avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 995 soluții astăzi
Forum Activitate carpro

Activitate carpro

Răspuns la discuția Amnistie fiscala 2015
amnistia va fi pentru TOATA lumea si se refera EXCLUSIV la reconsiderarea activitatilor.
Mihai, de curioasa, operatorul este o multinationala nu?
@ AlbertoTurbo:

Distinse domn, inainte de a ma jigni, cititi va rog povestea! Firma respectiva (nu stiu cine e si nu conteaza) i-a luat pe inchiriere 200 de USD, asa cum si dansul spune.

Procesatorul de plata in sistemul VISA i-a luat 3% din suma pre-autorizata ca taxa de tranzactionare. Nu firma de inchiriere!

Eu il inteleg perfect pe domnul Grecu ca e suparat, si eu as fi! Dar e suparat pe entitatea gresita, ca nu firma de inchiriere i-a luat banii ci procesatorul de plata! E drept ca scria pe fisa de preautorizare 3+3% (lucrand in industrie stiu ca pe toate scrie). Singura sansa a dansului este sa verifice daca nu cumva prin absurd nu scrie pe fisa de preautorizare, si daca nu scrie, poate firma va suporta acest cost ca si curtoazie.

Insa daca dvs. veniti la mine in magazin, cumparati 3 banane si platiti cu cardul, NU E OBLIGATIA MEA sa verific ce comision la plata cu cardul aveti dvs.

Nu e nici moral datoria operatorului sa verifice ce card aveti, ce tip este, ce comisioane aveti, samd. In fond, nici nu are cum un operator sa faca asta, ca sunt sute de tipuri de carduri si banci. La AMEX de exemplu este 0.5% comisionul doar daca este Bank of America. Daca este banca din Canada, este 1.7%. Si tot asa.

Noi ca operator pe piata de inchirieri auto ca sa evitam discutii si probleme de acest gen, nu inchiriem deloc fara asigurare de exemplu. Asigurarea vine standard, cu depozit returnabil de 150 euro care se retine la dauna sa acopere fransiza si reintregirea politei CASCO. Clientii care refuza asigurare, refuza serviciul.
rianinacs a scris:

Nu e vorba de a invata oamenii sa santajeze. Vi se pare normal sa ni se retina din cont sume care nu le datoram. In cazul meu de exemplu mi s-a pus poprire pe toate conturile fara sa fiu datoare, pentru neplata unui impozit pe garaj care nici nu exista? Nu stiu daca v-ar conveni sa va treziti ca v-au retinut 100 de lei pentru asta, la care s-au adaugat 102(!!!) lei cheltuieli bancare. Ce ati face in locul meu, daca la Finante, dupa ce tot pe timpul si banii mei am facut rost de toate actele doveditoare ca poprirea s-a pus pe nedrept si acel garaj nu ne-a apartinut nicioadata, mi s-a spus ca pot recupera doar suma incasata de Finante, respectiv 100 de lei. Nemaivorbind de faptul ca am avut si alte neplaceri din cauza asta, nu mi-am putut face la termen niste plati din cauza ca mi s-au blocta banii. Sunt multe cazuri in Romania in care oamenii nestiutori raman cu pagube doar pentru ca nu stiu sau nu au curajul sa faca demersurile prin care sa li se faca dreptate. Nu consider ca am amenintat pe nimeni, doar le-am adus la cunostinta ca in caz ca nu se rezolva pe cale ameabila nu ma voi opri acolo. Si nu a fost vorba de 1000 de $, dar sunt banii nostri munciti...Cu tot respectul!


Sa recapitulam. In cazul dvs. concret aveti dreptate.

In cazul asta cu inchirierea NU aveti dreptate. Omul a semnat ca suporta el toate costurile sa i se inchirieze masina FARA ASIGURARE. In conditiile astea, firma fix asta a facut. Iar banca procesatoare i-a retinut 3% din suma ca si comision de tranzactie. E vina firmei de inchiriere? Trebuia ca firma de inchiriere sa ii dea masina cu 200$ si apoi sa ii plateasca ea comisionul cardului dansului de 1000 usd? Si sa iasa pe -800?
ludo a scris:

Multumesc


Cu cea mai mare placere.

AlbertoTurbo a scris:n
cu 1000 si ceva de usd cumparati o masina sh , va faceati treaba si apoi o lasati unui prieten , satisfactia era mai mare decat sa indurati bataia de joc (escrocheria) firmei respective


Ma speriati :) Credeam ca pe Avocatnet avem un standard al discutiei.

Ce masina putea sa cumpere de 1000$ cu asigurare RCA, CASCO, ITP, identificare RAR, rovigneta, taxa de poluare, acte de vanzare cumparare, scos fiscal, taxa la primarie / impozit? Hai sa fim seriosi. Sunt mandru ca sunt roman, dar modul in care gandim uneori ca natie ma sperie. Aud argumentul asta non-stop, zi de zi. E 29 euro o rovigneta. Ii lua 2 zile numai sa achite taxa, sa ia fiscal, cateva zile sa se duca la RAR la identificare etc. La RAR se duce cu programare deasemenea.

Plus asa cum spune si el inchirierea a fost 200 USD.

ludo a scris:

Cred ca sunt in asentimentul multora sa multumim domnului 'carpro' pentru lamuririle aduse. Daca sunteti amabil sa ma mai lamuriti cu inca ceva : eu am inchiriat on line, incepand de duminica , o masina in Catania cu CDW ,este asta CASCO de la noi sau mai trebuie adaugat ceva? Daca puteti sa-mi raspundeti pana duminica v-as fi foarte recunoscator.



CDW este cea mai desteapta formula. Limiteaza in caz de accident raspunderea dvs. la valoarea CDW. Pe romaneste CDW este suma pe care firma de inchirieri o plateste asiguratorului ca si fransiza la dauna. Nu e profit. E o suma pe care firma o colecteaza si o varsa mai departe. Daca returnati masina zob, se retine acel CDW (200 euro sau cat este, depinde de masina) - si nu valoarea daunei.

Dar daca ajungeti la biroul lor si spuneti, eu nu vreau CDW, semnez ca raspund eu pentru masina si imi blocati pe card valoarea masinii, evident ca asta vor face...

Statistic 1 din 5 masini inchiriate se intorc cu dauna. Tot realist, fransiza MINIMA in romania retinuta de asigurator la dauna firmei de inchiriere este de 150 euro. Nimeni nu asigura masina de rent-a-car fara fransiza, nici un asigurator. Trecand peste faptul ca polita in sine e mai mult decat dubla, uneori cvadrupla in functie de istoricul masinii de daunalitate. E normal ca firma sa o colecteze de la client ca si "garantie", CDW. Daca firma nu o preautorizeaza la livrare, clientul scoate banii de pe card inainte sa returneze masina cu dauna (sau si mai frumos o abandoneaza undeva), si apoi se intoarce in tara de unde a venit (>95% vin din afara).

ATENTIE: daca platiti cu cardul, banca poate aplica un comision tranzactiilor sau un curs diferentiat daca aveti cardul in RON si plata se face in EUR. Curs care depinde de fix banca dvs. nu de firma de inchirieri - deci daca firma incaseaza 130 EUR, s-ar putea sa va apara pe card debitati 136 EUR datorita faptului ca banca dvs. nu aplica BNR ci cursul bancii la vanzare EUR (practic dvs. vindeti RON cumparati EUR).
rianinacs a scris:

In niciun caz nu lasati lucrurile asa! Contactati un avocat, daca gasiti un amic dispus sa va ajute ar fi ideal. Eu am patit ceva similar, mi-au retras din cont o suma care nu o datoram, pentru un garaj care nu l-am detinut niciodata. E vorba de o suma mult mai mica decat a dvs. dar nu sunt dispusa sa raman cu paguba. Mi s-au porit conturile bancare, a fost retinuta suma de 100 de lei pentru presupusa datorie, la care s-au adugat cheltuieli bancare de 102(!)lei. Nu stiu inca cine imi va da banii inapoi, dar am citit azi tot aici ca ar fi aparut ceva lege care reglementeaza aceste situatii. Traim in tara lui Papura Voda. Cine nu se intereseaza si se lasa, ramane cu paguba. Dar exista si cale prin care se pot rezolva aceste situatii. Nu aveti o copie a contractului? Cu siguranta un avocat gaseste punctul slab si ii puteti ameninta cu judecata. Totul se face in scris, orice cerere s-o aveti in dublu exemplar cu nr de inregistrare! Daca ii amenintati ca veti recupera banii pe cale juridica in caz ca nu vi-i restituie, adaugand si cheltuielile juridice, si ca veti flutura cazul in presa si tv sa le faceti antireclama, probabil veti obtine banii. Dar daca prin contract ei au dreptate...aveti ghinion. Cu siguranta cu urmatoarea ocazie veti fi mai precaut.. In speranta ca v-am fost catusi de putin de folos, cu respect, Maria Ninacs


Citez din ce spui mai sus:
sa ii amenintati ca veti recupera banii - super, ne vrem profesionisti si invatam oamenii sa santajeze.

INFRACŢIUNI CONTRA LIBERTĂŢII PERSOANEI
Art. 193

Ameninţarea

Fapta de a ameninţa o persoană cu săvârşirea unei infracţiuni sau a unei fapte păgubitoare îndreptate împotriva ei, a soţului ori a unei rude apropiate, dacă este de natură să o alarmeze, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă

Infracţiuni contra libertăţii persoanei
Art. 207

Şantajul

(1) Constrângerea unei persoane să dea, să facă, să nu facă sau să sufere ceva, în scopul de a dobândi în mod injust un folos nepatrimonial, pentru sine ori pentru altul, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.


Solutia e simpla.

1. Trebuie aflat cine a luat banii. 99% i-a luat procesatorul platii la preautorizare, caz in care firma de inchirieri NU ARE ABSOLUT nici o vina. Doar nu era ca firma sa achite la 200 USD incasati pe masina comision de 1000 USD pentru ca s-a refuzat optiunea de asigurare si s-a preautorizat o suma enorma. Hai sa fim seriosi. Nici nu avea firma cum sa achite comisionul clientului. Era fizic imposibil si e de neconceput.

2. Nimeni nu risca ca operator de inchirieri auto licente suspendate pentru asa ceva. Sigur scrie in contract cat e comisionul. Nu am vazut in viata mea contract de inchirieri auto in care sa nu scrie mare.

3. A inchiria o masina fara asigurare (pe raspundere) e un risc enorm, majoritatea firmelor nici nu inchiriaza asa.

4. Nu trebuie sa ai 2 MBA asa cum spuneai sa inchiriezi o masina. Dar e de bun simt sa citesti contractul, are o pagina, maxim 2.
CatalinCD a scris:

Chiar tre' sa ai studii superioare si fo' 2 \"embieiuri\" ca sa inchiriezi o masina si sa nu fii pacalit ???

Parerea mea ...


Nu, e un proces foarte simplu. Dar se lasa o garantie din care sa se acopere chestii precum: masina returnata cu rezervorul gol, nereturnata de loc, abandonata, accesorii pierdute, masina lovita, fransiza asigurator, etc. Depozitul e tipic 150 euro si urca in functie de masina. La o masina de 50.000 euro e vreo 1500 euro. Evident daca nu vrei depozit si semnezi ca "o iei pe raspunderea ta" discutia e alta. Inseamna ca iti asumi consecintele si comisioanele bancii

AlbertoTurbo a scris:

cu 1000 si ceva de usd cumparati o masina sh , va faceati treaba si apoi o lasati unui prieten , satisfactia era mai mare decat sa indurati bataia de joc (escrocheria) firmei respective


Albert, nu firma de inchiriere i-a luat banii cel mai probabil. El a inchiriat o masina cu 200 USD. Comisionul de preautorizare al depozitului luat de banca a fost 3% din valoarea depozitului - depozit care a fost IMENS pentru ca s-a refuzat orice optiune de asigurare.

Pe romaneste. Tu vi sa inchiriezi o masina de la mine. Eu iti spun: e 10 euro/zi si suporti orice dauna, e 14 euro daca vrei CASCO cu fransiza 150 euro (pe care ti-i iau daca lovesti masina), e 17 euro, cu CASCO si fara fransiza. E evident ca daca semnezi ca suporti orice dauna, depozitul se preautorizeaza. Si daca se preautorizeaza, banca ia comision de preautorizare. Comision care e CLAR trecut in contractele de inchiriere la toate firmele. 90% din FIRME nici macar nu inchiriaza pe raspunderea clientului.