Suntem un SRL ce presteaza servicii de dezvoltare software.
Ne intereseaza cea mai simpla (din punct de vedere contabil) dar si cea mai economica varianta pentru acordarea unui onorariu variabil colaboratorilor nostri ce nu au statut de persoana juridica (sau PFA)
Spre exemplu, firma colaboreaza cu un programator persoana fizica timp de doua luni de zile si doreste sa ii achite acestuia un onorariu de 5000 lei.
Persoana fizica are contract de munca la o alta firma (ii sunt platite contributiile de sanatate etc.).
Se poate incheia un contract pe drepturi de autor in acest caz si daca da, ce obligatii au ambele parti din punct de vedere al impozitului, asigurari de sanatate?
Societatea noastra (SRL, neplatitor de TVA) planuieste sa cumpere si achizitioneze prestarii servicii in UE si non-UE.
In acest sens, am depus declaratia 091 pentru TVA intracomunitar si ne-am inregistrat cu succes in ROI (codul de TVA primit este valid in VIES).
Nu sunt clare urmatoarele aspecte:
1. Ulterior depunerii declaratiei 091 am primit un cod de TVA intracomunitar diferit fata de CUI-ul firmei. Am dedus ca trebuie sa folosim acest cod cand cumparam/vindem in UE. Cand cumparam/vindem non-UE, folosim tot acest cod sau CUI-ul firmei fara "RO"?
2. Pe facturile de prestari servicii eliberate ce mentiune trebuie sa trecem privind taxarea inversa, in ce conditii (cumparator inregistrat in VIES sau nu), care este formularea si in ce limba se trece?
3. Din cate am inteles toate facturile emise (UE/non-UE) se emit fara TVA? Se achita TVA-ul ulterior in Romania in vreun caz (mentionez ca este vorba doar de prestari servicii)?