Deci nu ar trebui să mi le mai plătesc singur.
O ultimă întrebare, dacă mai aveți răbdare: îmi puteți spune cumva pe cât timp sunt plătite aceste asigurari din procentele extrase din contract? Adică ar trebui să am un contract în fiecare lună pentru a avea asigurările platite sau dacă nu am niciun contract o lună sau două cum se rezolva situația? Sau se calculează în funcție de sume?
Aș vrea să vă mai întreb în legătură cu a treia chestiune: de fiecare dată când fac un contract pe drepturi de autor, din suma contractului se scad aproximativ 20% pentru sănătatate și pensie. Dacă îmi plaătesc singur aceste asigurări și mi se mai oprește acest procent din fiecare contract înseamnă că plătesc de două ori? Aș vrea să știu dacă și cum pot să plătesc asigurările și să nu mi se mai oprească bani din sumele din contract - dacă se poate așa ceva.
Aș dori să știu cum pot proceda pentru a-mi plăti singur asigurările de sănătate și de pensie:
1. care sunt instituțiile pe care trebuie să le abordez și sumele care artrebui plătite;
2. dacă adresa din buletin nu coincide cu domiciliul actual trebuie să merg la instituțiile din orașul trecut pe buletin sau cele din raza de domiciliu;
3. dacă obțin venituri pe bază de contract de drepturi de autor (traduceri, de exemplu) și am plătite asigurările de sănătate și pensie, atunci se pot atașa la contract documentle care arat asta pentru a nu se mai scădea automat din plata contributiile respective (aproximativ 16%+5%); sau se poate să mi se returneze aceste procente (și cum).