In cursul zile de azi am fost la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate pentru a ma informa legat de continuitatea platii CAS, luand in calcul faptul ca momentan nu lucrez. Doamna de la giseu mi-a calculat contributia, dar nu a vrut sa-mi explice de unde vin sumele respective. Mi-a luat in calcul ultimii doi ani lucrati, perioada 2013 cu cateva luni lucrati cu contract de munca cu pauze intre ele, si 2014 perioada continua cuprinsa intre aprilie-decembrie. Din cate am inteles, doamna a socotit ca trebuie achitati vreo 7 luni in urma, cu o contributie lunara de 75 de lei.
Nelamuirea mea este:
1. un vecin care nu a avut contract de munca de peste 5 ani, a trebuit sa achite in decemrie 2014, in jur de 450 de lei pentru o perioada de 6 luni in urma. Acum, eu care am lucrat si am avut in ultimele 9 luni contibutia virata la CAS de catre angajator, .... pentru mine se calculeaza si o restanta pentru 7 luni ???? Si la intrebarea de ce au luat in calcul ultimele 24 de luni, mi s-a spus ca este pentru "continuitate".
2. din cate stiu (daca e gresit va rog sa ma corectati) contributia la fondul de CAS este de 5.5% din salariul minim e economie. Luand in calcul salariul minim pe economie, care fiind de 975 ... ajung la o contributie de 53.625 lei. De unde atunci suma de 75 de lei, contibutie lunara?