avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 313 soluții astăzi
Forum Activitate adgheorghe

Activitate adgheorghe

Buna ziua,

La trecerea în rezervă cu drept de pensie, militarii beneficiau, în conformitate cu Legea-cadru 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, anexa VII, capitolul 2, secțiunea 3, articolul 20 de ajutoare bănești. Plata acestor ajutoare a fost suspendată anual, începand cu anul 2010 pană în prezent. În anul 2017, dreptul a fost suspendat prin OUG 9/2017. Așadar, dreptul la ajutoare este suspendat pană la 31 decembrie 2017.
Legea 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, intrată în vigoare la 01 iulie 2017, abrogă Legea-cadru 284/2010 , lege care prevedea dreptul la ajutoare la trecerea in rezerva cu drept de pensie. Mai mult, noua lege a salarizării nu mai prevede plata unor astfel de ajutoare.
Aș dori să cer în instanța de contencios administrativ plata acestor ajutoare, având în vedere următoarele:
1. Am fost trecut în rezervă în luna mai 2017. Dreptul la pensie militară de serviciu mi-a fost deschis începând cu 01 iunie 2017, dată la care era în vigoare Legea 284/210;
2. La plângerea prealabilă, pe data de 20 iunie 2017, am primit răspunsul standard... că dreptul este suspendat în anul 2017.
3. Decizia nr. 16 din 8 iunie 2015 a ÎCCJ spune, în esență, ca dreptul la aceste ajutoare nu este abrogat, ci este suspendat anual prin diferite acte normative. În acest sens, unele instanțe au dat ca soluție: „Obligă pe pârât să plătească reclamantului ajutoarele prevăzute de art.20 din Anexa nr.VII din Legea nr.284/2010, la încetarea cauzei de suspendare legală, sumă actualizată la data plăţii efective şi la plata dobânzii legale aferente acestor ajutoare.”
4. Decizia în interesul legii nr. 23/2005 a ÎCCJ, intr-o speță asemănătoare de suspendare succesivă a primei de concediu de care trebuiau să beneficieze magistrații, la data abrogării dreptului respectiv, a stabilit că dreptul a existat și trebuie plătit doar pentru perioada cât a fost în vigoare actul normativ care îl instituia. „Rezultă astfel că dreptul la acţiune pentru valorificarea unui drept afectat de incidenţa unor acte normative de suspendare, amânare sau neaplicare a prevederilor legale care îl consacră, se naşte la data încetării acţiunii acestor acte normative, a căror acţiune nu se prelungeşte dincolo de termenul prevăzut sau de data abrogării actului normativ care prevede dreptul respectiv.”
Având în vedere cele expuse,
a – considerați că sunt șanse de a câștiga în instanță?
b – daca raspunsul este DA, la care instanță trebuie să mă adresez, având în vedere faptul că am trecut în rezervă de la o structură centrală a MApN(Tribunal sau direct la Curtea de Apel)?
c – doresc o eventuală colaborare/consultanta privind redactarea cererii de chemare în judecată și/sau reprezentare în instanță.

Vă mulțumesc anticipat.