avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 877 soluții astăzi
Forum Activitate scorpion2001

Activitate scorpion2001

buzlea a scris:

1. Inteleg ca, in aprilie 2014 ati depus/"inregistrat" CEREREA de brevet, la OSIM? Cererea se afla actualmente in proceduri, sau deja vi s-a acordat brevetul de inventie (la data respectiva)?


Cererea de inregistrare a fost depusa in Ianuarie 2014 , si apoi primele hartii impreuna cu categoriile de plata au venit in Aprilie 2014 . Plata am efectuat-o abia anul acesta , acum 2 saptamani . Intre timp , nu am mai primit nicio conrespondenta de la OSIM sau eventual vreo hartie ce ar presupune ca exista vreo cerere de contestare .

buzlea a scris:


2. Descrierea brevetului cuprinde informatii la care ati avut acces ca traducator, in cursul celor 5 luni "de contract"? Practic, trainingurile pe care le-ati tradus/interpretat, CUPRINDEAU in mod direct (sau se refereau la) informatii incluse in cererea de brevet?



Da si nu , in sensul ca eu prin cererea de brevet am proiectat un dispozitiv nou , care se poate aplica in fabrica. Dispozitivul proiectat de mine nu exista in fabrica . Pe de alta parte , trainingul meu presupunea sa stau cu anumiti muncitori care trebuiau sa stie cum sa incarce o anumita masina cu subansamble pentru a obtine produsul finit .
In cererea de brevet , nu am inclus absolut nicio data tehnica legata de procedeul de productie a componentelor , ci doar am spus ca dispozitivul meu are aplicare si in acel domeniu , crescand eficienta muncii pe care o depune un producator si am descris cum este construit si care ii sunt componetele .

Va multumesc pentru promtitudine .
Buna ziua.

Sunt posesorul unui brevet de inventie , inregistrat in Romania , data inregistrarii fiind Aprilie 2014 .
In 2012 am lucrat pentru o firma producatoare de componente auto , unde profesia mea era de translator pentru 2 grupuri de cetateni maghiari ce au venit in fabrica pentru training . Contractul meu s-a terminat in 15 Noiembrie 2012 , iar brevetul meu ar avea aplicatie in industra producatoare de componente auto . Nu am contactat firma , pentru ca nu am stiut la ce rigori ale legislatiei ma pot supune (fiind sfatuit de cineva care cat de cat cunoaste legea ca " exista riscul sa ma trezesc si fara brevet, si fara compensatii , si cu cheltuiala lipsa dar si dat in judecata ) .
In contractul de angajare (a fost temporar , pe perioada de 5 luni) este specificat ca sunt angajat pe post de " translator " , iar ceva mai incolo (prin contract) se specifica " orice idee sau inventie din domeniul de activitate al angajatului este proprietatea angajatorului " . Mentionez ca nu am semnat un Contract Colectiv de Munca (unde un prieten jurist mi-a atras atentia ca daca as fi facut asa ceva , as fi intrat sub incidenta directa a contractului temporar).

Luni , am facut o descoperire , din pura intamplare : Legea 83/2014 .
Aceasta lege spune , citez :

Capitolul I - Domeniul de aplicare si definitii

Art. 1
(1) Prezenta lege se aplica inventiilor create de un inventator individual sau de un grup de inventatori atunci cand inventatorul individual sau cel putin un membru al grupului de inventatori este salariat al unei persoane juridice:
a) de drept privat;
b) de drept public.
(2) Prezenta lege se aplica inventiilor prevazute la alin. (1), care pot fi protejate prin brevet de inventie sau prin model de utilitate inregistrat.

Art. 2
(1) In intelesul prezentei legi, termenii si expresiile de mai jos au urmatoarea semnificatie:
a) salariat - orice persoana fizica ce presteaza, in temeiul unui contract individual de munca, o activitate remunerata pentru si sub autoritatea unei persoane din cele prevazute la art. 1 alin. (1);
b) consilier in proprietate industriala al angajatorului - persoana fizica salariata, atestata, care isi desfasoara activitatea potrivit prevederilor Ordonantei Guvernului nr. 66/2000 privind organizarea si exercitarea profesiei de consilier in proprietate industriala, republicata.
(2) Expresia "cercetare-dezvoltare" are intelesul prevazut la art. 2 alin. (1) din Ordonanta Guvernului nr. 57/2002 privind cercetarea stiintifica si dezvoltarea tehnologica, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 324/2003, cu modificarile si completarile ulterioare.

Capitolul II - Inventii de serviciu

Art. 3
(1) Inventiile de serviciu sunt inventiile prevazute la art.1, care indeplinesc urmatoarele conditii:
a) au rezultat din exercitarea atributiilor de serviciu ale inventatorului, incredintate in mod expres in cadrul contractului individual de munca si in fisa postului sau stabilite prin alte acte obligatorii pentru inventator, care prevad o misiune inventiva;
b) s-au obtinut, pe durata contractului individual de munca, precum si pe o perioada de maximum 2 ani de la incetarea acestuia, dupa caz, prin cunoasterea sau utilizarea experientei angajatorului prin folosirea mijloacelor materiale ale angajatorului, ca urmare a pregatirii si formarii profesionale dobandite de inventatorul salariat prin grija si pe cheltuiala angajatorului ori prin utilizarea unor informatii rezultate din activitatea angajatorului sau puse la dispozitie de acesta.
(2) Misiunea inventiva prevazuta la alin. (l) lit. a) stabileste domeniul tehnologic in care se incadreaza problema sau problemele tehnice pentru a caror rezolvare inventatorul salariat are o obligatie contractuala sau care decurge din alte acte obligatorii sa aduca o contributie creativa corespunzator atributiilor de serviciu.

INTREBARI :
1. intru sub incidenta Art. 3 , punctul B , fiind ca mi-am inregistrat brevetul la 1 an si 6 luni de la incetarea contractului temporar ?
2. care ar fi solutia pentru aplicare a brevetului fara a exista vreo problema legala ?

Va multumesc anticipat .