Buna ziua,
tatal meu se afla intr-un proces de iesire din indiviziune (al 5-lea cred, precedentele sfarsindu-se mai degraba in coada de peste) cu fratele lui. Obiectul procesului este o casa cu 3 camere, hol, baie, bucatarie si camara plus teren. Asupra partajarii terenului aproape ne-am inteles, ramane in schimb o mare problema, sulta pe care partea adversa ne-o pretinde. Sulta respectiva se raporteaza si la corpul II al casei, corp care era o ruina in momentul in care fratele meu l-a renovat si amenajat (in anii 1993-1994) pentru a putea locui acolo impreuna cu familia lui. Mai mult, in momentul in care noi am revenit in casa parinteasca a tatalui meu (1971), am primit un ordin de repartitie cu folosinta exclusiva a doua din cele trei camere si cu uz comun, impreuna cu bunicul meu, pentru hol, baie, bucatarie ... Acest ordin de repartitie a fost eliberat de sfatul popular al orasului (in vremea respectiva) intrucat fratele tatalui meu, cu familia lui s-au mutat in apartamentul nostru (proprietate de stat). Acest schimb de locuinte a avut loc pentru a aplana conflictele care existau intre fratele tatalui meu si mama lor pe de o parte si tatal lor (bunicul meu), pe de alta parte. Bunicul a murit in 1979 iar de atunci noi am facut numeroase investitii, an de an, pentru a avea un anumit grad de confort si pentru a mentine casa intr-o stare satisfacatoare.
Astazi, ne gasim in situatia de a plati o sulta stabilita de partea adversa (reclamantul) pentru ceea ce noi consideram ca nu i se cuvine. Expertiza constructii care a fost intocmita in cadrul procesului nu precizeaza la niciun punct starea in care s-ar fi aflat constructia acum fara toate interventiile noastre asupra ei. Mai mult, expertul a comis mai multe erori pe care insa nu si le-a asumat sau recunoscut.
Am facut aceasta introducere pentru a va face o idee cat de mica despre situatie.
Intrebarea mea este daca o expertiza realizata in anul 1980 sau 1981 poate fi luata in considerare in momentul de fata, evident, cu actualizarea sumelor si daca poate fi acceptabila pentru instanta sau acceptata de aceasta.
In conditiile pe care le-am aratat, noi consideram ca nu este normal sa platim o sulta egala cu jumatate din valoarea casei, asa cum a fost stabilita la ultima exeprtiza, chiar daca tatal meu si fratele lui sunt mostenitori, fiecare cu cote de 1/2.
Va multumesc anticipat pentru raspuns.