avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 772 soluții astăzi
Forum Activitate radium_ro

Activitate radium_ro

Buna ziua,

Zilele acestea sotia mea a fost instiintata printr-o decizie ca trebuie sa returneze suma de 1300 de lei insemnand indemnizatie crestere copil pentru luna Septembrie 2009, motivul invocat de Agentia pentru Plati si Inspectie Sociala fiind reluarea activitatii de catre sotia mea incepand cu 1 Septembrie 2009.

Din cate stiu, pentru orice suma de bani datorata intr-o forma sau alta statului exista o perioada de prescriptie, termenul general fiind de 3 ani, asa cum rezulta si din art.2517 Cod civil.

Din Septembrie 2009 si pana azi (Decembrie 2014) sunt 5 ani si 2 luni, deci teoretic aceasta suma de bani s-a prescris. Decizia privind recuperarea este din Noiembrie 2014, scrisoarea recomandata am primit-o saptamana trecuta, iar din cate stiu perioada de prescriptie defineste intervalul de timp inautru caruia suma de bani datorata se poate cere innapoi, deci teoretic cei de la Agentia de Plati Sociale trebuiau sa faca asta in intervalul Septembrie 2009 - Septembrie 2012.

Pe de alta parte, in Codul de Procedura Fiscala, exista un articol despre presriptie in care termenul de prescriptie este de 5 ani si se socoteste incepand cu 1 Ianuarie a anului imediat urmator celui in care a aparut creanta fiscala, deci judecand dupa Codul de Procedura Fiscala cei de la Agentia de Plati Sociala sunt "in termen".

1) Deoarece cele doua articole se bat cap-in-cap, poate va rog cineva sa ne lamureasca care din cele doua legi primeaza in acest caz si care este practic termenul de prescriptie?

2) In decizia primita este scris ca se transforma in titulu executoriu in 15 zile, dar putem depune contestatie in 30 de zile de la primirea ei la Agentie de Plati Sociale. Daca facem contestatie, se supenda cele 15 zile in care s-ar transforma in titlu executoriu pana la solutionarea contestatiei sau acest interval "curge" indiferent daca decizia e contestata sau nu?

Multumesc!