avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1181 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Binecuvantarea profesorului de religie in vederea ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Binecuvantarea profesorului de religie in vederea angajarii si codul muncii

Buna ziua, as avea o intrebare privind modalitatea de incadrare (angajare) a profesorilor de religie in scoli. Astfel, conform protocolului incheiat intre Ministerul Educatiei Nationale si Partiarhia Romana in data de 29.05.2014, profesorul de religie nu poate preda in scoli fara acordul chiriarhului.
Intrebarea mea ar fi cat de constitutionala reprezinta aceasta "ingradire a muncii" in conditiile in care in codul muncii prevede clar la Art.3:
(1) Libertatea muncii este garantata prin Constitutie. Dreptul la munca nu poate fi ingradit.
(2) Orice persoana este libera in alegerea locului de munca si a profesiei, meseriei sau activitatii pe care urmeaza sa o presteze.
(3) Nimeni nu poate fi obligat sa munceasca sau sa nu munceasca intr-un anumit loc de munca ori intr-o anumita profesie, oricare ar fi acestea.
(4) Orice contract de munca incheiat cu nerespectarea dispozitiilor alin. (1)-(3) este nul de drept.

Personal consider ca atat timp cat o persoana urmeaza studiile unei facultati de profil avand studiile necesare profesarii in domeniul ales, aceasta "binecuvantare" nu constituie decat o ingradire a dreptului la munca.
As vrea sa mai mentionez prevederile Art.5 din codul muncii si sa intreb cum este vazuta in conditiile scrise mai sus egalitatea de tratament intre profesorii de diferite specialitati si cei de religie in conditiile in care numai cei din urma sunt obligati sa posede si alta "autorizare" decat dovada capacitatii profesionale.
Multumesc!

Art. 5. [egalitatea de tratament]
(1) În cadrul relaţiilor de muncă funcţionează principiul egalităţii de tratament faţă de toţi salariaţii şi angajatorii.
(2) Orice discriminare directă sau indirectă faţă de un salariat, bazată pe criterii de sex, orientare sexuală, caracteristici genetice, vârstă, apartenenţă naţională, rasă, culoare, etnie, religie, opţiune politică, origine socială, handicap, situaţie sau responsabilitate familială, apartenenţă ori activitate sindicală, este interzisă.
(3) Constituie discriminare directă actele şi faptele de excludere, deosebire, restricţie sau preferinţă, întemeiate pe unul sau mai multe dintre criteriile prevăzute la alin. (2), care au ca scop sau ca efect neacordarea, restrângerea ori înlăturarea recunoaşterii, folosinţei sau exercitării drepturilor prevăzute în legislaţia muncii.
(4) Constituie discriminare indirectă actele şi faptele întemeiate în mod aparent pe alte criterii decât cele prevăzute la alin. (2), dar care produc efectele unei discriminări directe.

Buna seara!

Aveti dreptate. Si mie mi se pare o ingradire flagranta.

Cu stima.
ionutmorogan a scris:

Buna ziua, as avea o intrebare privind modalitatea de incadrare (angajare) a profesorilor de religie in scoli. Astfel, conform protocolului incheiat intre Ministerul Educatiei Nationale si Partiarhia Romana in data de 29.05.2014, profesorul de religie nu poate preda in scoli fara acordul chiriarhului.
========================================


Nu stiu ce-i cu "protocolul" asta, nu are nicio valoare juridica, stiu ca au fost niste discutii si au lasat-o balta, ca prea era de oaie.

Va rog sa luati nota de faptul ca "ora de religie" nu este ora de propaganda crestin ortodoxa, aceea se face numai la biserica. Deci Patriarhia, desi aspira la titlul de "biserica nationala", inca nu am reusit sa ne intoarcem in Evul Mediu, si s-o trecem in Constitutie. Iar daca suntem cumva intr-un sat dobrogean, cu multi musulmani, il lasam pe un habotnic, "validat" de BOR, sa le explice copiilor musulmani ca ei sunt necredinciosi si vor ajunge direct in iad daca nu se convertesc? Eventual cu parintii?
Chiar nu stiu de unde ati scos "tema" asta, asa, din plictiseala, ca prea am lalait-o zilele astea?
Conform art. 3 din Codul Muncii coroborat cu art. 41 din Constituția României, într-adevăr, dreptul la muncă nu poate fi îngrădit, iar alegerea profesiei este liberă.

Însă alegerea profesiei se face în cunoștință de cauză, implicând cunoașterea, asumarea și respectarea legislației care reglementează exercitarea acelei profesii.

Prin urmare, dacă există o reglementare oficială care prevede obligativitatea binecuvântării profesorilor de religie de către biserică, acela care dorește să practice această profesie o va practica numai cu respectarea reglementărilor în vigoare, deci implicit și a acesteia privind binecuvântarea bisericii.

Deci nu e vorba de nicio îngrădire a dreptului la muncă. Conform aceluiași art. 3 din Codul Muncii, nimeni nu vă poate obliga să alegeți această profesie. Dacă nu vă place reglementarea asta cu binecuvântarea bisericii, sunteți liber să alegeți altă profesie, a cărei practicare să nu fie condiționată de această reglementare.

Întrebarea care se pune este dacă Ministerul Educației are asemenea protocol cu toate cultele recunoscute oficial sau numai cu BOR. Dacă ar avea numai cu BOR, ar putea fi caz de discriminare.

Deși, dacă ne gândim bine, art. 32 alin. 7 din Constituția României prevede următoarele:

"Statul asigură libertatea învățământului religios, potrivit cerintelor specifice fiecărui cult. În școlile de stat, învățământul religios este organizat și garantat prin lege." (sublinierea mea)

Astfel, binecuvântarea asta a BOR ar putea fi considerată drept o cerință specifică a cultului în cauză. Nimeni nu oprește celelalte culte recunoscute oficial să aibă și ele cerințe specifice similare și să încheie protocol cu Ministerul Educației așa cum a făcut BOR.

Nu prea e clar ce caută disciplina Religie în școlile de stat într-un stat laic, în care biserica este separată de stat. Dar asta deja e o altă problemă.

Cât privește studiile de specialitate, ele reprezintă o condiție necesară, dar nu și suficientă, pentru practicarea unei anumite profesii. Altfel, toți alsolvenții de limbi străine ar trebui să fim profesori și nu ar mai exista traducători, interpreți, terminologi, revizori etc. Sau toți absolvenții de drept ar fi automat avocați și atunci nu ar mai exista notari, executori judecătorești, judecători, procurori, consilieri juridici etc.

Prin urmare, regimul de recunoaștere a diplomelor de studii este diferit de regimul de recunoaștere a calificărilor profesionale. Poate cel mai bine se vede asta în legislația profesiilor reglementate, unde condiția de a fi licențiat(ă) a(l) unei facultăți de profil reprezintă doar una din multele condiții prevăzute de lege pe care candidatul trebuie să le îndeplinească la modul cumulativ.

Referitor la discriminarea profesorilor de religie față de alte categorii de profesori, nici asta nu cred că există, fiindcă numai disciplina religie este legată de o anumită biserică sau alta, nu și discipline precum desen, educație fizică, matematică etc. Deci biserica nu se poate băga să dea binecuvântarea altor categorii de profesori, ale căror discipline nu țin în niciun fel de ea.
În esență, este vorba despre solicitarea de către angajator (inspectorat școlar) a unui aviz de specialitate. Nu mi se pare nimic abuziv în asta.
Fiecare cult are propria dogmă/ doctrină și sunt destule situații în care absolvirea studiilor de profil (teologie) trebuie completată de alte acte.
Cum ar fi un preot caterisit care predă religia la școală?!
Buna ziua.
Mai intai se aplica legea speciala , si apoi Codul Muncii.S-e considera ca nu orice persoana poate sa predea religia. Ea trebuie sa fie un exemplu demn de urmat , pentru elev.De aceea binecuvantarea este esentiala si general obligatorie.In scolile din Romania,orele de religie au ajuns sa fie predate de preoti care au intrat in posesia acestei binecuvantari,dar care nu au sustinut nici un concurs de titularizare.Si in cele mai multe cazuri,acesti preoti nici nu vin la ore, din diverse motive:sunt la slujba, la parastase, la inmormantare...Si ce este mai dureros,preotii au dreptul sa predea si ore de muzica.
Aveti dreptate in ceea ce priveste dreptul la munca si egalitatea de tratament.
Dar binecuvantarea ,poate fi interpretata si ca o conditie de a va inscrie la concurs.
Numai ca conditiile de inscriere la concurs nu sunt obligatorii numai pentru acele personaje sustinute de MEC, inspectorat ,politic,si mai recent de rudele ,prietenii si sustinatorii primarului etc.Sutn cazuri in care un susplinitor ocupa functia de director de scoala , inspector de zona, fara sa indeplineasca condiitiiile prevazute de Legea nr. 1/2011. In schimb, dumneavoastra nu va primeste dosarul ,daca nu aveti" binecuvantarea" .

Alte discuții în legătură

Posturi pentru pensionari in invatamant cimpeanr cimpeanr Buna ziua, am o prietena care lucreaza ca si profesoara la un seminar catolic pana in acest an cand directorul a angajat o profesoara pensionara in locul ei si ... (vezi toată discuția)
Preotul ortodox i-a spus bunicii că nu va aproba înmormântarea ei lângă bunicul, unde are concesionat locul de veci, pentru că s-a pocăit. ce pot face ca să-l conving atunci când va sosi momentul? wazz wazz Buna ziua Bunicul meu a fost ingropat in cimitir ortodox acum 25 ani. Bunica mea are si ea loc de veci langa el tot de atunci. Ieri popa i a spus ca nu va ... (vezi toată discuția)
Drapelul sus si randurile stranse! Adalbert Gabriel Gazdovici Adalbert Gabriel Gazdovici Un spamer care nu oboseste niciodata sa-si schimbe adresa si sa-mi scrie mi-a trimis un link catre o stire \\"[b]INCREDIBIL: Bani cheltuiti pentru defaimarea ... (vezi toată discuția)