Buna seara!
Sa presupunem ca o parte numita PRESTATOR, gaseste clienti prin diverse mijloace online pentru un beneficiar (un hotel de exemplu).
Partile hotarasc asupra unui comision de X% din valoarea rezervarilor trimise. Exista o valoare maxima a acestui X legal/fiscal?
La RCA este limitat de ASF la 15% de exemplu, eu insa vorbesc de servicii turistice.
Un siteu (editat) practica de exemplu 25% comision. Exista insa si siteuri cu 5%. Eu pot cere sa zicem 35%?
Buna seara distinsi domni si doamne,
Citeam mai multe articole cu privire la reconsiderarea activitatii unei PFA din independenta in dependenta si spre surprinderea (si rusinea) mea, va marturisesc cu sinceritate ca nu inteleg un anumit paragraf, in speranta ca ma puteti ajuta.
Eu desfasor o activitate de intermediere, la norma de venit, facturand beneficiarului un comision din total comenzi valide livrare de acesta. Comenzile se obtin online prin siteurile mele. Respect art. 7 alin. (1) pct. 2.1 din Codul fiscal in sensul ca nu depind de beneficiar.
In normele metodologice insa exista 4 criterii si am cateva dificultati in a le intelege. Aceste criterii definesc o activitate ca independenta cu preponderenta dupa principiul prevalentei economicului asupra juridicului.
- libera alegere a desfasurarii activitatii, a programului de lucru si a locului de desfasurare a activitatii - OK, respect
- riscul pe care si-l asuma intreprinzatorul - fiind vanzari online exista riscuri (de exemplu daca serviciul furnizat de beneficiarul din contract clientului final este sub standard, clientii pot vorbi de rau siteurile mele, riscuri legate de motoare de cautare, sezonalitate, neprezentare client, samd), riscuri legate de eludarea sistemului (enorme, beneficiarul poate fura clientul prin fidelizare sau neraportare) - OK, respect,
- activitatea se desfasoara pentru mai multi client - OK, respect, am vreo 6 clienti, chit ca unul reprezinta cam 95% din business
- activitatea se poate desfasura nu numai direct, ci si cu personalul angajat de intreprinzator in conditiile legii - AICI nu mai inteleg.
Din cate stiu eu "se poate" nu echivaleaza cu "este obligatoriu ca".
Asadar se poate desfasura activitatea mea cu personal angajat? Da se poate. Se desfasoara cu personal angajat? Nu.
Se refera la posibilitate stricta? Gen activitatea unui receptioner care factureaza munca lui e clar dependenta, si se poate desfasura numai direct. Sau activitatea unui ziarist. A mea, se poate desfasura cu personal angajat. Dar nu se desfasoara. Sunt obligat sa angajez pentru a nu fi considerat dependent, sau paragraful se refera la posibilitatea privind activitatea in genere - gen pretabilitatea la folosirea fortei de munca.