Buna ziua, va rog frumos daca s-ar putea o lamurire cum se zice "de la oameni mai in varsta" intr-o situatie de remunerare a muncii de contabil .
Situatia se prezinta astfel :avem o intreprindere individuala deci partida simpla, activitate principala comert cu amanuntul si alta activitate la un punct de lucru pizerie-restaurant.Angajati ca personal vreo 12, facturi de intrare cam 200-230 pe luna care se opereaza in saga valoric 9% si 24% (nir se face in alt program de gestiune operat de alta persoana decat contabilul) facturi de ch si consumabile, investitii....altele cam 40-50 pe luna cu nir in saga de contabil, rapoarte de vanzari 30-40 pe luna (2 case de marcat)cu cele 2 cote de tva, Pentru cealata activitate de productie facturi materie prima ,marfa si alte cheltuieli cam 25-30 pe luna , vanzare 17-18 rapoarte pe luna cu 20-25 produse de marfa si productie restaurant 29 -30 produse zilnic , Activitatea de restaurant este facuta pe saga de contabil .Declaratii 112.300.394 se fac la luna si bineinteles faimosul Registru de incasari si plati se tine la mana "ca asa trebuie "Noroc ca de anul acesta nu se mai fac fisele de ch .Sunt licentiata in contabilitate si informatica de gestiune si lucrez contabilitate si pe alte domenii la sc-uri , cativa ani de experienta s-au adunat si tot nu-mi dau seama care ar fi pretul corect pentru munca depusa pt cele de mai sus .Din timpul meu pleaca minim 7-8 zile de 8 ore si chiar mai mult ,va rog frumos dati-mi o idee cat ar valora aceasta munca .....poate ma luminez si eu .....Va multumesc anticipat tuturor pentru timpul dv de-a raspunde :)
Buna seara, din experienta va pot spune ca nu va primeste la politie dosarul pt inmatriculare fara viza primariei fostului detinator .Dar nu este imposibila situatia, daca mergeti cu fisa la primaria fostului detinator va poate elibera alt certificat fiscal si semnarea fisei de inmatriculare .Instrainarea autoturismului in alt judet presupune radierea fiscala in privinta impozitului pt fostul detinator nu stergerea bazei de date din primarie pt acel bun. Categoric va poate emite un duplicat al fisei fiscale.
Va multumesc pentru raspuns, dar tot nu sunt lamurita in privinta incadrarii impozitului pe cladiri la persoane fizice sau persoane juridice?Primaria face incadrare pe an 2014 la persoane juridice, pe cand codul fiscal spune ca am statut de persoana fizica in cazul in care nu indeplinesc alte elemente constitutive ale contribuabilului persoana juridica, care sunt
1. Organizare de sine statatoarea(conditie indeplinita)
2. Patrimoniu propriu (art 30 din OUG 44/2008 spune ca intreprinderea individuala nu are patrimoniu propriu, in cazul societatilor patrimoniu propriu al entitatii este distinct de cel al asociatilor care au constituit-o, facand doua subiecte de drept diferite).In cadrul II intreprinzatorul este acelasi subiect cu II, cel mult se poate crea un patrimoniu de afectatiune (art 26 din oug 44/2008,,Persoana fizica titulara a intreprinderii individuale raspunde pentru obligatiile sale cu patrimoniul de afectatiune, daca acesta a fost constituit, si, in completare, cu intreg patrimoniul,,)
Din toate aceste legi puse in discutie mai sus (oug44/2008, cod fiscal, cod civil) eu inteleg ca temeiul legal pentru a contesta incadrarea intreprinderii individuale la pers. juridice exista.
Va rog sa ma corectati daca mai stiti o alta lege sau orice altceva ce justifica legal incadrarea II la calculul impozitului pe cladiri ca si o persoana fizica.
Va multumesc
In codul civil am gasit art 187 unde se enumera elementele constitutive persoanei juridice, Orice pers juridica trebuie sa aiba o organizare de sine statatoare si un patrimoniu propriu.Am inteles, organ de conducere are(intreprinzatorul persoana fizica) dar patrimoniu propriu ? Poate gresesc din necunostinta dar I. I. se identifica cu persoana care il creeaza?
Terenul este proprietate ex Ion Ion iar magazinul este facut pe Intreprinderea Individuala Ion Ion , decizia de impunere emisa de primarie este pt persoane juridice.Asa este normal ?
Buna seara, va rog frumos sa ma ajutati intr-o situatie pe care nu o inteleg.Baza legala de calcul impozit pe cladiri cu incadrare la persoane juridice si taxare adecvata.
Intreprinderea individuala este fara personalitate juridica conform oug 44/2008 (intreprindere individuala – intreprinderea economica, fara personalitate juridica, organizata de un intreprinzator persoana fizica).
Codul fiscal la titlul IX spune ,,12. (1) Persoanele fizice şi persoanele juridice prevăzute de titlul IX din Codul fiscal, precum şi de prezentele norme metodologice, în calitatea lor de contribuabil, au obligaţia să contribuie prin impozitele şi taxele locale stabilite de consiliile locale, de Consiliul General al Municipiului Bucureşti sau de consiliile judeţene, după caz, între limitele şi în condiţiile legii, la cheltuielile publice locale.
(2) Contribuabilii, persoane fizice, care desfăşoară activităţi economice pe baza liberei iniţiative, precum şi cei care exercită în mod autonom sau prin asociere orice profesie liberă sunt:
a) persoanele fizice care exercită activităţi independente în mod autonom sau asociate pe baza unui contract de asociere încheiat în vederea realizării de activităţi, cum sunt: asociaţiile familiale, asociaţiile agricole sau altele asemenea şi care nu întrunesc elementele constitutive ale contribuabilului - persoană juridică;
b) persoanele fizice care exercită orice profesii, cum sunt cele: medicale, de avocatură, notariale, de expertiză contabilă, de expertiză tehnică, de consultanţă fiscală, de contabil autorizat, de consultant de plasament în valori imobiliare, de arhitectură, de executare judecătorească, cele autorizate să execute lucrări de specialitate din domeniile cadastrului, geodeziei şi cartografiei sau alte profesii asemănătoare desfăşurate în mod autonom, în condiţiile legii, şi care nu întrunesc elementele constitutive ale contribuabilului - persoană juridică.
(3) În categoria comercianţilor, contribuabili - persoane juridice, se cuprind: regiile autonome, societăţile şi companiile naţionale, societăţile bancare şi orice alte societăţi comerciale care se organizează şi îşi desfăşoară activitatea în oricare dintre domeniile specifice producţiei, prestărilor de servicii, desfacerii produselor sau altor activităţi economice, cooperativele meşteşugăreşti, cooperativele de consum, cooperativele de credit sau orice alte entităţi - persoane juridice care fac fapte de comerţ, astfel cum sunt definite de Codul comercial*).,,
Prin natura activitatii 4711 intreprinderea primeste personalitate juridica in raport cu Primaria locala privind impozitele? sau este vreo reglementare in aceasta privinta Codul Comercial ?
Va multumesc anticipat pentru orice raspuns.