avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 846 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Binecuvantarea profesorului de religie in vederea ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Binecuvantarea profesorului de religie in vederea angajarii si codul muncii

Buna ziua, as avea o intrebare privind modalitatea de incadrare (angajare) a profesorilor de religie in scoli. Astfel, conform protocolului incheiat intre Ministerul Educatiei Nationale si Partiarhia Romana in data de 29.05.2014, profesorul de religie nu poate preda in scoli fara acordul chiriarhului.
Intrebarea mea ar fi cat de constitutionala reprezinta aceasta "ingradire a muncii" in conditiile in care in codul muncii prevede clar la Art.3:
(1) Libertatea muncii este garantata prin Constitutie. Dreptul la munca nu poate fi ingradit.
(2) Orice persoana este libera in alegerea locului de munca si a profesiei, meseriei sau activitatii pe care urmeaza sa o presteze.
(3) Nimeni nu poate fi obligat sa munceasca sau sa nu munceasca intr-un anumit loc de munca ori intr-o anumita profesie, oricare ar fi acestea.
(4) Orice contract de munca incheiat cu nerespectarea dispozitiilor alin. (1)-(3) este nul de drept.

Personal consider ca atat timp cat o persoana urmeaza studiile unei facultati de profil avand studiile necesare profesarii in domeniul ales, aceasta "binecuvantare" nu constituie decat o ingradire a dreptului la munca.
As vrea sa mai mentionez prevederile Art.5 din codul muncii si sa intreb cum este vazuta in conditiile scrise mai sus egalitatea de tratament intre profesorii de diferite specialitati si cei de religie in conditiile in care numai cei din urma sunt obligati sa posede si alta "autorizare" decat dovada capacitatii profesionale.
Multumesc!

Art. 5. [egalitatea de tratament]
(1) În cadrul relaţiilor de muncă funcţionează principiul egalităţii de tratament faţă de toţi salariaţii şi angajatorii.
(2) Orice discriminare directă sau indirectă faţă de un salariat, bazată pe criterii de sex, orientare sexuală, caracteristici genetice, vârstă, apartenenţă naţională, rasă, culoare, etnie, religie, opţiune politică, origine socială, handicap, situaţie sau responsabilitate familială, apartenenţă ori activitate sindicală, este interzisă.
(3) Constituie discriminare directă actele şi faptele de excludere, deosebire, restricţie sau preferinţă, întemeiate pe unul sau mai multe dintre criteriile prevăzute la alin. (2), care au ca scop sau ca efect neacordarea, restrângerea ori înlăturarea recunoaşterii, folosinţei sau exercitării drepturilor prevăzute în legislaţia muncii.
(4) Constituie discriminare indirectă actele şi faptele întemeiate în mod aparent pe alte criterii decât cele prevăzute la alin. (2), dar care produc efectele unei discriminări directe.

hotumattua a scris:


Daca eu vreau sa predau la o clasa de copii musulmani din Cogealac, popa nu-mi da binecuvantarea decat daca-i convertesc la crestinism si le predau biblia?

Categoric DA!


Ultima modificare: Sâmbătă, 9 Mai 2015
Ionica Porumbel, Consultant in arhivarea documentelor
Stimate domn, daca doriti sa predati la o clasa de musulmani,nu pe ei ii convertici la o alta religie, ci dominia voastra se converteste la religia musulmana.Daca intrati pe edu/ titularizare.ro , unde puteti gasi posturile scoase la concurs/rezultatele din toate judetele( sau puteti accesa fiecare isj in parte), veti constata ca in dreptul unor posturi de religie din cadrul unor licee de specilaitate catolica sau protestanta, veti constata ca una dintre conditiile scrie in dreptul acestor posturi este sa aiba avizul de la parohie sau...In cazul in care nu am acest aviz , atunci nu mi se primeste dosarul de inscriere, in vederea sustinerii concursului de titularizare.
in ceea ce priveste faptul ca doamna interesata nu a initat acesta discutie personal, haideti sa nu tragem concluzii pripite.Invatamantul a ajuns sa fie identic cu tataria de la marginea santului. Fiecare tace din gura ca sa aiba un loc de munca.Iar sotul dansei ar trebui sa fie un exemplu pentru toti parintii.Dansul nu a dorit decat sa afle , daca este legal sau nu ca un profesor titular de religie sa piarda titularizarea pentru ca nu poate obtine " binecuvantarea ".
In ceea ce priveste faptul ca protcolul poate fi facut praf in instanta , si ca exista in primul rand Constitutia,Codul Muncii..., pot sa va afirm ca pana la respectare acestora , ne mananca lupii.Daca nu ridicati exep de nec. la momentul potrivit, pierdeti procesul.Daca in legea speciala ( in aces caz Legea Educatiei), exista anumite conditii care nu sunt prevazute si in legea generala( CM), atunci se aplica mai intai acestea,si apoi se completeaza dispozitii prevazute in CM.Si ca sa aveti imaginea mai completa asupra invatamantului romanesc, am a va dau cateva exemple , care sunt permise datorita legislatiei in viguare:
Exista un ordin al ministrului, care cuprinde facultatile pe care o persoana trebuie sa le fii urmat , pentru a putea preda o anumita materie, si pentru a putea sa te titularizezi in invatamant.in cazul in care nu ai urmat acea facultate,atunci nu te poti titulariza ,dar poti sa predai in invatamant , ca suplinitor necalificat,avand un salariu minim pe economie.Atfel:o persona care a urmat energetic nu poate sa se titulrizeze pe informatica/fizica nici macar la nivel gimnazial .Inginerii geologi ,cu 5 ani de facultate, nu se pot titulariza pe geografie. Ei sunt platiti la acelasi nivel, cu o persoana care a absolvit doar liceul.O persona cu facultate,care ocupa un post de educator /invatator este platita ca necalificat in cazul in care nu a terminat" fac de institutori".Adica persoana care a terminat liceul pedagogic este considerata mai calificata decat o persoana cu studii superioare(chiar daca acea persoana a urmat si modulul pedagogic).O persoana care a urmat un masterat educatie plastica a fost platita necalificat, deorecepe diploma de masterat in desen, nu se specifica ca este o diploma de recovertie in desen.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Posturi pentru pensionari in invatamant cimpeanr cimpeanr Buna ziua, am o prietena care lucreaza ca si profesoara la un seminar catolic pana in acest an cand directorul a angajat o profesoara pensionara in locul ei si ... (vezi toată discuția)
Preotul ortodox i-a spus bunicii că nu va aproba înmormântarea ei lângă bunicul, unde are concesionat locul de veci, pentru că s-a pocăit. ce pot face ca să-l conving atunci când va sosi momentul? wazz wazz Buna ziua Bunicul meu a fost ingropat in cimitir ortodox acum 25 ani. Bunica mea are si ea loc de veci langa el tot de atunci. Ieri popa i a spus ca nu va ... (vezi toată discuția)
Drapelul sus si randurile stranse! Adalbert Gabriel Gazdovici Adalbert Gabriel Gazdovici Un spamer care nu oboseste niciodata sa-si schimbe adresa si sa-mi scrie mi-a trimis un link catre o stire \\"[b]INCREDIBIL: Bani cheltuiti pentru defaimarea ... (vezi toată discuția)