@Bogdan65 multumesc pentru timpul si bunavointa de a explica in detaliu aspectele legate de asigurarea facultativa / asigurarea PAD. Sunt convins ca sunt multi cititori care acum sunt edificati.
Banca ar fi avut datoria sa va intocmeasca aceasta polita de asigurare sau, cel putin, sa va fi instiintat ca este obligatoriu sa va faceti una. La dosarul bancii, trebuioe ca, in fiecare an, sa fie o polita PAD cesionata in favoarea ei.
Evident acest lucru nu s-a intamplat.
Intrebare: cum platiti polita facultativa? Anual sau lunar? Vi se "trag" automat banii din cont si pentru asigurare?
Anual mi se trag bani din cont.
Inca o intrebare: oare ceea ce vi s-a intamplat in casa este ca urmare a cutremurului sau a traficului greu de langa casa?....
Nu este cazul de trafic, metrou, etc... in zona Galati au fost mai multe imobile afectate de seismul din 22 nov.
1. Trebuie sa va uitati pe polita de asigurare facultativa daca are sau nu fransiza. Aceea de 20.000 eur. Fransiza = partea din despagubire care nu este acordata de Asigurator clientului sau
Polita este fara fransiza.
3. Pana la reglementarea din 2013, cine dorea sa-si incheie o asigurare facultativa o putea face fara obligativitatea incheierii unei polite PAD. De ce se putea acest lucru? Pentru ca riscurile (3 la numar) erau cuprinse deja in polita de asigurare facultativa (cutremur, alunecare de teren sau inundatii, ca fenomen natural)
Exact, asta a fost si alegerea bancii sa opteze pt o polita extinsa facultativa care sa acopere o plaja completa de riscuri.
6. Astfel, odata cu reglementarile din anul 2013, s-a trecut la OBLIGATIVITATEA intocmirii, in cazul unei asigurari facultative de locuinta, a unei polite PAD (cu limitele mentionate mai sus) si apoi, la asigurarea facultativa propriu-zisa.
Corect,
incepand cu iulie 2013, conform Normei ASF nr 7/2013.
Revenind: daca Dvs. detineti doar o polita facultativa, inseamna ca nu v-ati supus legii pentru ca trebuia sa va faceti si una obligatorie. Uniqa nu poate sa va despagubeasca pentru ca, IN CAZUL de cutremur, actioneaza PAD-ul, Dvs. nu-l aveti, deci, in ce baza sa va despagubeasca?
Eu polita facultativa o am incheiata in 2011 pe o perioada de 25ani, inainte de obligativitatea PAD.
Legea (Norma ASF nr 7/2013) spune ca: "Proprietarii de locuinte care au incheiate polite de asigurare facultative privind riscurile prevazute de Legea nr. 260/2008, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare,
au obligatia de a incheia PAD la data expirarii contractelor de asigurare facultativa."
De asemenea, Legea 243/2013, Art. IV spune: "Contractele de asigurare aflate in derulare la data intrarii in vigoare a prezentei legi, raman valabile in conditiile stabilite la data incheierii acestora"
Contractul meu expira in 2036, deci respect legea pana atunci, conform textului de lege.
Problema cea mare este la textul de lege cum am mai scris:
Astfel
Norma ASF nr. 7/2013 publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 521 din 20 aug 2013, la Capitolul III, Art. 7, Alin. 1 precizeaza:
"Proprietarii de locuinte care au incheiate polite de asigurare facultative privind riscurile prevazute de Legea nr. 260/2008, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, au obligatia de a incheia PAD la data expirarii contractelor de asigurare facultativa"
Nota interna a ASF catre companiile de asigurari include la sfarsit un text care nu apare in forma publicata in Monitorul Oficial: "...sau in cazul contractelor de asigurare multianuale, la data primei aniversari a acesteia."
Daca nu apare in Monitorul Oficial, inseamna ca nu exista, corect?
Acum eu ca cetatean/consumator/asigurat de buna credinta, chiar daca as citi fiecare numar din
Monitorul Oficial si as fi informat cu privire la schimbarile legislative, conform legilor in vigoare (
Norma ASF nr. 7/2013 si
Legea 243/2013, Art. IV ) sunt asigurat in termenii contractuali de la data semnarii politei din 2011 si sunt obligat sa inchei o asigurare PAD la data expirarii actualei asigurari in 2036.
Corect? Eu asa inteleg Legea si nu cred ca este cazul de interpretare a textului de lege (
cel oficial, publicat in Monitorul Oficial)