De curand mama a deschis o actiune in instanta pentru modificarea (rectificarea) titlului de proprietate in care titular este bunicul (decedat) si mostenitori copiii lui (a mai ramas in viata doar mama). De fapt, au demarat succesiunea insa la verificarea titlului cu aceasta ocazie, s-a constatat ca doua suprafete de teren (una intravilan si alta extravilan) nu apar in titlu pe pozitiile in care au fost pusi in posesie in 1991 , ci in alta tarla si parcela (unde nu au fost pusi in posesie). Suprafata totala este OK dar pozitiile din titlu nu corespund cu cele corecte, reale de pe teren. Fac mentiunea ca a fost posibil ca aceasta neregula sa dureze atatia ani intrucat titlul nu este insotit de o harta cadastrala , cu amplasamentul fizic al tarlalelor si parcelelor respective. Nimic, doar un numar de tarla si un numar de parcela care pot fi localizate oriunde, nici macar o denumire populara a locului. Deci foarte greu de identificat care pozitii sunt corecte si care nu. Am depus cererea in instanta si am primit o adresa de la judecatorie in care imi cere sa depun niste documente de la OCPI si de asemenea s-a calculat o taxa de timbru de 852 lei pentru suprafetele gresit completate in titlul de proprietate. Fac o intrebare: intrucat aceste greseli nu apartin proprietarului, oamenii au fost pusi in posesie si si-au tinut de pamant pana acum, aceste rectificari ale titlului nu ar trebui sa fie scutite de taxa de timbru judiciar? Mentionez ca primaria a recunoscut greseala facuta, a eliberat mai multe adeverinte cu amplasamentele corecte, de asemenea in hartile cadastrale de la momentul punerii in posesie existente la primarie este reprezentata situatia reala si corecta, nu e niciun litigiu cu nimeni, terenul nu s-a vandut. Nu exista nicio lege care sa prevada indreptarea (fara cheltuieli destul de mari pentru oameni batrani de la tara) a unor astfel de situatii care, sunt convins, afecteaza o mare parte a cetatenilor romani beneficiari ai legii 18.
Va multumesc!