Buna ziua, tema ridicata de mine nu este legata de utilitatea predarii obiectului Religie Ortodoxa in scoli, discutia pe tema asta poate degenera si sa o tinem asa un an (subiectul a fost transat de CCR). Problema ridicata mi-am dorit a fi privita ca loc de munca, nu ca si continut al muncii.
As vrea sa-l intreb pe dl.
gabrielandrei daca stie cumva de vreo lege speciala in domeniu, eu personal nu am gasit nimic in acest sens.
Ordinul MECS nr. 3375/2015 privind aprobarea Metodologiei privind transferul personalului didactic auxiliar si personalului nedidactic angajat in unitatile de invatamant preuniversitar de stat in anii 2015 si 2016 nu prevede nimic referitor la profesorii de RELIGIE ORTODOXA. Deci nu inteleg la care lege specifica face referiere. Poate o fi ceva pe undeva.
Domnului avand pseudonimul
teufelssohn as mai avea cateva intrebari, sau mai bine zis poate ma lamureste un pic mai bine referitor la unele afirmatii:
Însă alegerea profesiei se face în cunoștință de cauză, implicând cunoașterea, asumarea și respectarea legislației care reglementează exercitarea acelei profesii.
Din pacate nu cunosc foarte bine domeniul legislativ, eu la baza fiind inginer, insa ma intreb daca acest "
PROTOCOL" h t t p://w w w .edu.ro/index.php/articles/21404 poate fi consideat lege in exercitarea profesiei in sensul la care faceti dumneavoastra referire.
Referitor la:
Deci nu e vorba de nicio îngrădire a dreptului la muncă. Conform aceluiași art. 3 din Codul Muncii, nimeni nu vă poate obliga să alegeți această profesie.
Dar spune Codul Muncii ca nici nu ma poate impiedica cineva sa nu muncesc intr-o anumita profesie dobandita pe drept in conditiile legislatiei romane. Acea binecuvantare consider a fi obligatorie in momentul inscrierii la o facultate (pas optional) de profil astfel incat filtrarea sa fie realizata la sursa. Se poate considera ca odata cu finalizarea studiilor s-au obtinut toate competentele necesare profesarii (verificate mai apoi prin examenul de titularizare/suplinire).
Altfel, toți alsolvenții de limbi străine ar trebui să fim profesori și nu ar mai exista traducători, interpreți, terminologi, revizori etc. Sau toți absolvenții de drept ar fi automat avocați și atunci nu ar mai exista notari, executori judecătorești, judecători, procurori, consilieri juridici etc.
Absolventii de limbi straine ce si-au facut modulul de psihopedagogie pot profesa oricand in invatamant ca titulari sau suplinitori. Alegerea de traducator este optiunea lor personala de a lucra in privat. Diploma obtinuta la terminarea facultatii
este conditie necesara si suficienta pentru accesul la examenul de titularizare/suplinire, care odata promovat iti garanteaza intrarea in sistem. Fara alte autorizari.
Absolventii de drept, nu ies avocati si nici procurori si nici notari, ci juristi. Diploma obtinuta este necesara si suficienta (din cate stiu) pentru a profesa ca jurist, iar la alegerea lor sa devina avocati, procurori, notari, etc, in baza examenului de admitere in barou (echivalent cu examenul de titularizare/suplinire sustinut de profesori). Nu le trebuie alta hartie pentru a profesa meseria de jurist ci le trebuie alta hartie pentru a alege "o specializare" a aceste meserii (sper sa nu spun prostii).
Referitor la discriminarea profesorilor de religie față de alte categorii de profesori, nici asta nu cred că există, fiindcă numai disciplina religie este legată de o anumită biserică sau alta, nu și discipline precum desen, educație fizică, matematică etc. Deci biserica nu se poate băga să dea binecuvântarea altor categorii de profesori, ale căror discipline nu țin în niciun fel de ea.
Nu am pus problema ca BOR sa dea binecuvantare profesorilor de sport, ci doar ca profesorii de alte specialitati pot preda fara alta hartie, autorizare, aviz (de la nu stiu ce campion mondial de ciclism de exemplu pentru a preda educatie fizica, sau de la nu stiu ce pictor mare autoritate in domeniul artelor plastice pentru a deveni profesor de desen ori de la comandantul suprem al flotei comerciale romane pentru a deveni ofiter pe nava).
Sotia mea este titulara in alt judet decat cel in care lucrez eu de cativa ani iar odata cu terminarea concediului maternal incercam cumva sa obtinem un transfer/detasare.
Problema idioata ce apare este ca pentru a se putea detasa, trebuie mai intai sa renunte la binecuvantarea de la fostul loc de munca si sa obtina o noua binecuvantare in parohia noului loc de munca. Cu alte cuvinte, sa renunte la locul de munca actual si pierderea titularizarii (prin retragerea binecuvantarii) inainte de a vedea care sunt posturile libere in judetul in care cere transferul. Acest lucru
nu se intampla insa si in cazul altor discipline (programul de transfer fiind astfel gandit incat sa permita sa te intorci la fostul loc de munca daca nu gasesti post). Ba chiar i s-a spus in fata ca renuntarea la binecuvantare se acorda fara probleme in schimb daca va vrea sa se intoarca nu se stie daca mai e posibil.
Subiectul nu l-am deschis degeaba sau doar pentru a face conversatie, ma interesa foarte serios sa stiu cam cum ar sta treaba din punct de vedere legal fiind un pas premergator consultarii unui avocat specializat pe relatii de munca.
Multumesc!