avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 580 soluții astăzi
Forum Activitate vim78

Activitate vim78

S-a rezolvat!

In momentul in care am fost instiintat de refuzul platii despagubirii, am facut o sesizare la ASF.
Dupa ceva timp, am fost sunat de Uniqa si mi s-a comunicat ca in urma sesizarii mele, ei au reanalizat dosarul si s-a aprobat cererea de despagubire.

Deci nu voi mai merge in instanta asa cum intentionam.

Multumesc tuturor celor care si-au exprimat opinia pe marginea subiectului dezbatut!
@Bogdan65 multumesc pentru timpul si bunavointa de a explica in detaliu aspectele legate de asigurarea facultativa / asigurarea PAD. Sunt convins ca sunt multi cititori care acum sunt edificati.


Banca ar fi avut datoria sa va intocmeasca aceasta polita de asigurare sau, cel putin, sa va fi instiintat ca este obligatoriu sa va faceti una. La dosarul bancii, trebuioe ca, in fiecare an, sa fie o polita PAD cesionata in favoarea ei.

Evident acest lucru nu s-a intamplat.


Intrebare: cum platiti polita facultativa? Anual sau lunar? Vi se "trag" automat banii din cont si pentru asigurare?

Anual mi se trag bani din cont.


Inca o intrebare: oare ceea ce vi s-a intamplat in casa este ca urmare a cutremurului sau a traficului greu de langa casa?....

Nu este cazul de trafic, metrou, etc... in zona Galati au fost mai multe imobile afectate de seismul din 22 nov.


1. Trebuie sa va uitati pe polita de asigurare facultativa daca are sau nu fransiza. Aceea de 20.000 eur. Fransiza = partea din despagubire care nu este acordata de Asigurator clientului sau

Polita este fara fransiza.


3. Pana la reglementarea din 2013, cine dorea sa-si incheie o asigurare facultativa o putea face fara obligativitatea incheierii unei polite PAD. De ce se putea acest lucru? Pentru ca riscurile (3 la numar) erau cuprinse deja in polita de asigurare facultativa (cutremur, alunecare de teren sau inundatii, ca fenomen natural)

Exact, asta a fost si alegerea bancii sa opteze pt o polita extinsa facultativa care sa acopere o plaja completa de riscuri.


6. Astfel, odata cu reglementarile din anul 2013, s-a trecut la OBLIGATIVITATEA intocmirii, in cazul unei asigurari facultative de locuinta, a unei polite PAD (cu limitele mentionate mai sus) si apoi, la asigurarea facultativa propriu-zisa.

Corect, incepand cu iulie 2013, conform Normei ASF nr 7/2013.


Revenind: daca Dvs. detineti doar o polita facultativa, inseamna ca nu v-ati supus legii pentru ca trebuia sa va faceti si una obligatorie. Uniqa nu poate sa va despagubeasca pentru ca, IN CAZUL de cutremur, actioneaza PAD-ul, Dvs. nu-l aveti, deci, in ce baza sa va despagubeasca?

Eu polita facultativa o am incheiata in 2011 pe o perioada de 25ani, inainte de obligativitatea PAD.
Legea (Norma ASF nr 7/2013) spune ca: "Proprietarii de locuinte care au incheiate polite de asigurare facultative privind riscurile prevazute de Legea nr. 260/2008, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, au obligatia de a incheia PAD la data expirarii contractelor de asigurare facultativa."
De asemenea, Legea 243/2013, Art. IV spune: "Contractele de asigurare aflate in derulare la data intrarii in vigoare a prezentei legi, raman valabile in conditiile stabilite la data incheierii acestora"
Contractul meu expira in 2036, deci respect legea pana atunci, conform textului de lege.


Problema cea mare este la textul de lege cum am mai scris:

Astfel Norma ASF nr. 7/2013 publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 521 din 20 aug 2013, la Capitolul III, Art. 7, Alin. 1 precizeaza:
"Proprietarii de locuinte care au incheiate polite de asigurare facultative privind riscurile prevazute de Legea nr. 260/2008, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, au obligatia de a incheia PAD la data expirarii contractelor de asigurare facultativa"

Nota interna a ASF catre companiile de asigurari include la sfarsit un text care nu apare in forma publicata in Monitorul Oficial: "...sau in cazul contractelor de asigurare multianuale, la data primei aniversari a acesteia."

Daca nu apare in Monitorul Oficial, inseamna ca nu exista, corect?

Acum eu ca cetatean/consumator/asigurat de buna credinta, chiar daca as citi fiecare numar din Monitorul Oficial si as fi informat cu privire la schimbarile legislative, conform legilor in vigoare (Norma ASF nr. 7/2013 si Legea 243/2013, Art. IV ) sunt asigurat in termenii contractuali de la data semnarii politei din 2011 si sunt obligat sa inchei o asigurare PAD la data expirarii actualei asigurari in 2036.

Corect? Eu asa inteleg Legea si nu cred ca este cazul de interpretare a textului de lege (cel oficial, publicat in Monitorul Oficial)
@Dandedan

Din ce am citit si aflat pana acum, teoretic dreptatea este de partea noastra, a celor care avem incheiate polite de asigurare pe mai multi ani, incheiate anterior 2013.

Astfel Norma ASF nr. 7/2013 publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 521 din 20 aug 2013, la Capitolul III, Art. 7, Alin. 1 precizeaza:
"Proprietarii de locuinte care au incheiate polite de asigurare facultative privind riscurile prevazute de Legea nr. 260/2008, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, au obligatia de a incheia PAD la data expirarii contractelor de asigurare facultativa"

Legea 243/2013 publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 456 din 24 iulie 2013, la Art. IV precizeaza:
"Contractele de asigurare aflate in derulare la data intrarii in vigoare a prezentei legi, raman valabile in conditiile stabilite la data incheierii acestora."

Pe de alta parte websitul paidromania.ro precizeaza:
"Conform modificarilor aduse Legii nr. 260/2008 prin Legea nr. 243/2013 (intrată în vigoare la data de 27 iulie 2013), proprietarii de locuinţe care au încheiate poliţe de asigurare facultativă, au obligaţia de a încheia PAD la data expirării acesteia sau in cazul contractelor de asigurare multianuale, la data primei aniversari a acestora, ulterioare datei de 27 iulie 2013"

De unde au ajuns la concluzia asta paidromania eu nu stiu. Poate cineva cu studii juridice imi spune daca ma insel sau nu.
@Dandedan
Si eu consider ca este un abuz al Uniqa...
La data incheierii politei (nu exista obligativitate PAD, polita mea fiind mai complexa si acoperind o gama mult mai extinsa de riscuri decat PAD) eram asigurat pt orice daune de la 0 - 30.000euro.
In urma modificarii legislatiei si a obligativitatii PAD, am devenit asigurat doar pt sume de la 20.000 - 30.000euro si conditionat de existenta PAD. Aceasta inseamna ca termenii contractuali ai politei s-au schimbat si in mod normal ar fi trebuit sa fiu informat de acest lucru, ceea ce nu s-a intamplat.
Nu stiu daca gresesc, nu am studii juridice, dar incerc sa ma ghidez dupa logica si bun simt.
laleaua-neagra a scris:

Referitor la polita multianuala incheiata in 2011, asiguratorul a transmis bancii sau dv ca incepand cu data X, aveti fransiza de 20.000 euro pentru riscurile acoperite de PAD?Daca da, atunci trebuia incheiata polita obligatorie, daca NU ati fost informat de modificari ale clauzelor politei initiale ar trebui sa acopere riscul de cutremur .Parerea mea!


Nu m-a contactat nimeni niciodata sa-mi spuna nimic, nici cu ocazia platii anuale a politei.
cyan a scris:

Unde se mentioneaza in lege in ce ordine activeaza asigurarile si cat acopera fiecare?


Art. 19 alineatul 4.1: "In cazul in care o persoana are atat un contract de asigurare obligatorie, cat si unul de asigurare facultativa, plata despagubirilor se face mai intai in baza contractului de asigurare obligatorie, urmand ca pentru restul de despagubire neacoperit, plata sa se faca in baza contractului de asigurare facultativa. Valoarea asigurata luata in calcul la stabilirea ratei asigurarii facultative reprezinta diferenta dintre valoarea totala a locuintei asigurate si valoarea asigurata luata in calcul la stabilirea ratei asigurarii obligatorii."

Daca esti asigurat pt 50.000euro pe facultativa si le ai pe amandoua, PAID iti plateste 20.000, restul, ce depaseste aceasta suma, este platita de facultativa.
@laleaua-neagra
Nu, nu este nimic inclus in rata

@cyan
Asa este, adresa nu este accesibila publicului larg, este adresata conducerii Uniqa.
Orice om intreg la cap s-ar gandi ca nu le este trimisa o adresa degeaba si ca la randul lor ar fi trebuit sa-si instiinteze clientii existenti, asa cum am aflat ca au facut alte companii de asigurari.
La data contractarii politei, in noiembrie 2011, polita PAD nu era obligatorie daca exista o alta facultativa.
De aceea probabil s-a si ales o polita completa, extinsa care sa acopere toate riscurile, inclusiv cele PAD.
Acum ei ca au stiut dar nu au zis nimic, se incadreaza la tainuire, sau cum...?!?... din moment ce schimbarea legislatiei afecteaza conditiile contractuale ale politei initiale.
Plastic vorbind, in 2011 m-am culcat asigurat si in 2014 m-am trezit si neasigurat si cu banii luati!
Ce ma intriga si mai mult este Art. IV din Legea nr. 243/2013:
"Art. IV
Contractele de asigurare aflate in derulare la data intrarii in vigoare a prezentei legi, raman valabile in conditiile stabilite la data incheierii acestora."


Nu mai inteleg...

Buna ziua,

In 2011 in urma contractarii unui credit garantat cu ipoteca a trebuit sa fac si o asigurare a locuintei pe o perioada de 25ani, suma asigurata fiind de 30.000euro.

In urma cutremurului din noiembrie 2014 apartamentul a suferit avarii si am deschis dosar de dauna.

Dupa aproape 5 luni primesc instiintare de la Uniqa Asigurari ca nu mi se aproba cererea de despagubire deoarece conform adresei Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) nr AO/B-23793/2.07.2013 "Proprietarii de locuinte care au incheiate polite de asigurare facultative privind riscurile prevazute de Lg 260/2008, republicata, au obligatia de a incheia polite PAD la data expirarii contractelor de asigurare facultative sau in cazul contractelor multianuale, la data primei aniversari a acestora".

Eu am stat fara griji pana acum ca am o asigurare cu pachetul cel mai complex oferit de asigurator si cand s-a ivit o problema... este tot vina mea.

Adresa ASF le-a fost adresata lor, ei au stiut de ea si de implicatiile ei.
De ce in toti acesti ani, nu m-au contactat sa-mi propuna si o asigurare PAD, daca cea facultativa incheiata cu ei nu are efecte fara prezenta uneia PAD?
Eu consider ca este greseala firmei, nu a mea.
Prin modificarea legislatiei eu consider ca s-au schimbat termenii contractuali ai politei facultativesi firma ar fi trebuit sa ma contacteze.
Nici la incheierea politei nici ulterior, nimeni de la firma nu m-a contactat sa-mi spuna ceva de PAD.

Ce as putea sa fac in acest caz?

Multumesc