avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 732 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Asigurarea facultativa / asigurarea obligatorie (PAD) ...
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Asigurarea facultativa / asigurarea obligatorie (PAD) a locuintei ipotecate, despagubire refuzata

Buna ziua,

In 2011 in urma contractarii unui credit garantat cu ipoteca a trebuit sa fac si o asigurare a locuintei pe o perioada de 25ani, suma asigurata fiind de 30.000euro.

In urma cutremurului din noiembrie 2014 apartamentul a suferit avarii si am deschis dosar de dauna.

Dupa aproape 5 luni primesc instiintare de la Uniqa Asigurari ca nu mi se aproba cererea de despagubire deoarece conform adresei Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) nr AO/B-23793/2.07.2013 "Proprietarii de locuinte care au incheiate polite de asigurare facultative privind riscurile prevazute de Lg 260/2008, republicata, au obligatia de a incheia polite PAD la data expirarii contractelor de asigurare facultative sau in cazul contractelor multianuale, la data primei aniversari a acestora".

Eu am stat fara griji pana acum ca am o asigurare cu pachetul cel mai complex oferit de asigurator si cand s-a ivit o problema... este tot vina mea.

Adresa ASF le-a fost adresata lor, ei au stiut de ea si de implicatiile ei.
De ce in toti acesti ani, nu m-au contactat sa-mi propuna si o asigurare PAD, daca cea facultativa incheiata cu ei nu are efecte fara prezenta uneia PAD?
Eu consider ca este greseala firmei, nu a mea.
Prin modificarea legislatiei eu consider ca s-au schimbat termenii contractuali ai politei facultativesi firma ar fi trebuit sa ma contacteze.
Nici la incheierea politei nici ulterior, nimeni de la firma nu m-a contactat sa-mi spuna ceva de PAD.

Ce as putea sa fac in acest caz?

Multumesc
Ultima modificare: Luni, 20 Aprilie 2015
vim78, utilizator
Cel mai recent răspuns: vim78 , utilizator 21:40, 3 Iunie 2015
Majoritatea bancilor au solicitat sau au incheiat polite PAD (obligatorii) pentru clientii lor, prima de asigurare ( de 20 euro) ar trebui sa se regaseasca in rata. Intrebati la banca daca nu a fost emisa pt dv o astfel de polita si au"uitat" sa va instiinteze.
Adresa ASF nu este disponibila publicului, nu am gasit-o nici pe net, in mod sigur a fost trimisa doar asiguratorilor iar acestia aveau obligatia sa notifice clientii si sa adauge act aditional la contractul de asigurare.

Parerea mea este sa faceti o sesizare la ASF si ANPC si in care sa relatati ca nu ati fost informat de catre asigurator despre schimbarea conditiilor de asigurare, faptul ca adresa ASF nu este disponibila publicului (daca era destepti va citau din legea nr. 243/2013, treceti cu vedere ca ati aflat acum despre lege) nici nu am stiu ca asigurarea facultativa este conditionata de PAD, este ca si cum CASCO este conditionat de RCA!!, deh, Romania! ) si ca nu a fost incheiat niciun act aditional de la data expirarii contractului de asigurare facultaativa, era obligatia asiguratorului sa emita actul aditional cu noile conditii.

[ link extern ]

Norma ASF nr. 7/2013 privind forma si clauzele cuprinse in contractul de asigurare obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren si inundatiilor

Art. 7. - (1) Proprietarii de locuinte care au incheiate polite de asigurare facultative privind riscurile prevazute de Legea nr. 260/2008, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, au obligatia de a incheia PAD la data expirarii contractelor de asigurare facultativa

www.avocatnet.ro/content/art...

Acum, daca ne gandim putin, chiar daca se spune ca necunoasterea legii nu te absolva de efectele, nu inseamna ca toata pupulatia isi cumpara zilnic Monitorul Oficial sa se informeze cu privire la noutatile legislative!
Sa ne gandim numai cati copaci ar trebui taiati pentru hartie!!

In adresa mentionata in mod sigur sunt transmise si instructiuni cu privire la informarea clientilor.

Nu am avut timp sa citesc toata legea nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor actualizata dupa aparitia normei ASF 7/2013 dar ar trebui sa scrie pe undeva daca modalitatea de plata a despagubirilor este conditionata de PAD.

[ link extern ]

Se pune intrebarea daca ai cele doua asigurari, obligatorie PAD si cea facultativa, este despagubit de ambele pentru acelasi eveniment?!
Ultima modificare: Luni, 20 Aprilie 2015
cyan, moderator
Polita PAD functioneaza la primul risc absolut, adica va despagubi daunele la cladire in limita sumei asigurate (primii 10.000 respectiv 20.000 EUR), actionand ca o fransiza deductibila pentru polita facultativa. Daca evenimentul provoaca daune peste aceste valori, se activeaza protectia facultativa.
Deci pot exista despagubiri diferite pe acelasi eveniment, dar nu pe aceeasi plaja de daune.
Unde se mentioneaza in lege in ce ordine activeaza asigurarile si cat acopera fiecare?


@laleaua-neagra
Nu, nu este nimic inclus in rata

@cyan
Asa este, adresa nu este accesibila publicului larg, este adresata conducerii Uniqa.
Orice om intreg la cap s-ar gandi ca nu le este trimisa o adresa degeaba si ca la randul lor ar fi trebuit sa-si instiinteze clientii existenti, asa cum am aflat ca au facut alte companii de asigurari.
La data contractarii politei, in noiembrie 2011, polita PAD nu era obligatorie daca exista o alta facultativa.
De aceea probabil s-a si ales o polita completa, extinsa care sa acopere toate riscurile, inclusiv cele PAD.
Acum ei ca au stiut dar nu au zis nimic, se incadreaza la tainuire, sau cum...?!?... din moment ce schimbarea legislatiei afecteaza conditiile contractuale ale politei initiale.
Plastic vorbind, in 2011 m-am culcat asigurat si in 2014 m-am trezit si neasigurat si cu banii luati!
Ce ma intriga si mai mult este Art. IV din Legea nr. 243/2013:
"Art. IV
Contractele de asigurare aflate in derulare la data intrarii in vigoare a prezentei legi, raman valabile in conditiile stabilite la data incheierii acestora."


Nu mai inteleg...

Ultima modificare: Luni, 20 Aprilie 2015
vim78, utilizator

Alte discuții în legătură

Lamurire asigurare obligatorie(pad) vs asigurare facultativa phoenix13 phoenix13 salut, am o asigurare facultativa (a trebuit sa o fac pt programul prima casa) in care printre riscurile asigurate se afla si in caz \\"inundatii, ... (vezi toată discuția)
Apartament prima casa, banca cere asigurare facultativa la valoare ... silviu1975 silviu1975 Apartament Prima Casa, banca cere asigurare facultativa la valoare mai mare decat cea contractuala Contractul de credit semnat cu banca spune clar ca eu ... (vezi toată discuția)
Asigurare obligatorie locuinta artur1971 artur1971 Buna ziua ! Va rog sa ma ajutati sa inteleg o problema . Eu am asigurat apartamentul de 5 ani in fiecare an . Acum vine legea si spune ca trebuie sa fac o ... (vezi toată discuția)