic si rau Buna ziua! Incepand cu data de 01.02.2011 firma la care lucrez ne forteaza sa trecem de la contract de munca la forma de PFI. Ne-a fost prezentat un model de ... (vezi toată discuția)
Pfa activitate dependenta MISKA5 MISKA5 Buna dimineata. OUG 82 art.I punct 2.1 spune:Orice activitate poate fi reconsiderata dependenta daca indeplineste cel putin unul din urmatoarele ... (vezi toată discuția)
Refuz plata factura in lipsa comenzii barry_w barry_w O firma F1 a executat niste produse in baza unei intelegeri verbale intre patronii celor 2 firme. Firma F2 a primit produsele si le-a vandut firmei F3. Firma ... (vezi toată discuția)