avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 873 soluții astăzi
Forum Activitate Claudiu_t

Activitate Claudiu_t

Tot fără CNP aș fi preferat și eu - cu toate că, pe de altă parte, CNP-ul este o metodă prin care se poate verifica corectitudinea datelor (modul de formare al CNP-ului implică anumite reguli și se poate observa ușor dacă a fost indicat aleator; sau prin introducerea lor într-o bază de date și verificarea duplicatelor).

Dar,
cei de la USR utilizează acest formular (cu CNP): [ link extern ]
- adresă pe site-ul lor. Doamna Clotilde, pe care am întrebat-o printr-un email, mi-a spus că formularul lor este corect (datorită unor modificări legislative de ultimă oră), dar nu mi-a indicat în baza cărei legi.

Aștept și alte păreri.
Pentru moment am două informații diferite.

Mulțumesc anticipat.
Bună ziua,

Am o nedumerire (posibil incoerență legislativă):

În legea nr. 208/2015, în Anexa 2 (ultima pagină), este prezentat un exemplu de formular pentru strângerea de semnături în vederea depunerii candidaturii unui partid la alegerile parlamentare - anexă ce NU cuprinde CNP.
Și mi se pare normal având în vedere că CNP-ul este informație cu caracter personal și adăugarea lui într-un formular necesită înregistrare la Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal.

Pe de altă parte ART. 54, aliniatul (5) din aceeași lege 208 / 2015 spune:

Lista susţinătorilor trebuie să cuprindă data alegerilor, denumirea partidului politic, alianţei politice, alianţei electorale sau a organizaţiei cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale sau numele şi prenumele candidatului independent, după caz, numele şi prenumele susţinătorului,
CODUL NUMERIC PERSOANL, data naşterii susţinătorului, adresa susţinătorului, denumirea, seria şi numărul actului de identitate al susţinătorului, precum şi semnătura acestuia. În listă se vor menţiona, de asemenea, numele, prenumele şi codul numeric personal al persoanei care a întocmit-o. Persoana care a întocmit lista este obligată să depună o declaraţie pe propria
răspundere, prin care să ateste veridicitatea semnăturilor susţinătorilor.

Cum ar trebui procedat corect - cu / fără CNP?
De ce / în baza cărei legi ?

Mulțumesc anticipat.
Mai este o diferență.
Ca SRL poți funcționa drept asociat al firmei, fără să fii angajat - înțeleg că așa ați colaborat cu firma unchiului. Bine înțeles, nu ai asigurare de sănătate, nu ai șomaj sau pensie ... dacă firma dă faliment - dar nu este cazul la voi.

Ca PFA ești obligat să plătești asigurări de sănătate și pensie (opțional șomaj). Dispui de ele, dar este o cheltuială în plus, pe care la început de activitate e greu să ți-o permiți. Avantajul este, cum a spus Diana, că dispuneți de bani oricând.

Dacă vă gândiți să faceți un SRL atenție la „forfetar” - impozitul obligatoriu ce trebuie plătit indiferent că firma încasează bani sau nu, face profit sau nu. E posibil să se scoată lunile următoare - e o lege care a trecut de Senat.