avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 114 soluții astăzi
Forum Activitate valyionsc

Activitate valyionsc

Buna seara,
Am urmatoarea speta: acum 5 ani am incheiat un contract pentru furnizare de servicii de internet si cablu TV cu firma Akta Telekom, contract care s-a derulat normal, eu neavand vreo problema majora cu firma, nici o intarizere de plata, etc. La incheierea contractului am platit, pe langa taxa de instalare, inca 1.000 de lei reprezentand costurile a 80 de metri de cabluri (UTP si coaxial), tubulatura PEHD prin care au fost introduse cablurile respective, cateva mufe si sapatul si astupatul santului care contine traseul de cablu de la stalpul de la strada principala pana la locatia mea, traseu care trece printr-un drum comun privat din care detin o cota-parte. De ceva vreme in zona compania Akta a fost preluata de catre DIGI, iar cei de la DIGI insista acum sa schimbe cablurile cu unul de fibra optica (nu doresc montarea unui adaptor fibra optica - UTP si coaxial, desi pe noi nu ne-ar deranja) si vor sa faca alt traseu pentru care sa ne oblige sa platim din nou toate lucrarile (sapat si atupat sant, tubulatura, cabluri, etc.). In plus, vor sa platim din nou o taxa de conectare. E normal acest lucru? Mie mi se pare un abuz grosolan. Astept pareri...
Răspuns la discuția Drum comun privat + servitute
Chiar nu a fost nimeni intr-o situatie similara sa poata sa-mi dea un sfat?
Dupa iarna asta drumul s-a degradat si mai tare....
Drum comun privat si servitute
Buna ziua,
Am si eu urmatoarea speta:
Acum 3 ani am cumparat o casa la cativa km de Bucuresti, in mediu rural, iar odata cu achizitionarea imobilului si a terenului aferent am dobandit si dreptul de proprietate asupa unei cote-parti din terenul invecinat de 890 metri patrati care serveste drept de drum de acces la soseaua principala (toate astea specificate clar in contractual de vanzare-cumparare).
In ultimi 2 ani, cel care mi-a vandut proprietatea, a inceput sa vanda terenuri si sa construiasca inca 20 de case dupa terenul meu si drumul de acces (desi in momentul cumpararii l-am intrebat clar daca mai are gand sa construiasca alte case sau nu, intrucat eu si sotia doream o proprietate cu multa liniste si aer curat, iar el mi-a raspuns ca doar vreo 2-3 case mai vrea sa faca). De asemenea, respectivele case noi au un drum comun in forma de L care vine perpendicular in continuarea drumului meu de acces. Vanzatorul le-a cedat unora din ceilalti cumparatori cote-parti doar din drumul comun in forma de L, fara a le mai da si din drumul de acces (la care sunt si eu coproprietar) la soseaua principala (drum judetean).
Odata cu noile constructii, pe langa disconfortul enorm fonic si de poluare creat de tot felul de utilaje grele, muncitori nesimtiti si noi proprietari care au inceput sa se foiasca toata ziua prin fata casei mele, au inceput sa apara si probleme legate de drumul de acces, care s-a deteriorat enorm si continua sa o faca in continuare. La distrugerea drumului au mai contribuit si sapaturile facute de vanzator pentru a trage cabluri de curent electric la noile case, lucrari pentru care acesta nu ne-a cerut acordul in nici un fel, desi suntem coproprietari ai terenului, considerand ca nu e nevoie, el avand cota-parte majoritara.
Mai nou, noii proprietari de case vin cu tot felul de pretentii, cum ar fi eu sa repar drumul de acces, iar iarna sa il deszapezesc (desi si ei il folosesc mult mai des decat mine, fara sa-mi fi cerut vreodata acordul, chiar vreo 4 dintre ei trecand cu utilaje grele pe drum, cum ar fi betoniere, elefanti, basculante cu pamant, pietris sau nisip, escavatoare, etc.) ca, vezi-Doamne, ei nu au cota-parte din drum si ca nu stiu ce lege spune ca fiecare e obligat sa intretina drumul din fata casei sale. Sau, eventual, sa il cedez la primarie, lucru cu care nu sunt de accord, intrucat nu avem un primar gospodar (nu s-a ocupat de nici o strada laterala din localitate pana acum) si vom ramane si fara cota-parte din drum si nici nu va repara nimeni drumul.
Mentionez ca timp de 2 ierni am deszapezit drumul de access prin efort si cheltuiala proprie, intrucat ori de cate ori am luat legatura cu cel care mi-a vandut casa cerandu-i sa contribuie si el, m–a refuzat spunand ca el nu locuieste acolo si ca nu-l intereseaza. La fel a procedat si cand l-am rugat sa le ceara consatenilor lui sa nu mai intre pe drum cu tractoare si carute. In schimb, cand a fost vorba ca nu mi-a cerut acordul referitor la sapaturile legate de cablurile electrice, vanzatorul mi-a replicat cu tupeu ca e terenul lui si ca face ce vrea el cu el.
De asemenea, intr-un an, am mai contribuit financiar (in proportie mult mai mare decat cota mea parte) si la turnarea cu pietris pe drum, care s-a transformat treptat dintr-un drum betonat, cum era in momentul cand am cumparat casa, intr-un drum pietruit si ulterior intr-un drum mai mult din pamant care la fiecare ploaie te intrebi daca vei mai putea circula pe el.
Avand in vedere cele prezentate mai sus, dupa ce am mai consultat cateva articole de pe acest forum si am ajuns la concluzia ma aflu in siutatia juridica a unei coproprietati pe cote-parti combinata cu o servitute, as avea cateva intrebari la care poate, daca vor dori, imi vor raspunde persoane abilitate, furnizadu-mi, eventual, si temeiurile legale:
1) In mod legal, poate o primarie sau alta autoritate competenta sa elibereze autorizatii de constructie pentru imobile de locuit fara ca terenul pe care se construieste sa aiba drum de acces direct la drumul public principal? (Pun aceasta intrebare intrucat vanzatorul a vandut la unii doar terenuri, fara nici o cota de drum de acces, iar ulterior, intrucat nu puteau sa-si obtina autorizatiile de constructie, le-a cedat cate o cota-parte doar din drumul in forma de L, aflat in continuarea drumului de acces la soseaua principala.)
2) Terenul cu drumul de acces poate fi cedat la primarie fara acordul tuturor coproprietarilor, respectiv pot fi obligat in vreun fel sa-mi cedez la primarie cota-parte din drumul de acces, eventual, si fara a fi despagubit? (Vanzatorul se lauda la unii ca o sa cedeze la primarie drumul de acces ca ar fi aranjat cu cineva de acolo sa ii dea la schimb un alt teren pe care sa-l valorifice ulterior.)
3) In situatia efectuarii unor lucrari pe un teren unde exista 2 sau mai multi coproprietari cine are dreptul sa ia decizii, majoritatea (cel sau cei care detin cota mai mare) sau se aplica regula unanimitatii (toti proprietarii trebuie sa-si dea acordul)?
4) Exista vreun act normativ in vigoare care sa ma oblige sa intretin un teren unde nu sunt proprietar absolut si pe care il strica frecvent altii?
5) Pentru a repara, totusi, drumul de acces cum trebuie procedat, avand in vedere ca nu am cu cine sa cad de comun acord, desi atat vanzatorul, cat si noii proprietari au contribuit la deteriorarea lui prin lucrarile pe care le-au facut (in acest sens am dovezi zeci de fotografii cu aproape toate autovehiculele care s-au perindat pe drumul de acces in ultimii ani):
a) Il actionez in instanta pe vanzator, care detine cota-parte majoritara din drum, in temeiul obligatiilor sale de proprietar?
b) Il actionez in instanta atat pe vanzator, care detine cota-parte majoritara din drum, in temeiul obligatiilor sale de proprietar, cat si pe ceilalti proprietari care folosesc un drum care nu le apartine si pentru care nu mi-au cerut niciodata acordul de a-l folosi?
c) Repar pe cheltuiala proprie drumul si apoi apelez la solutiile a) sau b)? (Desigur, in acest caz, chiar daca reusesc sa-mi recuperez paguba, nimeni si nimic nu imi poate garanta ca in scurt timp nu o voi lua de la capat.)

Multumesc anticipat pentru eventualele raspunsuri.
Buna ziua.

Intrucat cautand anterior raspunsuri inclusiv pe acest forum si gasind raspunsuri care merg doar pana in 2014, as dosi sa stiu daca in prezent (2016), conform legislatiei in vigoare, se plateste sau nu contributia CAS in cazul vanzarii de imobile.
Mai exact, eu am vandut un apartament in Bucuresti anul trecut (2015) si am cumparat o casa in afara Bucurestiului. In momentul vanzarii, la notariat, am achitat impozitul datorat catre stat, nespunandu-mi nimeni ca as datora si CAS in urma tranzactiei.
Pentru ca in ultimii anii nu am mai fost angajat, deci nu am mai avut venituri din salarii, am hotarat impreuna cu sotia sa devin coasigurat pe asigurarea ei la Casa de Sanatate.
Cei de la Casa de Sanatate mi-au solicitat, printre altele, o situatie de la ANAF din care sa rezulte ca nu am avut venituri din 2012 pana in prezent.
Problema e ca la ANAF mi-au spus ca, chiar daca nu am avut venituri din salarii, figurez cu venituri din vanzarea acelui apartament mentionat mai sus si ca trebuie sa achit cota de CAS aferenta valorii tranzactiei, care e destul de consistenta...
Citind pe internet am gasit tot felul de pareri si argumentari contradictorii, ba ca acest CAS s-ar plati, ba ca s-ar fi renuntat la CAS intr-o astfel de situatie, asa ca as dori un raspuns autorizat, eventual cu mentionarea prevederilor legale in vigoare.
Multumesc anticipat.