u.b.i.k. a scris:
Scaderea notei la purtare implica dirigintele si mai multi profesori, nu numai unul, si daca mai multi sunt de parere ca baiatul d-voastra merita 6 la purtare ... ce sa zic? ... s-ar putea sa aiba dreptate.
Eu chiar tin sa imi exprim opinia dezaprobatoare legata de acest lucru. Sunt de acord ca asa ar fi normal, ca fiecare profesor sa gandeasca pentru el si sa "voteze" in functie de relatia sa cu elevul, insa nu este mereu acesta cazul.
Aici vorbesc din experienta personala. De curand am avut un conflict cu o profesoara care mi-a notat lucrarea incorect. Cand m-am dus sa cer explicatii, profesoara mi-a dat dreptate, dar tot a refuzat sa modifice nota. Suna absurd, stiu, dar ea a spus, si citez: "Da, ai dreptate, e rezolvat corect, dar tot punctajul asta ramane.". Dupa ce am insistat, incercand sa-i explic faptul ca nu e corect ceea ce face, m-a bagat in consiliu pe motiv ca "sunt lipsit de respect fata de catedra" (cred ca prin asta voia sa spuna ca nu ma supun in fata nedreptatii). Mentionez faptul ca toata clasa a fost de fata. Sigur, poate ca am ridicat putin tonul, dar nu am fost lipsit de respect.
Ce a urmat? Consiliul profesoral. Ce au decis? Scaderea notei la purtare cu doua puncte. Tin sa precizez ca sunt elev care are o medie generala in 9-12 de 9,60+ si ca sunt mereu implicat in proiecte scolare sau concursuri. Am avut rezultate precum mentiuni la faze nationale. De asemenea, peste 90% din profesorii cu care am lucrat imi tin bine minte numele si stiu ca nu as face ceva fara motiv.
Si totusi, unde e problema in toate astea? De ce ar alege un consiliu sa scada nota la purtare unui elev bun? Este destul de logic. Profesorii sunt colegi. La fel cum eu i-as lua apararea unui coleg, si ei se apara intre ei. Au luat aceasta decizie pentru a evita eventuale conflicte in grupul lor profesoral, pentru a arata ca sunt uniti si ca elevii sunt lipsiti de putere in fata lor. Am fost folosit drept exemplu, sa trimita un mesaj: "Nu conteaza cine esti, sau daca ai dreptate - cat timp esti elev aici, noi avem ultimul cuvant.". Acesta este adevarul legat de scoala. Educatia primita in scoli vine la pachet cu indoctrinarea. Profesorii descurajeaza gandirea critica si libera exprimare a elevului. Repet, sunt de acord ca situatia ar trebui sa stea altfel, dar din pacate nu este asa mereu.
Norocul meu a fost ca doamna directoare ma cunoaste bine si mi-a luat apararea. A facut in asa fel incat nota sa-mi fie scazuta doar daca vor mai aparea probleme. Acum practic sunt "arestat la domiciliu" si daca ma voi supune restul anului fara probleme, media mea ramane tot 10.
Sfatul meu pentru autorul postarii initiale este sa afle adevarul din spatele povestii, sa asculte atat parerile profesorului, cat si ale elevilor martori. De asemenea, il sfatuiesc sa se gandeasca la modul in care si-a crescut copilul. Aveti deplina incredere in el? Uitati-va in ochii lui si ascultati-l, incercati sa il intelegeti. Si nu in ultimul rand, sa nu uitam ca este vorba de un copil de clasa a 7-a, adica un copil de 13-14 ani. Copiii mereu fac greseli, este ceva natural. Daca este la prima abatere, scaderea notei la purtare este o masura extrem de drastica din punctul meu de vedere. Metoda eficienta, dar deloc corecta.