avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 268 soluții astăzi
Forum Activitate anaanaana2

Activitate anaanaana2

Pana la urma am actionat in instanta si raspunsul a fost afirmativ obliga angajatorul sa recalculeze indemnizatia de maternitate(85% din media veniturilor pe ultimile sase luni) si plata diferentelor.
in anul 2014 am obtinut venituri salariale din hotarari judecatoresti pentru perioada 01.10.2008-01.01.2010 care figureaza si la ANAF ca venituri din salarii pe anul 2014 dar de la alta scoala, de asemenea tot in 2014 am obtinut venituri din salarii de la scoala actuala.

cf. ORDONANŢEI DE URGENŢĂ nr. 158 din 17 noiembrie 2005 ART. 25 (1) Cuantumul brut lunar al indemnizaţiei de maternitate este de 85% din baza de calcul stabilită conform art. 10. (2) Indemnizaţia de maternitate se suportă integral din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.

ART. 10 (1) Baza de calcul a indemnizaţiilor prevăzute la art. 2 se determină ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, până la limita a 12 salarii minime brute pe ţară lunar, pe baza cărora se calculează contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii.

De asemenea in normele de aplicare a OUG la ART. 73 (1) Media zilnică a bazei de calcul a indemnizaţiilor de asigurări sociale de sănătate se determină ca raport între suma veniturilor realizate în ultimele 6 luni, pe baza cărora s-a achitat contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii, şi numărul total de zile pentru care s-a achitat contribuţia în această perioadă, astfel: _ Mzbci = >_ V : NTZ, în care: Mzbci = media zilnică a bazei de calcul a indemnizaţiilor; SUMĂ V = suma veniturilor din ultimele 6 luni, pe baza cărora s-a achitat contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii; NTZ = numărul total de zile lucrate din ultimele 6 luni, pe baza cărora s-a achitat contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii.

si in codul fiscal Pentru persoanele prevăzute la art. 296^3 lit. e) ( e) persoanele fizice şi juridice, care au calitatea de angajatori, precum şi entităţile asimilate angajatorului, care au calitatea de plătitori de venituri din activităţi dependente, atât pe perioada în care persoanele prevăzute la lit. a) şi b) desfăşoară activitate, cât şi pe perioada în care acestea beneficiazǎ de concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate;) şi g) (g) orice plătitor de venituri de natură salarială sau asimilate salariilor) , baza lunară de calcul al contribuţiei pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate o reprezintă suma câştigurilor brute realizate de persoanele prevăzute la art. 296^3 lit. a) a) persoanele fizice rezidente, care realizează venituri din salarii sau asimilate salariilor, precum și orice alte venituri din desfășurarea unei activități dependente, cu respectarea prevederilor instrumentelor juridice internaționale la care România este parte; şi b), b) persoanele fizice nerezidente, care realizează veniturile prevăzute la lit. a), cu respectarea prevederilor instrumentelor juridice internaţionale la care România este parte; corectată cu excepţiile prevăzute la art. 296^15.

ART. 55 Definirea veniturilor din salarii
(1) Sunt considerate venituri din salarii toate veniturile în bani şi/sau în natură obţinute de o persoană fizică ce desfăşoară o activitate în baza unui contract individual de muncă sau a unui statut special prevăzut de lege, indiferent de perioada la care se referă, de denumirea veniturilor ori de forma sub care ele se acordă, inclusiv indemnizaţiile pentru incapacitate temporară de muncă.
(2) Regulile de impunere proprii veniturilor din salarii se aplică şi următoarelor tipuri de venituri, considerate asimilate salariilor:
j^1) sume reprezentând salarii, diferenţe de salarii, dobânzi acordate în legătură cu acestea, precum şi actualizarea lor cu indicele de inflaţie, stabilite în baza unor hotărâri judecătoreşti rămase definitive şi irevocabile;

Ceea ce ma intereseaza este daca veniturile din hotarari judecatoresti pentru perioada 2008-2010 obtinute in 2014 se iau in calculpentru baza de calcul indemnizatie concediu de sarcina si lauzie, respectiv concediu crestere copil.
In cazul in care indemnizatia pentru cresterea copilului a fost calculata ca fiind 85% din veniturile pe ultimele 12 luni respectiv feb.2009-feb 2010 in cazul meu iar acum prin hotarare judecatoreasca s-a castigat marirea salariala de 50% si s-au primit si banii sau se vor primi... exista si cea mai mica sansa de a primi ceva si pentru indemnizatia de crestere a copilului(feb 2010-feb 2012) care ar fi trebuit calculata la alte sume...???