Comentariu suplimentar:
In NCC, art 341
"Veniturile din muncă, sumele de bani cuvenite cu titlu de pensie în cadrul asigurărilor sociale şi altele asemenea, precum şi veniturile cuvenite în temeiul unui drept de proprietate intelectuală sunt bunuri comune, indiferent de data dobândirii lor, însă numai în cazul în care creanţa privind încasarea lor devine scadentă în timpul comunităţii."
(Obs: aplicabil numai pt actele si faptele intervenite dupa intrarea in vigoare a NCC.)
In Codul Muncii-actualizat
Art. 159 (1) "Salariul reprezintă contraprestaţia muncii depuse de salariat în baza contractului individual de muncă."
Art. 160 "Salariul cuprinde salariul de bază, indemnizaţiile, sporurile, precum şi alte adaosuri."
Curtea de Apel Bucuresti, sectia a III-a civila si pentru cauze cu minori si familie, decizia nr. 46 din 10 ianuarie 2006, accesibila prin linkul urmator, confirma ca datoriile unuia dintre soti se prezuma ca sunt proprii, caracterul trebuind sa fie dovedit.
[ link extern ]
"Curtea retine urmatoarele:
- Aprecierea pe care a facut-o instanta de apel asupra caracterului datoriei asumate de intimata I.L. prin contractul de imprumut incheiat, in sensul ca este o datorie personala iar nu una comuna, este corecta.
Dispozitiile art. 32 C. fam. invocate de recurenta justifica pentru obligatia asumata de unul dintre soti caracterul ei de datorie comuna, atunci cand a fost contractata pentru implinirea nevoilor obisnuite ale casniciei [lit. c)].
Spre deosebire de bunurile dobandite in timpul casatoriei, care sunt prezumate de la data dobandirii lor de oricare dintre soti ca fiind bunuri comune (art. 30 C. fam.), in situatia datoriilor prezumtia care functioneaza nu este aceea a comunitatii, ci a caracterului personal.
Asadar, cel interesat in a invoca pentru o datorie contractata de unul dintre soti caracterul ei comun, trebuie sa faca dovada ca se regaseste vreuna din ipotezele reglementate de art. 32 lit. a)-d) C. fam. "
Apare ca fiind lipsita de logica interpretarea ca potrivit Codului familiei - aplicabil spetei supuse discutiei- se prezuma ca toate veniturile unuia dintre soti, nenominalizate explicit in art 31, sunt bunuri comune in timp ce datoriile acestuia se prezuma ca au caracter personal. Ce datorii legale poate contracta o persoana care nu are venituri personale ? O parte a explicatiei, bazata pe logica si practica, se regaseste in procedura acordarii unui credit bancar. Din venitul imprumutatului se deduc cheltuielile personale (rate, popriri...) si cheltuielile familiei (determinate functie de componenta familiei, etc).
Personal apreciez ca lamurirea vine prin textul art. 341 NCC, care, coroborat cu art. 159 (1) si 160 Codul muncii (probabil trebuie vazuta forma din 1993), lamurire in sensul careia stimulentele incasate in temeiul Legii 30/1991 art. 4 si HG 498/1993 sunt venituri de natura bunurilor proprii.