As dori sa expun aici o situatie si rog frumos pe cei care au cunostinta despre situatii similare sa imi ofere un raspuns. Pentru asta va multumesc anticipat.
Am incheiat online un contract de furnizare gaze cu Engie. Am auzit niste stiri ca e mai bine sa asteptam si sa nu ne grabim cu semnatul fiindca e posbil ca pretul sa mai scada, sa intervina Guvernul, etc. Bineinteles, eu deja trimisesem online cerere de contract.
Auzind stirile, am zis sa mai astept si sa anulez contractul pe care tocmai il lansasem. Asa ca am scris celor de la Engie si am invocat dreptul meu de a anula contractul in baza faptului ca a fost un serviciu contractat online si pentru care aveam dreptul legal de a-l anula in maxim 14 zile. Bineinteles ca eu ma aflam in cele 14 zile si nu am depasit deadline-ul.
In final am primit de la ei urmatorul mesaj:
"Referitor la solicitarea transmisa, dorim sa iti comunicam faptul ca societatea noastra poate solutiona favorabil cererea ta privind anularea contractului nr. XXXXXXXXX, implicit a pachetului ENGIE Gas Start, insa te rugam sa ai in vedere faptul ca odata anulata, aceasta oferta nu va mai putea fi accesata.
Produsul Engie Gaz Start, este un pachet ce se adreseaza clientilor existenti societatii noastre, respectiv celor care au un contract incheiat in piata reglementata si este necesar conform reglementarilor in vigoare ca incepand cu data de 01 iulie 2020 sa reinnoiasca aceste contracte."
Nu stiu pe viitor ce oferta voi alege, fiindca vreau sa astept si sa analizez dintre toate ofertele existente. Dar intrebarea mea vine acum:
Este legal sa imi limiteze dreptul la alegere? Dupa cum au scris ei, nu as mai putea alege oferta Engie Gas Start.
Probabil nici nu voi alege aceeasi oferta (sau poate as alege-oi), dar tare mi-as dori sa aflu daca au un temei legal sa faca aceasta limitare sau trateaza aceasta anulare a contractului ca ceva personal. Poate chiar e vorba de un pic de abuz.
Mentionez ca nu am niciun studiu in drept sau altceva. Si daca intrebarea mea pare prosteasca sau nefondata, acesta ar fi motivul.
Intreb ca un simplu om, am doar o simpla curiozitate. Fiindca vreau sa le raspund celor de la Engie si mi-ar prinde bine un pic de consiliere de la persoane cu experienta in domeniul drepturilor consumatorului.
Ok, multumesc. Perfect lamurit pentru prima parte. Totusi, pt a doua parte a mesajului, nu am inteles daca pe viitor in extrasul de CF aceasta sarcina va aparea ca nascuta si apoi radiata, sau va fi rubrica Sarcini goala (tinand cont ca alte sarcini asupra imobilului nu au existat niciodata)?
As dori sa aflu daca ipoteca legala instituita pentru restul de pret datorat pentru un imobil (Ncc, art. 2386, pct 1), se inscrie la sectiunea Sarcini din cartea funciara, tinand cont ca aceasta a fost mentionata in contractul de vanzare-cumparare.
Daca totusi se va inscrie, iar mai apoi se va face plata restului datorat si ipoteca va fi radiata, la momentul in care voi cere un extras de CF, acea ipoteca va aparea la sectiunea Sarcini ca si creata si mai apoi stinsa, sau va aparea mentiunea "NU SUNT SARCINI"?