avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1229 soluții astăzi
Forum Activitate Ariadnap

Activitate Ariadnap

Nu exista datorii. Doar bunurile lasate prin testament succesibililor.
Aveti dreptate, m-am contrazis pt ca si eu aud speta la randul meu. A fost o confuzie in ce priveste transmiterea de informatii. Ultima varianta e cea corecta, varianta pe care am aflat-o si eu ieri. Autoturismul e lasat fiului minor 3 si sotiei defunctului in copropietate. E vorba de legate particulare cuprinse in acelasi testament.

-Nu mai citați mesajele imediat anterioare, apăsați pe Răspunde. Mulțumesc-
Doamna, o sa prezint in acest comentariu inca o data starea de fapt detaliata, pentru a nu mai fi nevoita sa cititi "infiorator de bine printre randuri" si pentru a va lamuri, fara sa mai faceti presupozitii pe care vi le fondati numai pe faptul ca stiti citi printre randuri si dupa ele.
Situatia de fapt este urmatoarea: tatal decedeaza, in urma sa raman 3 fii (2 fii din prima casatorie, un fiu din a doua casatorie) si sotia (a doua casatorie). Prin testament, tatal imparte bunurile in felul urmator: un autoturism pentru Fiul 1 major, un garaj pentru Fiul 2, un al doilea autoturism pentru Fiul 3 minor (persoana despre care era vorba in speta de mai sus) si pentru sotie (mama minorului Fiu 3).
Ca sa poata duce pe Fiul 3 la gradinita in fiecare zi, mama s-a gandit sa intrebe daca poate face inmatricularea doar in baza testamentului, pe numele ei. Cei de la RAR au spus: Da, se poate inmatricula numai cu testamentul. Astfel a avut loc inmatricularea, in baza unui act care nu dovedeste un drept de proprietate.
Ulterior familia s-a prezentat la notar pentru dezbaterea succesiunii. Cand notarul a vazut ca masina a fost inmatriculata deja pe mama (care urma oricum sa devina corproprietar asurpa masinii in urma succesiunii), a blocat procedura de dezbatere a succesiunii si a spus ca nu se poate face nimic.
Departe de interesele mai presus de interesul minorului in cauza, o sa va insir aici care sunt interesele continuarii procedurii: 1. Finalizarea procedurii de dezbatere a succesiunii; 2. Fiul 1 major sa isi poata inmatricula masina primita prin testament pentru a o putea folosi. Atat.

Aceasta e starea de fapt. Ideea renuntarii a venit in ideea de a trece peste acest blocaj, si nu din interese perfide, asa cum probabil ati avut impresia cand ati citit printre randuri.

Aveti alte idei, sugestii? Sau vom citi in continuare printre randuri, fara sa acordam atentie?


Greseala a fost la cei de la rar pt ca au acceptat sa inmatriculeze masina pe un neproprietar, in baza unui act care nu constituie un drept de proprietate. Iar acum cei de la rar nu pot anula inmatricularea deoarece nu pot sa o treaca inapoi pe o persoana decedata
Mama copilului a incercat sa faca demersurile pentru inmatriculare tocmai pt a putea folosi masina in interesul minorului, fara sa isi dea seama de consecintele legale pe care le va avea asupra succesiunii inca nedezbatute la notar.

gi-jane2 a scris:

Daca s-a facut o greseala, trebuie indreptata, nu perseverand, facand altele.
Mergeti la un avocat, poate ce a lasat defunctul, copilului e sub rezerva succesorala ( daca e cazul)

@Nicoleta Cristina Romașcanu

Am scris intr-un comentariu mai explicit despre ce e vorba si de cea fost pusa problema renuntarii. Nu exista niciun interes al nimanui, in afara de a merge mai departe cu procedura succesorala si de a fi finalizata. Va rog sa cititi comentariile, iar daca ceva nu a fost clar, voi reveni cu explicatii.


@Liliana Gradinaru

Atunci inca odata dau dreptate notarului, ceea ce faceti e in defavoarea minorului, actul acela nu e ok pentru minor. El pierde partea sa de mostenire, nu e ok.

Ideea e ca autoturismul este folosit de mama oricum in interesul minorului in cea mare parte acum, iar dupa renuntare situatia ar ramane la fel. Nu e ca si cum acea masina ar fi vanduta unui strain sa zicem, mai presus de interesele minorului. Deci masina, si dupa renuntare, ramane la dispozitia minorului.
Daca procedura succesorala ramane blocata aici, minorul ramane cu un drept de mostenire, dar fara un drept de proprietate oricum.
Este o situatie foarte ciudata, ceva ce din punct de vedere practic nu ar presupune nicio problema, dar care se blocheaza tocmai sub litera legii.
In masa succesorala mai sunt si alte bunuri care prin testament revin altor persoane din familie. De aceea exista interes ca procedura succesorala sa continue.
Masina e singurul bun care a ramas minorului, conform testamentului.
Va multumesc mult pt raspunsuri. Situatia de fapt urmaroarea: fiul minor a mostenit un autoturism, mama minorului a inmatriculat autoturismul pe numele ei fara un act de proprietate (fara certif. De mostenitor; deci cei de la rar au facut o greseala). Acum masina, nemaifiind din cauza inmatricularii in masa succesorala, ea nu mai poate fi dezbatuta. Procedura s-a blocat la notar in faza asta, si se cauta solutii. Renuntarea reprezentantului legal in numele minorului ar trebui sa se faca in interesul mostenirii. Fiul oricum nu ar fi beneficiat de autoturism pana la 18 ani, aceasta fiind folosita de mama lui, cea pe care cei de la rar (cu scaun la cap - va citez) au inmatriculat fara un act de proprietate. Notarul a spus ca nu se poate face o renuntare in numele minorului. Voiam sa ma interesez daca exista si alte opinii in acest sens.
Care este temeiul in baza caruia nu s-ar putea?