avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1186 soluții astăzi
Forum Activitate Tudor_s

Activitate Tudor_s

Răspuns la discuția Abatere disciplinara
Eu stau zilnic cel putin 30 min. peste program - se poate verifica condica de prezenta si sistemul de acces. Cu toate acestea am fost chemat in comisia de disciplina. Mentionez ca sunt chemat prima data in comisie si nu am avut abateri disciplinare vreodata.
Un coleg imi spunea ca sigur sanctiunea va fi o micsorare a salariului pe 1 - 3 luni, pentru ca m-au chemat in comisia de disciplina, deci nu imi va da avertisment scris.
Pentru avertisment scris nu trebuie convocata comisia de disciplina, spunea el. Este corect, ca sanctiunea va pleca de la reducerea salariului de baza cu pana la 10% pe o perioada de maxim 3 luni?
De ce nu se poate da averisment scris, avand in vedere ca "vinovatia" a fost facuta din culpa, interpretand ca in timpului de repaus - imi pot rezolva unele probleme personale, neaducand niciun prejudiciu colegilor sau angajatorului?
Aici este problema - cine doreste sa isi ia pauza de masa - ar trebui sa-si prelungeasca programul de lucru cu timpul aferent acesteia. In realitate toti angajatii servesc masa, dar nu toti recupereaza timpul respectiv!
In C.C.M. este definit: Programul zilnic de lucru incepe de la orele 9:00 si se incheie la orele 17.00.
Corect. Dar daca dupa ce serveste masa, ii mai raman 10 min? Poate rezolva probleme personale?
In CCM mai este stipulat: - "perioada de repaus reprezinta orice perioada care nu este considerat timp de munca" si ca "angajatii pot beneficia de o pauza de 30 minute pentru servirea mesei".
Se da urmatorul caz:
a) exista stipulat in Contractul Colectiv de Munca: "salariatii care lucreaza cu calculatorul pot beneficia de o pauza de 5 minute la fiecare ora lucrata.";

b) exista stipulat in C.C.M. si Regulamentul Intern: "executarea in timpului orelor de program a unor lucrari personale ori straine intersului angajatorului" constituie abatere disciplinara;

c) exista stipulat in Regulamentul Intern: "folosirea calculatorului se foloseste exclusiv pentru atributiile din fisa postului"

Intrebare: conform celor mai susmentionate - un angajat, in pauza de 5 minute poate desfasura o lucrare personala?
Exemplu - in respectiva pauza isi comanda o pizza sau isi plateste on-line un servciiu/produs/rata banca etc.
Sunt aceste exemple - abateri disciplinare, tinand seama si de faptul ca in pauza respectiva nu se aduce nici un prejudiciu angajatorului?

In speranta unor raspunsuri prompte, va multumesc anticipat.