avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 901 soluții astăzi
Forum Activitate costica40

Activitate costica40

darida a scris:


Poate ca au ales solutia de a monta de montaj dupa contor, pe proprietatea privata, sa scape de hartogarii cu furnizorul.


Probabil ca asta au facut !
Am venit pe acest forum sa obtin sfaturi juridice si se intre in detalii tehnice.

M-am dus pe un forum de pe softpedia ca sa primesc sfaturi tehnice si am inceput sa primesc sfaturi juridice si sfaturi civice.

Intre timp m-am informat la autori, care au spus urmatorul lucru:
Toata instalatia se monteaza pe domeniul privat al asociatiei.
Furnizorii detin pompe cu debit variabil, din acest motiv se poate inchide si manual robinetul de alimentare al blocului ca nu se intampla nimic. MI s-a spus de asemenea ca exista solutie tehnica care nu va modifica presiunea in instalatie externa blocului, dar ca aceasta solutie este mai scumpa atat pentru asociatie cat si pentru furnizor. Nu sunt specialist in instalatii dar au spus ceva de un bypass montat tot pe domeniul privat al asociatiei.

Cat despre dezechilibre nu cred ca sunt mai mari in cazul acestui sistem decat in cazul sistemului de repartitoare in care are loc o schimbare dinamica a SET-ului blocului in fiecare ora, adica in fiecare ora sunt calorifere care se inchid si se deschid automat.
Nu este reclama, o copie a ceea ce scrie pe site a ajuns la mine printr-un cunoscut, si din acel document am gasit adresa site-ului. De meserie sunt inginer, nu in domeniu dar oricum, iar utilizatorul Adam Grecu are dreptate. Daca am inteles bine principiu dupa care pare ca functioneaza sistemul este acelasi care apare si in cazul centralelor de apartament care au un termostat intr-o singura camera si astfel regleaza temperatura in tot apartamentul.

Pe mine insa, aici nu ma intereseaza discutiile tehnice, pe care le voi aborda in alte ocazii, ci ma intereseaza detaliile legale.

Utilizatorul Carturarul sugereaza, sa intreb furnizorul, dar asta ar insemna sa-l las pe furnizor (care functioneaza dupa reguli economice si are tot interesul sa livreze cat mai mult si cat mai scump) sa hotareasca daca eu (asociatie) am sau nu dreptul sa fac economie la ce furnizeaza el. Atata vreme cat sistemul respectiv se monteaza pe o proprietate privata si cat timp prin contractul cu furnizorul nu se interzice oprirea caldurii in bloc nu cred ca el ar avea dreptul sa interzica un astfel de sistem.
Locuiesc intr-un bloc conectat la radet si platim facturi la caldura greu de suportat. In blocul nostru nu avem gaze si singura metoda de reducere a facturilor ar fi repartitoarele. Problema este ca deja exista o tendinta de renuntare la aceste repartitoare si vecinii au refuzat sa le ia in considerare. Am aflat de un sistem, se pare nou, care controleaza temperatura din tot blocul. Descrierea sistemului am gasit-o la adresa siscoterm.eu.
Din cate am inteles sistemul se monteaza la subsolul blocului, deci pe proprietatea asociatiei.
Din descriere mie mi se pare o idee foarte buna si as dori sa o promovez vecinilor, dar inainte de a face asta as pune o intrebare pentru cei care se pricep:
- Exista vreo lege (sau altceva) care sa interzica montarea si folosirea acestui sistem ?