avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 960 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Contract colaborare persoana fizica
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Contract colaborare persoana fizica

Buna ziua,

Suntem un SRL ce presteaza servicii de dezvoltare software.

Ne intereseaza cea mai simpla (din punct de vedere contabil) dar si cea mai economica varianta pentru acordarea unui onorariu variabil colaboratorilor nostri ce nu au statut de persoana juridica (sau PFA)

Spre exemplu, firma colaboreaza cu un programator persoana fizica timp de doua luni de zile si doreste sa ii achite acestuia un onorariu de 5000 lei.

Persoana fizica are contract de munca la o alta firma (ii sunt platite contributiile de sanatate etc.).

Se poate incheia un contract pe drepturi de autor in acest caz si daca da, ce obligatii au ambele parti din punct de vedere al impozitului, asigurari de sanatate?

Multumesc anticipat.
Ultima modificare: Luni, 13 Aprilie 2015
radu_stoian, utilizator
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 16:26, 13 Aprilie 2015
Da, se poate incheia o conventie civila. Avand in vedere ca este si salariat, se retine si se vireaza la fisc16% impozit si 5,5% C.A.S.S.
Dat fiind ca de la anu' se schima codul fiscal, daca le dati banii pe drepturi de autor, i-ati nenorocit, caci vor avea de plata pe langa impozit, cass si cas la valoarea incasata, spre deosebire de legislatia actuala care este cat de cat mai relaxata.
Sincer problema dvs., este problema tuturor antreprenorilor din Romania, caci practic nu exista o smecherie legala pentru a putea plati bani mai putini la stat, insa dpmdv cea mai ieftina modalitate este contractul de colaborare cu
firma sau PFA
(cele dezavuate de dvs.), urmand ca fiecare sa isi gestioneze incasarile si cheltuielile (numai ca reversul este generat de lipsa de cunostinte economice a persoanelor in cauza, care de cele mai multe ori duc la probleme grave si chiar la faliment, pentru simplul motiv ca a te organiza si gestiona individual este destul de greu).
Concluzia: nu exista o solutie pe care o asteptati si care sa va convina (din pacate).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozitul forfetar madyfree1987 madyfree1987 1..As dori sa stiu si eu in ce consta impozitul forfetar si ce influenta are asupra persoanelor PFA . 2..As vrea sa stiu daca se poate lucra in domeniul ... (vezi toată discuția)
Pfa - avantaje, dezavantaje potarnichegalbena potarnichegalbena Buna seara Am si eu o intrebare : care ar fi avantajele si dezavantajele unui PFA? Ma refer la un pfa prestari servicii resurse umane , tinand cont si de ... (vezi toată discuția)
Care ar fi cea mai buna optiune (pfa, societate comerciala etc.) pentru a presta servicii pe internet? AdrianApan AdrianApan In primul rand buna tuturor si ma scuzati daca nu am \"nimerit\" categoria buna. Trec direct la subiect .... Sunt putin confuz in ceea ce priveste optiunea ... (vezi toată discuția)