avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 767 soluții astăzi
Forum Activitate worsakeend

Activitate worsakeend

Răspuns la discuția Contract proprietate
Buna ziua,

Pot scutii eventual niste banuti, o cerere de chemare in judecata si achitarea unei taxe de timbru judiciar as putea sa le fac si eu in loc sa mai achit si un onorariu.Cum am mentionat mai sus am studii juridice(sunt licentiat in drept) dar nu profesez in domeniu.
Ma interesa care este cea mai buna varianta, introducerea unei actiuni in justitie pentru a obtine o hotarare ce sa tina loc de titlu de proprietate sau o actiune privind prescriptia achizitiva (termen scurt) .Un avocat binevoitor ce m-ar sfatuii?
Răspuns la discuția Birou de credit
Sunt raportate şi înregistrate la Biroul de Credit informaţii de natură pozitivă şi negativă referitoare la persoanele fizice care au contractat credite (inclusiv intârzieri la plata ratelor scadente mai mari de 30 de zile calendaristice.


Datele pozitive sunt folosite ulterior de catre banci pentru a stabili ce alte rate lunare mai are un solicitant de credit si pentru a stabili gradul maxim de indatorare al acestuia.

Mai importante sunt insa datele negative. De cele mai multe ori, existenta in trecut a unei restante face ca un nou credit sa fie aproape imposibil de obtinut.

Solicitantii care au o astfel de “pata” pe raportul de la Biroul de Credit trebuie sa stie ca situatia nu este intotdeauna fara scapare.

• Daca banca nu a anuntat clientul anterior raportarii la Biroul de Credit, inregistrarea este nula. Mai exact, bancile au obligatia legala de a-si anunta clientii cu minimum 15 zile inainte de a-i raporta ca restantieri. Prevederea a fost instituita printr-o decizie a ANSPDCP – Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal, tocmai pentru a evita inregistrarile eronate si de a oferi clientilor posibilitatea de a-si lamuri situatia si de a plati restanta.

Cei care au fost inscrisi la Biroul de Credit fara sa fie instiintati pot solicita bancii stergerea informatiilor. Daca acest lucru nu se intampla, se poate formula o sesizare catre ANSPDCP.

Atentie insa, dupa stergerea datelor, banca va poate inscrie din nou, cu instiintarea prealabila, daca restantele nu au fost achitate.

• Datele se sterg automat dupa 4 ani de la ultima raportare a bancii, respectiv dupa 4 ani de la achitarea ei.

Astfel, chiar daca ati achitat o restanta complet, informatiile despre neplata la termen a ratei la credit va fi trecuta in raportul de la Biroul de Credit timp de 4 ani.

• Bancile nu se uita doar la existenta in trecut a unei restante, ci si la valoarea acesteia si la numarul zilelor de intarziere, de tipul de credit la care s-a inregistrat restanta, etc. In plus, o parte din banci solicita, pe langa raportul clasic de la Biroul de Credit si scorul FICO.
Buna ziua,

As avea nevoie de suportul vostru dat fiind faptul ca in clipa de fata nu stiu ce anume sau cum e mai bine sa procedez.Voi descrie cat de poate de in amanunt situatia sa aveti o imagine de ansamblu cat mai bine conturata.

In anul 2004 in Bucuresti sector 4, tatal meu a negociat cu L. F. achizitia unui imobil detinut de catre acesta ca urmare a legii 112/1995(legea caselor nationalizate).Tatal meu a incheiat cu proprietarul Leondraliu F o promisiune de vanzare cumparare in forma autentica achitand integral pretul acelui imobil.Dupa cum stiti efectul acelei Legi 112/1995 interzice fostilor chiriasi deveniti proprietari ai imobilelor nationalizate sa vanda vreme de 10 ani de la dobandire a proprietatii.

Timpul a trecut la vremea respectiva eram un copil, tatal meu ajungand in imobilizat la pat de cativa ani si a venit momentul in care a fost necesar sa schimb buletinele expirate dar nu aveam contractul de vanzare-cumparare.
Mentionez ca acest L. F nu a mai dat semne de viata si nici nu am reusit sa vorbesc cu acel individ in vederea perfectarii contractului.

Am ca si variante sa ma adresez instantei civile printr-o actiune in pronuntarea unei hotarari care sa tina loc de contract, insa citind prin jurisprudenta instanta imi poate refuza solicitarea pe motiv ca nu am cum dovedi ca l-am cautat pe proprietar in vederea incheierii notariale a contractului.

Sau doi sa incerc dobandirea proprietatii prin uzucapiune?
Mentionez ca vecinii ne cunosc stam de atatia ani, exista facturi achitate de mine/parinti.Cel mai important cautand pe internet incercand sa aflu un numar de telefon al acestui L. F, am aflat ca ar fi legat de mafia cimitirelor, deci ma cam tem pentru parintii mei in situatia in care l-as da in judecata sau daca as incerca sa aflu prin alte metode informatii de acel om.

Ce ma sfatuiti sa fac?
Ps:am studii juridice dar nu lucrez in domeniul juridic.

[2.14 din Regulament]