avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 794 soluții astăzi
Forum Activitate Alexandra-S29027

Activitate Alexandra-S29027

Ce instiintare de preaviz? Daca nu il concediem ci ii modificam contractul (functia si salarizarea -prin act aditional) pentru ce preaviz?
Este obligatoriu sa mentionez in Hotararea AGA de desfiintare a postului faptul ca angajatului care ocupa acel post i s-a oferit un alt post?
Buna ziua,

Este posibil ca o persoana sa poata sa-si coasigure sora?

In Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii art 213 (1) prevede: Următoarele categorii de persoane beneficiază de asigurare, fără plata contribuţiei:
a) toţi copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani până la vârsta de 26 de ani, dacă sunt elevi, inclusiv absolvenţii de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni, ucenici sau studenţi şi dacă nu realizează venituri din muncă;
b) tinerii cu vârsta de până la 26 de ani care provin din sistemul de protecţie a copilului şi nu realizează venituri din muncă sau nu sunt beneficiari de ajutor social acordat în temeiul Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare; soţul, soţia şi părinţii fără venituri proprii, aflaţi în întreţinerea unei persoane asigurate;
Pe cand intr-un articol am gasit "Calitatea de asigurat în sistemul de asigurări de sănătate se obţine prin lege, de orice persoană care este cetăţean român care are domiciliu în ţară şi face dovada contribuţiei la fond. Dacă această persoană doreşte să coasigure un membru al familiei: mamă, tată, frate, soră, soţ, soţie, care nu beneficiază de venit, trebuie să dovedească faptul că are venituri şi că plăteşte asigurarea de sănătate către stat, cu condiţia ca persoana coasigurată să nu aibă venituri."

Cum este de fapt?
Daca este posibil, care este procedura?

Am mai citit ca in cazul in care nu ai avut venituri in ultimii 5 ani este posibil sa achiti contributia pentru ultimele 6 luni si semnezi un contract...
Multumesc.
Si in actul aditional modificam elementele functie, salariu fara sa dam nici o motivare sau cum?
Buna ziua,

Cum se procedeaza in cazul in care desfiintam un post in cazul companiei datorita faptului ca era incadrat doar pentru proiectul respectiv si dorim sa-i oferim persoanei angajate pe acel post o alta functie in cadrul companiei.
Facem decizie de incetare a contractului pt desfiinare post si contract nou pe celalalt post sau putem sa facem aceasta modificare prin act aditional la contract?

Multumesc
Răspuns la discuția Calcul preaviz concediere
Am inteles si au fost binevenite compentariile dumneavoastra.
Va multumesc mult!
Răspuns la discuția Calcul preaviz concediere
saamy a scris:

Nu se poate, azi sa inregistrez notificarea/cererea si tot azi sa inceapa preavizul sau tot azi sa inceteze C.I.M. (nu este corect, conform Codului Muncii.).


Nu este adevarat, in mentor de exemplu, cand completezi data incetarii - apare clar ca data incetarii este ultima zi lucrata in firma ...in acest caz acea zi ar trebui sa fie 10.08 - lucrata efectiv, sau 11.08 - in cazul in care nu se ia in considerare prima si ultima zi (cf art 2553 Cod civil)
Răspuns la discuția Calcul preaviz concediere
Altfel spus, de ce nu sunt calculate zilele efective: 13.07 prima zi efectiva de preaviz, 14 a doua ... 15, 16,17, 20, 21, 22, 23, 24, 27, 28, 29, 30, 31, 3, 4, 5, 6, 7 fiind a 20-a zi efectiva!
Ok, inteleg ca exista art. 2553 cf caruia prima si ultima zi a termenului nu se ia in calcul, insa daca te iei dupa pontaj salariatului i se calculeaza 2 zile in plus ....
Răspuns la discuția Calcul preaviz concediere
saamy a scris:

freeelis a scris:

Nu au cum sa fie efectiv 22 de zile de preaviz, intrucat conform art.2253 C.civ., nu se iau in calcul nici prima zi si nici ultima zi in care inceteaza preavizul.

Prin urmare, perioada de preaviz poate fi mentionata si cea cuprinsa intre 13.07 - 11.08.



1. Notificarea pentru preaviz este inregistrata pe data de 13.07.2015.
2. Preavizul are perioada 14.07.2015 - 10.08.2015.
3. Data incetarii contractului este 11.08.2015.


Si totusi daca scriu asta inseamna ca nu fac decizia de incetare in data ultimei zile de lucru efective. Care ar fi 10.08.2015...
Răspuns la discuția Calcul preaviz concediere
Multumesc, inca aveam dubii in legatura cu perioada exacta.
Dupa calculele mele in conditiile in care intocmesti si comunici preavizul pe 13.07., datele in decizie le treci (intre 14.07. si 10.08) si in decizia de concediere scrii ca inceteaza in 11.08. si o datezi 11.08 sunt de fapt 22 de zile efective de preaviz....